Ο ΥφΑΑΤ Διονύσης Σταμενίτης απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιωτόπουλου.
- Δ. Σταμενίτης: Η Κυβέρνηση της ΝΔ στάθηκε δίπλα στους παραγωγούς σε κάθε δύσκολη συγκυρία και έτσι θα συνεχίσουμε
Στην πρακτική της παρακολούθησης των φαινομένων που επηρεάζουν τις καλλιέργειες και την ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς ΥΠΑΑΤ, εφόσον κριθεί απαραίτητο, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύσης Σταμενίτης την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή.
Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιωτόπουλου, ο Υφυπουργός στάθηκε κυρίως στο έργο που συντελέστηκε την προηγούμενη θητεία, με την υιοθέτηση μόνιμων μέτρων, κάνοντας αναλυτική αναφορά στις φόρο-ελαφρύνσεις που θεσμοθετήθηκαν. Παράλληλα, εστίασε και στις έκτακτες παρεμβάσεις, τονίζοντας ότι στην ίδια κατεύθυνση, της στήριξης των παραγωγών, θα κινηθεί και η νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.
Αναλύοντας τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης την τετραετία 2020-2023 για την τόνωση του ελληνοδιατροφικού τομέα, ο κ. Σταμενίτης αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ύψους 600 εκ. ευρώ ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι για πρώτη φορά κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενεργοποίησε το άρθρο 7 του Ν. 3877/2010 και επιχορηγήθηκε ο ΕΛΓΑ με τα αναδρομικώς οφειλόμενα της προηγούμενης δεκαετίας, ύψους 366 εκ. ευρώ, γεγονός που κατέστησε εφικτές τις έγκαιρες και έγκυρες διαδικασίες εκτιμήσεων και πληρωμών. Όπως σημείωσε, την τετραετία 2020-2023 καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, αποζημιώσεις άνω του ενός δις.
Ακόμη, υπογράμμισε πως με στοχευμένα μέτρα επετεύχθη η απορρόφηση της αύξησης του κόστους ενέργειας στα αγροτικά τιμολόγια σε ποσοστό 80% με 90% ενώ τόνισε την απόφαση της Κυβέρνησης να επαναφέρει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016, αλλά και να καλύψει την αύξηση του κόστους των λιπασμάτων.
Αναφορικά με τον ΕΛΓΑ, ο ΥφΑΑΤ τόνισε ότι η αναβάθμιση του γεωργό-ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί εξ αρχής βασικό στόχο της Κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, σημειώνοντας ότι η μεταρρύθμιση του έχει ήδη δρομολογηθεί με πρώτο βήμα τη διενέργεια Ηλεκτρονικού Διεθνούς Ανοικτού Διαγωνισμού για τα έργο «Ψηφιακή Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας ΕΛ.Γ.Α.» προϋπολογισμού 2, 5 εκ €. Όπως περιέγραψε ο κ. Σταμενίτης, το έργο αυτό αποσκοπεί στην πλήρη ανάπτυξη της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ για μεγαλύτερη αξιοπιστία και ταχύτητα της αξιολόγησης ζημιάς και της αποζημίωσης.
Τέλος, στάθηκε στην εκπόνηση των δυο μελετών της Παγκόσμιας Τράπεζας και της PWC, τις οποίες το ΥΠΑΑΤ αξιολογεί σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματα της αναδιοργάνωσης του ΕΛΓΑ, πάντα με γνώμονα την οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού και τη φερεγγυότητα των υπηρεσιών του. Επικαλούμενος μάλιστα τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ο ΥφΑΑΤ τόνισε πως στόχος είναι τους επόμενους 3-4 μήνες και εφόσον υπάρχει και σχετική διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους ασφαλισμένους, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να προχωρήσει στη νομοθέτηση του νέου, εκσυγχρονισμένου και βελτιωμένου κανονισμού στον ΕΛΓΑ.