Κυριακή, 22 Ιουνίου, 2025
27.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Πέλλας: Απώλειες έως 90% στην παραγωγή λόγω κλιματικής κρίσης

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΑγροτικός Συνεταιρισμός Πέλλας: Απώλειες έως 90% στην παραγωγή λόγω κλιματικής κρίσης
spot_img

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν καταστροφές που φτάνουν έως και το 90% σε κεράσια, βερίκοκα και ροδάκινα

Σοβαρές απώλειες καταγράφονται στην παραγωγή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Οπωροκηπευτικών και Βάμβακος Πέλλας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, με τις πρώτες εκτιμήσεις να δείχνουν καταστροφές που φτάνουν έως και το 90% σε κεράσια, βερίκοκα και ροδάκινα.

Η φετινή καλλιεργητική περίοδος αποτυπώνει με σαφήνεια την ένταση της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα, με τους εαρινούς παγετούς του Μαρτίου και του Απριλίου να έχουν ως αποτέλεσμα την αποδεκάτιση της πρώιμης και υπερπρώιμης παραγωγής πυρηνόκαρπων.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνεταιρισμού, Ευμορφία Καρυπίδη, «το 2020 είχαμε ξεκινήσει με 17 μέλη και τώρα έχουμε αυξηθεί σε 25, κάθε χρόνο προσπαθούμε να αναπτυσσόμαστε». «Όλοι είμαστε νέοι που έχουμε κάνει σπουδές και έχουμε γυρίσει πίσω στον τόπο μας», πρόσθεσε η κ. Καρυπίδη.

Κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο Συνεταιρισμός, αναφέρθηκε ότι η συνολική παραγωγή του ανέρχεται σε 4 εκατ. κιλά βιομηχανικού ροδάκινου, 500.000 κιλά βερίκοκα και 150.000 κιλά κεράσια. Εικόνα, η οποία εφέτος θα αλλάξει, αφού οι έντονες καιρικές μεταβολές και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στις καλλιέργειες.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τα μέλη του Συνεταιρισμού σε Πέλλα (Γιαννιτσά, Δαμιανό) και Φλώρινα (Μανιάκι), καθώς, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση του συνεταιρισμού, οι απώλειες φτάνουν το 90% στα επιτραπέζια ροδάκινα, 80% στα βερίκοκα, ενώ τα κεράσια υπέστησαν σχεδόν ολική καταστροφή.

Το πλήγμα στην παραγωγή δυσκολεύει την υλοποίηση των στόχων του προγράμματος «Fruitilicious», προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, που στόχευε στην προώθηση των ελληνικών φρούτων σε Ελλάδα και Γαλλία.

Ο γεωπόνος και γεωργικός σύμβουλος του Συνεταιρισμού, Δημήτρης Μαντακούδης, υποστήριξε ότι η ζήτηση για 500 τόνους ροδάκινα από γαλλικές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσει να καλυφθεί λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και της μειωμένης παραγωγής.

Πέραν των ποσοτικών απωλειών, παρατηρούνται σοβαρές ποιοτικές υποβαθμίσεις. Όπως είπε ο ίδιος, η ανεπαρκής περίοδος ληθάργου τον χειμώνα (κάτω από 500 ώρες έναντι των απαιτούμενων 700) επηρέασε την ανθοφορία και την καρποφορία. Παράλληλα, νέα παθογόνα και παραμορφώσεις από ακάρεα καθιστούν μεγάλο μέρος της παραγωγής μη εμπορεύσιμο.

«Η δενδροκαλλιέργεια κινδυνεύει με μαρασμό αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα προσαρμογής», επεσήμανε ο κ. Μαντακούδης, εκφράζοντας την ανησυχία των παραγωγών για τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών.

Αισθητά έχουν υποχωρήσει οι τιμές παραγωγού στο κεράσι, οι οποίες διαμορφώνονται στα 4-5 ευρώ σε σχέση με 8-9 ευρώ που ήταν και οδήγησαν σε εκτόξευση των τιμών στο ράφι, όπου π.χ. τα κεράσια εφέτος άγγιξαν μέχρι και 20 ευρώ το κιλό. Όπως εκτιμά ο κ. Μαντακούδης, οι τιμές παραγωγού στις πρώιμες ποικιλίες θα κυμανθούν σε 1,5-2,5 ευρώ με τάση για περαιτέρω υποχώρηση στις όψιμες ποικιλίες.

Σε μία προσπάθεια αναδιάρθρωσης, ο Συνεταιρισμός επενδύει στην καλλιέργεια ακτινιδίου, το οποίο εμφανίζει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις κλιματικές μεταβολές. Ήδη έχουν φυτευτεί 400 στρέμματα με τη συμμετοχή επτά παραγωγών, ενώ παράλληλα εξετάζεται η συμμετοχή σε νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα προβολής με έμφαση στο ακτινίδιο.

Τέλος, στα μεσοπρόθεσμα σχέδια περιλαμβάνεται η δημιουργία σύγχρονου συσκευαστηρίου και ψυκτικών θαλάμων, με στόχο την καθετοποίηση της παραγωγής. Η υλοποίηση του έργου εξαρτάται από την πορεία του «Fruitilicious» και τη διασφάλιση χρηματοδοτικών εργαλείων.

Θ. Παπακώστας ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο υγιεινό είναι το γιαούρτι σας;

Το «καλό» γιαούρτι υπάρχει, αλλά θέλει προσοχή

Προειδοποίηση σε όσους πίνουν στιγμιαίο καφέ – Ερευνητές τον συνδέουν με σοβαρή πάθηση στα μάτια

Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να βλάψει τα μάτια σας, σύμφωνα με γενετική μελέτη

Νεκρό 12χρονο παιδί και τρία στο νοσοκομείο με αιμολυτικό σύνδρομο από τροφική δηλητηρίαση

Επτά συνολικά σοβαρά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε παιδιά με συμπτώματα αιματηρής διάρροιας στη Γαλλία - Δωδεκάχρονος υπέκυψε μετά από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα