Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Γνωμοδότηση για την ουσία cyantraniliprole σε βερίκοκα και λαχανικά

ΑρχικήΝέαΑγρότεςEFSA: Γνωμοδότηση για την ουσία cyantraniliprole σε βερίκοκα και λαχανικά
spot_img

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 396/2005, οι αιτούντες FMC International και Syngenta Crop Protection υπέβαλαν δύο αιτήσεις στην αρμόδια εθνική αρχή της Γαλλίας, αντίστοιχα, για τη δραστική ουσία cyantraniliprole σε διάφορες καλλιέργειες και για την τροποποίηση των υφιστάμενων ανώτατων ορίων καταλοίπων (ΑΟΚ) στα βερίκοκα.

Τα στοιχεία που υποβλήθηκαν για την υποστήριξη των αιτήσεων κρίθηκαν επαρκή για την εξαγωγή προτάσεων ΑΟΚ για τα βερίκοκα, τις πατάτες, τα τροπικά ριζώδη και κονδυλώδη λαχανικά, τα κολοκυνθοειδή (μη βρώσιμη φλούδα), τα μαρούλια και σαλατικά, το κινεζικό λάχανο και άλλα φυλλώδη κράμβη (εκτός από το λάχανο), το σπανάκι και παρόμοια φύλλα (εκτός από το σπανάκι), τον μαϊντανό και τους ελαιούχους σπόρους ήσσονος σημασίας.

Με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης κινδύνου, η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρόσληψη καταλοίπων μέσω της τροφής που προκύπτει από τις χρήσεις της ουσίας cyantraniliprole σύμφωνα με τις αναφερθείσες γεωργικές πρακτικές είναι απίθανο να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Δεν μπορεί να συναχθεί οριστικό συμπέρασμα σχετικά με τον κίνδυνο για τους καταναλωτές για τα προϊόντα αποδόμησης IN-N5M09 και IN-F6L99 τα οποία σχηματίζονται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος/βρασμού. Και για τις δύο ενώσεις, αποκλείστηκαν οι ανησυχίες σχετικά με τη γονιδιοτοξικότητα, αλλά η γενική τοξικότητα δεν έχει αντιμετωπιστεί. Η ενδεικτική έκθεση που υπολογίζεται από το EMS και την EFSA για τις ενώσεις αυτές επηρεάζεται από μη τυποποιημένες αβεβαιότητες, αλλά μπορεί να στηρίξει τους διαχειριστές κινδύνου να λάβουν τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με την αιτούμενη τροποποίηση των υφιστάμενων ΑΟΚ για τις υπό αξιολόγηση καλλιέργειες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μην το φοβάστε… Πέντε φλιτζάνια καφέ κάνουν καλό σε άτομα με καρδιακή αρρυθμία

Ερευνητές παρακολούθησαν 2.400 ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή για τρία χρόνια.

Εκατοντάδες οι δηλητηριάσεις από νωπό γάλα και τυριά – Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα τυριά από νωπό γάλα – Του Γ. Μορφονιού*

Ο Επιστήμονας Τροφίμων Γιώργος Μορφονιός ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις που ισχύουν στην Ελλάδα, για την παραγωγή τυριών από γάλα που δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία παστερίωσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο