Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έξι νέες εστίες Καταρροϊκού Πυρετού σε αιγοπρόβατα στην χώρα μας

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΈξι νέες εστίες Καταρροϊκού Πυρετού σε αιγοπρόβατα στην χώρα μας
spot_img

Το ΥΠΑΑΤ επιβεβαίωσε νέες εστίες Καταρροϊκού Πυρετού στην ΠΕ Ξάνθης.

Η Γενική Διεύθυνση κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ ενημέρωσε ότι στις 19.09.2024 επιβεβαιώθηκαν έξι (6) εστίες Καταρροϊκού Πυρετού (ΚΠ) στα χωριά Κρεμαστή, Κύρνος, Μικρό Ορφανό και Δέκαρχο, του Δήμου Τοπείρου της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Ξάνθης, με συνολικό αριθμό ζώων 1381 αιγοπρόβατα.

Να σημειωθεί ότι στις 13 Σεπτεμβρίου, η Σουηδία ανέφερε το πρώτο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού μετά από 15 χρόνια, με τη Νορβηγία να ακολουθεί το παράδειγμά της την Πέμπτη (19 Σεπτεμβρίου). Και οι δύο χώρες επηρεάζονται από το στέλεχος τύπου 3 της νόσου (BTV-3), το οποίο είναι ιδιαίτερα θανατηφόρο για τα πρόβατα. Άλλα κράτη μέλη που επηρεάζονται επί του παρόντος από το BTV-3 και άλλα στελέχη είναι το Βέλγιο , η Γαλλία , η Δανία , η Γερμανία , το Λουξεμβούργο , η Ιταλία και η Ολλανδία .   

Προκειμένου να περιοριστεί ο ιός και σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ , η μετακίνηση ζώντων ζώων από περιοχές που δεν είναι απαλλαγμένες από ασθένειες υπόκειται σε ειδικές απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού και της πιστοποίησης. 

Τα συμπτώματα τα οποία παρατηρήθηκαν στις εστίες της Ξάνθης ήταν πυρετός, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα και κατάπτωση χωρίς οιδήματα της κεφαλής. Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία προέρχονται από τις επιζωοτίες στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ο ορότυπος 3 του ιού προσβάλλει βοοειδή και αιγοπρόβατα και προκαλεί αυξημένη θνησιμότητα και οικονομικές απώλειες στις εκτροφές (μείωση γαλακτοπαραγωγής, αποβολές, μείωση ανάπτυξης αμνών, μείωση γονιμότητας, διαμαρτίες διάπλασης).

Με Απόφαση της Αρμόδιας Κτηνιατρικής Αρχής της ΠΕ, στην εκτροφή όπου επιβεβαιώθηκε εστία ΚΠ εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα που περιγράφονται στο Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για την Καταπολέμηση του Καταρροϊκού Πυρετού και, συγκεκριμένα, οι ακόλουθες ενέργειες λαμβάνουν χώρα:

(α) Έγγραφη ενημέρωση του ιδιοκτήτη της εκτροφής σχετικά με την συμπτωματολογία, την παθογένεια και την επιδημιολογία του Καταρροϊκού Πυρετού και ενημέρωση για τις υποχρεώσεις του που αφορούν στα περιοριστικά μέτρα και στην κλινική επιτήρηση.

(β) Ατομική σήμανση και καταγραφή όλων των ευαίσθητων στη νόσο ειδών ζώων της εκτροφής. γ) Αυξημένη κλινική επιτήρηση ειδικώς στην εκτροφή και γενικώς στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία η εκτροφή ανήκει, για τον εντοπισμό ζώων με ύποπτα κλινικά συμπτώματα, η οποία έχει διάρκεια πενήντα (50) ημέρες από κοινοποιήσεως του θετικού αποτελέσματος και λήγει μόνο εφόσον δεν παρατηρηθεί κρούσμα σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα.

 (δ) Σε περίπτωση που η εκτροφή στην οποία επιβεβαιώθηκε εστία της νόσου, είναι συστεγαζόμενη με άλλη εκτροφή βοοειδών, αιγών ή προβάτων, είναι υποχρεωτική η διενέργεια ενδελεχούς κλινικής εξέτασης στο σύνολο των ζώων της εκτροφής και αιμοληψιών σύμφωνα με τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης, εντός εικοσιτεσσάρων (24) ωρών από την γνωστοποίηση του εργαστηριακού αποτελέσματος.

(ε) Διενέργεια επιδημιολογικής έρευνας.

(στ) Ενίσχυση της επιτήρησης στις εκτροφές βοοειδών και μικρών μηρυκαστικών της περιοχής, η οποία, επιπλέον, πρέπει να εφαρμόζεται και στις περιοχές, όπου ανιχνεύονται οροθετικά ζώα μάρτυρες.

(ζ) Σε συνεργασία με τις κατά τόπους μετεωρολογικές υπηρεσίες, ερευνώνται οι κατευθύνσεις των ανέμων που καταγράφηκαν κατά τις 20-40 προηγούμενες ημέρες από τη δειγματοληψία του θετικού ζώου

(συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης ορομετατροπής ζώου μάρτυρα), προκειμένου να εντοπιστεί-κατά το δυνατόν-πιθανή πηγή προέλευσης εντόμων φορέων και να εφαρμοστούν μέτρα καταπολέμησης των ενηλίκων εντόμων. Τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας συμπεριλαμβάνονται στην επιδημιολογική έρευνα που διεξάγουν οι αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές. (η) Οριοθέτηση ζώνης ελέγχου σε ακτίνα 20 χλμ γύρω από την μολυσμένη εκτροφή. Στη ζώνη ελέγχου, απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση, για 21 ημέρες, με εξαίρεση τη μετακίνηση ζώων για άμεση σφαγή εντός της ζώνης ελέγχου (ή, σε περίπτωση μη ύπαρξης σφαγειοτεχνικής εγκατάστασης στην ακτίνα των 20χλμ, στην πλησιέστερη σφαγειοτεχνική εγκατάσταση εντός της ζώνης προστασίας). Μετά τις πρώτες 21 ημέρες, η ζώνη ελέγχου μεταπίπτει ως προς την εφαρμογή των μέτρων σε ζώνη προστασίας.

(θ) Οριοθέτηση ζώνης προστασίας σε ακτίνα 100 χλμ γύρω από την μολυσμένη εκτροφή (εντός της οποίας βρίσκεται και η ως άνω οριζόμενη ζώνη ελέγχου) και ζώνης επιτήρησης, η οποία επεκτείνεται 50 χλμ πέρα από τα όρια της ζώνης προστασίας.

(ι) Στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης, εφαρμόζονται τα ακόλουθα μέτρα:

α) Καταγράφονται όλες οι εκτροφές ζώων ευαίσθητων στη νόσο ειδών (βοοειδή, πρόβατα, αιγοειδή), το ταχύτερο δυνατό και εφαρμόζεται κλινική επιτήρηση, σε συνδυασμό με λήψη δειγμάτων αίματος, όπου κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να διερευνηθεί η ανίχνευση του γονιδιώματος του ιού του ΚΠ.

β) Στις εκμεταλλεύσεις ειδών ζώων ευαίσθητων στη νόσο, εφαρμόζεται έλεγχος του πληθυσμού των εντόμων φορέων τόσο στα ζώα, όσο και στα κτίρια όπου αυτά ενσταυλίζονται καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο, ειδικότερα δε στα σημεία όπου είναι δυνατό να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν οι φορείς του ιού, με την εφαρμογή ψεκασμού σε τακτά διαστήματα με εγκεκριμένα εντομοκτόνα/εντομοαπωθητικά.

γ) Απαγορεύεται η έξοδος ζώων των ευαίσθητων στη νόσο ειδών από τις ζώνες προστασίας και επιτήρησης.

Εξαιρούνται από την απαγόρευση εξόδου από τις ζώνες προστασίας και επιτήρησης προς τις περιοχές της Χώρας όπου δεν έχουν επιβεβαιωθεί εστίες του νοσήματος, ζώα ειδών ευαίσθητων στη νόσο, εφόσον ισχύει μία από τις κάτωθι προϋποθέσεις:

1) Όταν σκοπός της μετακίνησης είναι η άμεση σφαγή, καθώς και όταν μετακινούνται από/προς άλλο βοσκότοπο για θερινή/χειμερινή διαβίωση, τα ζώα μετακινούνται χωρίς περιορισμό εφόσον ισχύουν τα εξής:

(α) Προέρχονται από εγκαταστάσεις στις οποίες δεν έχει αναφερθεί λοίμωξη από τον ιό του Καταρροϊκού Πυρετού για περίοδο 30 ημερών πριν από την αναχώρηση.

(β) Τα ζώα έχουν προστατευτεί μέσω εντομοκτόνων ή απωθητικών έναντι επιθέσεων από διαβιβαστές

(γ) Πριν τη μετακίνησή τους, στα ζώα έχει εφαρμοσθεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ό,τι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα).

