Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ – Λιπάσματα: Προσωρινή συμφωνία για σαφέστερη απλούστερη και ψηφιακή επισήμανση

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΕΕ - Λιπάσματα: Προσωρινή συμφωνία για σαφέστερη απλούστερη και ψηφιακή επισήμανση
spot_img

Συμβούλιο και Κοινοβούλιο συνάπτουν προσωρινή συμφωνία για να καταστήσουν την επισήμανση των λιπασμάτων σαφέστερη, απλούστερη και πιο ψηφιακή.

Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με τον κανονισμό για την ψηφιακή επισήμανση των λιπασμάτων. Η πρόταση αυτή, η οποία τροποποιεί την ισχύουσα νομοθεσία, αποσκοπεί στην εισαγωγή της δυνατότητας επιλογής ψηφιακής ετικέτας σε προϊόντα λιπασμάτων της ΕΕ, και στη βελτίωση της αναγνωσιμότητας των ετικετών, οδηγώντας σε πιο αποτελεσματική χρήση τους και στην απλοποίηση των υποχρεώσεων επισήμανσης για τους προμηθευτές μειώνοντας παράλληλα το κόστος για τον κλάδο. Η προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει τώρα να εγκριθεί και να εγκριθεί επίσημα και από τα δύο θεσμικά όργανα.

Η συμφωνία ενθαρρύνει την ευρύτερη χρήση της ψηφιακής επισήμανσης, ενώ περιλαμβάνει μέτρα για την παροχή φυσικών ετικετών όταν είναι περισσότερο απαραίτητες. Η συμφωνία διευκρινίζει επίσης ότι οι ψηφιακές ετικέτες θα είναι διαθέσιμες για περίοδο 10 ετών από τη στιγμή που το προϊόν τοποθετείται στο η αγορά.

“Αυτός ο κανονισμός ενισχύει την ψηφιοποίηση του τομέα των λιπασμάτων και ταυτόχρονα διασφαλίζει ότι οι αγρότες και άλλοι καταναλωτές – συμπεριλαμβανομένων εκείνων με περιορισμένες ψηφιακές δεξιότητες – λαμβάνουν σαφείς, ευανάγνωστες και φιλικές προς τον καταναλωτή πληροφορίες όταν αγοράζουν τα προϊόντα που χρειάζονται” δήλωσε ο David Clarinval, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός για τους αυτοαπασχολούμενους, τις ΜΜΕ και τη γεωργία, τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοκρατική ανανέωση.

Κύρια στοιχεία της συμφωνίας

Η προσωρινή συμφωνία προωθεί την ευρύτερη χρήση της ψηφιακής σήμανσης για τη μείωση του κόστους, της γραφειοκρατίας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των παραγωγών, αλλά διασφαλίζει ότι οι καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων ευάλωτων ομάδων ή ατόμων με περιορισμένες ψηφιακές ικανότητες, έχουν όλες τα πληροφορίες που χρειάζονται με φυσικά μέσα.

Η συμφωνία επιτρέπει τη χρήση ψηφιακών ετικετών για προϊόντα που πωλούνται χωρίς συσκευασία (χύμα), με την προϋπόθεση ότι οι πληροφορίες της ετικέτας εμφανίζονται και σε φυσική μορφή σε εμφανές σημείο στο σημείο πώλησης. Τέλος, η προσωρινή συμφωνία επαναφέρει στη φυσική ετικέτα ένα συγκεκριμένο σύνολο πληροφοριών σχετικά με τη γεωπονική απόδοση των λιπασμάτων που περιγράφονται στο παράρτημα III του κανονισμού. Η Επιτροπή θα εξουσιοδοτηθεί να ενημερώσει τις γενικές απαιτήσεις ψηφιακής επισήμανσης μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων στο μέλλον.

Ιστορικό

Οι ψηφιακές ετικέτες είναι QR ή γραμμικοί κώδικες που ανακατευθύνουν τον χρήστη σε μια ιστοσελίδα όπου αποθηκεύονται οι πληροφορίες της ετικέτας. Οι ψηφιακές λύσεις μειώνουν σημαντικά το κόστος της επισήμανσης και ταυτόχρονα διευκολύνουν την ενημέρωση του περιεχομένου τους. Επιπλέον, η ποσότητα και η ποιότητα των πληροφοριών που μπορούν να αποθηκευτούν σε μια ψηφιακή ετικέτα είναι πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με μια φυσική ετικέτα, της οποίας η αναγνωσιμότητα μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη, ειδικά σε μικρές συσκευασίες. Ωστόσο, το επίπεδο ψηφιακής παιδείας ποικίλλει μεταξύ των κοινωνικών ομάδων και ηλικιών, και ορισμένες ευάλωτες ομάδες μπορεί να έχουν δυσκολίες να κατανοήσουν τη λειτουργία των ψηφιακών ετικετών ή των έξυπνων συσκευών.

Στην ΕΕ, η ψηφιακή επισήμανση χρησιμοποιείται ήδη για ορισμένα προϊόντα που περιέχουν χημικές ουσίες, για παράδειγμα μπαταρίες, και οι κανόνες για την ψηφιακή επισήμανση εξετάζονται για άλλα προϊόντα (π.χ. απορρυπαντικά, καλλυντικά και άλλα χημικά προϊόντα). Η απλούστευση των υποχρεώσεων επισήμανσης αναμένεται να μειώσει το ετήσιο κόστος κατά, κατά μέσο όρο, 57.000 ευρώ για μια μεγάλη εταιρεία και 4.500 ευρώ για μια ΜΜΕ.

Μέχρι τώρα, ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/1009 διέπει τις απαιτήσεις για την επισήμανση των λιπασμάτων. Η πρόταση της Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2023, αποσκοπεί στη βελτίωση της αναγνωσιμότητας των ετικετών, εισάγοντας τη δυνατότητα παροχής πληροφοριών επισήμανσης σε ψηφιακή μορφή.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο