ΑρχικήΝέαΑγρότεςΈρχεται το "Αγροτικό 112"

Έρχεται το “Αγροτικό 112”

2 λεπτά ανάγνωσης

Πρόβλεψη καιρικών φαινομένων που επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή και την έγκαιρη ενημέρωση – προειδοποίηση των γεωργών ή κτηνοτρόφων.

Με το Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Στρατάκο συναντήθηκε ο Διοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Ταξίαρχος κ. Μπαρσάκης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών – Πληροφορικής Σμήναρχος κ. Πατσιούρας από τη Διεύθυνση Κλιματολογίας – Εφαρμογών η κα Παπακρίβου και η κα Μαμάρα και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Προγνώσεων – Έρευνας κ. Σκριμιζέας .

- Advertisement -

Παρών στην συνάντηση ήταν και ο μέχρι πρότινος Υπηρεσιακός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ  και πρώην στέλεχος της ΕΜΥ Εμμανουήλ Αναδρανιστάκης.

Κύριο αντικείμενο της συνεργασίας ήταν η δημιουργία του «Αγροτικού 112», που είχε ανακοινώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2024, στη Βουλή. Μία καινοτόμο ψηφιακή εφαρμογή η οποία θα συνδυάζει τα γεωχωρικά δεδομένα των αγροτεμαχίων (όπως αυτά δηλώνονται στη δήλωση ΟΣΔΕ), τη δυνατότητα πρόβλεψης συγκεκριμένων καιρικών φαινομένων που επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή και την έγκαιρη ενημέρωση- προειδοποίηση των γεωργών ή κτηνοτρόφων που βρίσκονται στη ζώνη προειδοποίησης, που αναμένεται να  πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα.

- Advertisement -

Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στην αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ που άμεσα θα φέρει στη διαβούλευση το ΥΠΑΑΤ και θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες αγρότες κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να προβούν σε εκείνες τις ενέργειες που θα μπορούν να προστατεύσουν την περιουσία τους από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικά καλό κλίμα συνεργασίας και τέθηκαν οι από κοινού στόχοι και των δύο μερών. Αποφασίστηκε επίσης η επόμενη τεχνική συνάντηση να γίνει στα κεντρικά γραφεία της ΕΜΥ όπου και θα επικαιροποιηθεί το μνημόνια συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΑΑΤ και της ΕΜΥ.

Η κλιματική κρίση είναι πλέον εδώ και το ΥΠΑΑΤ  σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς σχεδιάζει τη δημιουργία εργαλείων, που θα βοηθήσουν τους Έλληνες αγρότες να έχουν άμεση και εξατομικευμένη ενημέρωση για ακραία καιρικά φαινόμενα ενώ ταυτόχρονα θα τους παρέχονται συγκεκριμένες οδηγίες για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Κιμάς πίσω από τραγωδία με 10 νεκρούς – Καμπανάκι για τις πρακτικές και τα πρόστιμα στα ελληνικά σουπερμάρκετ

Δέκα θάνατοι από STEC O157:H7 στο Βέλγιο και αλλεπάλληλα πρόστιμα για τη διαχείριση κιμά στην Ελλάδα.

Μπισκότα: Μελέτη εντόπισε σε όλα τα δείγματα ακρυλαμίδιο, ουσία με πιθανές καρκινογόνες επιδράσεις – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η μελέτη εντόπισε ακρυλαμίδιο σε όλα τα δείγματα και συνύπαρξη πολλών διαφορετικών μυκοτοξινών σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων.

Γνωστά πατατάκια σε μεγάλα σούπερ μάρκετ: Επιστημονική ανάλυση και αξιολόγηση κινδύνου 30 προϊόντων από διεθνείς μάρκες

Τι έδειξαν οι αναλύσεις 30 εμπορικών σνακ πατάτας για γλυκοαλκαλοειδή, κατανάλωση και πιθανό κίνδυνο για παιδιά.