(δ) Η μετακίνηση πραγματοποιείται μετά από επαρκή εφαρμογή κατάλληλων εντομοαπωθητικών ή/και εντομοκτόνων (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) στα μέσα με τα οποία μεταφέρονται τα ζώα.

2) Στην περίπτωση που τα ζώα μετακινούνται από την Π.Ε. Ξάνθης εκτός αυτής προς την υπόλοιπη Χώρα όπου τα τελευταία δύο (2) έτη δεν έχει επιβεβαιωθεί η κυκλοφορία του ορότυπου 3 τα ζώα μετακινούνται εφόσον:

(α) Η εγκατάσταση προέλευσης έχει ελεγχθεί το τελευταίο δίμηνο πριν την αναχώρηση, στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος των τεσσάρων Εξωτικών Νοσημάτων.

(β) Τα ζώα έχουν προστατευτεί μέσω εντομοκτόνων ή απωθητικών έναντι επιθέσεων από διαβιβαστές επί τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την μετακίνηση,

(γ) Πριν από την ημερομηνία αναχώρησης και κατά την περίοδο αυτή, τα ζώα έχουν υποβληθεί σε εξέταση ανίχνευσης του γονιδιώματος του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού, η οποία διενεργήθηκε σε δείγματα που συλλέχθηκαν τουλάχιστον 14 ημέρες μετά την ημερομηνία προστασίας έναντι επιθέσεων από διαβιβαστές με αρνητικά αποτελέσματα, σύμφωνα με την με αριθ. πρωτ.1413/248560/01.11.2021 εγκύκλιο της υπηρεσίας μας. (δ) Χωρίς περιορισμό, όταν σκοπός της μετακίνησης είναι η άμεση σφαγή εφόσον ισχύουν οι προϋποθέσεις της παραγράφου 1 .

Β. Στην υπόλοιπη ηπειρωτική και νησιωτική Χώρα. 1) Αυξάνεται η επιτήρηση των εκμεταλλεύσεων ευαίσθητων ειδών ζώων στον ΚΠ και πραγματοποιείται περιοδικός κλινικός έλεγχος αυτών. 2) Επισημαίνεται σε όλους τους εμπλεκομένους (κτηνοτρόφους, εμπόρους, κλπ) η υποχρέωση κοινοποίησης στις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές οποιασδήποτε υποψίας της νόσου σε ζώα ευαίσθητων ειδών στον ΚΠ. 3) Στις εκμεταλλεύσεις ζώων ευαίσθητων στη νόσο ειδών, εφαρμόζεται έλεγχος του πληθυσμού των εντόμων φορέων τόσο στα ζώα, όσο και στα κτίρια όπου αυτά ενσταυλίζονται καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο, ειδικότερα δε στα σημεία όπου είναι δυνατό να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν οι φορείς του ιού, με την εφαρμογή ψεκασμού σε τακτά διαστήματα με εγκεκριμένα εντομοκτόνα/εντομοαπωθητικά. 4) Οι αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές πρέπει να ενημερώνονται συστηματικά για τη διακίνηση ζώντων ζώων ευαίσθητων στη νόσο ειδών και να προβαίνουν σε σχετικούς ελέγχους των υγειονομικών πιστοποιητικών των ζώων και των λοιπών εγγράφων διακίνησής τους, κατά την κείμενη νομοθεσία. 5) Διενεργείται επαρκής καθαρισμός και απολύμανση των μέσων μεταφοράς ζώων στον τόπο φόρτωσης και εκφόρτωσης και κατόπιν εφαρμόζονται εγκεκριμένα εντομοκτόνα/ εντομοαπωθητικά.

Επισημαίνεται περαιτέρω ότι δεν προβλέπεται στο Σχέδιο Εκτάκτου Ανάγκης για την καταπολέμηση του Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου άρση των μέτρων στις εκτροφές όπου έχει επιβεβαιωθεί κρούσμα του νοσήματος. Τονίζεται η σημασία της τήρησης των προβλεπόμενων μέτρων κατά τη μεταφορά ζώντων ζώων, λόγω των πολυποίκιλων γεωκλιματικών συνθηκών στις διάφορες περιοχές της χώρας μας που επηρεάζουν διαφορετικά την κυκλοφορία των εντόμων φορέων του ιού. Αναφορικά με την εργαστηριακή εξέταση δειγμάτων αίματος ζώων με υποψία του νοσήματος ή/και στο πλαίσιο της ορολογικής επιτήρησης ζώων μαρτύρων, παρακαλούμε να προηγείται συνεννόηση με το Εργαστήριο Αναφοράς για την αποστολή των δειγμάτων

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο