Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έξτρα παρθένο Ελαιόλαδο: Για να είναι ποιοτικό πρέπει να είναι και ασφαλές

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΈξτρα παρθένο Ελαιόλαδο: Για να είναι ποιοτικό πρέπει να είναι και ασφαλές
spot_img

Παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου – πρακτικές συμβουλές για τη συγκομιδή της ελιάς.

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤTΡA (Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, Χανιά) δημοσίευσε πρακτικές συμβουλές για την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου και τη σωστή συγκομιδή της ελιάς.

Τι σημαίνει ποιότητα ελαιολάδου

Παλιότερα ποιότητα ελαιολάδου σήμαινε μόνο χαμηλή οξύτητα. Στις μέρες μας όμως η ποιότητα είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο. Με την οργανοληπτική δοκιμή ένα λάδι χαμηλής οξύτητας που θεωρείται έξτρα παρθένο, μπορεί να βρεθεί ελαττωματικό λόγω κάποιας δυσάρεστης οσμής, π.χ. σάπιου καρπού, χώματος κ.λπ. Επίσης, επειδή οι καταναλωτές προτιμούν το ελαιόλαδο για τις θετικές επιδράσεις στην υγεία, δηλαδή τη βιολογική αξία του, για να χαρακτηριστεί ένα ελαιόλαδο ποιοτικό, πρέπει να πιστοποιείται η περιεκτικότητά του σε ωφέλιμα συστατικά, κάτι που γίνεται με μια σειρά χημικών αναλύσεων.

Ασφάλεια Τροφίμων

Ένας άλλος παράγοντας ποιότητας που συζητιέται ολοένα και περισσότερο είναι η ασφάλεια του τροφίμου. Για να είναι ένα ελαιόλαδο ποιοτικό πρέπει να είναι ασφαλές, και αυτό κυρίως σημαίνει να μην έχει υπολείμματα φυτοφαρμάκων από τους ψεκασμούς φυτοπροστασίας. Σημαίνει όμως και να μην έχει μολυνθεί από επικίνδυνες ουσίες, π.χ. από την επαφή του καρπού με πλαστικά δίχτυα συγκομιδής και του ελαιολάδου με πλαστικά δοχεία αποθήκευσης κ.λπ. Τέλος, σημαντικός παράγοντας ποιότητας είναι και η διατηρησιμότητα του ελαιολάδου. Έχει παρατηρηθεί με χημική ανάλυση ότι οι ιδιότητες ενός ελαιολάδου μπορεί να υποβαθμίζονται σημαντικά μετά από λίγους μήνες αποθήκευσης και αυτό εξαρτάται από την αρχική κατάσταση του λαδιού αλλά και από τις συνθήκες αποθήκευσης (π.χ. προτιμάμε ανοξείδωτα ή γυάλινα σκεύη σκούρου χρώματος και αποφεύγουμε το πλαστικό).

Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου

Την ποιότητα επηρεάζουν μεταξύ άλλων οι εδαφοκλιματικές συνθήκες, γι’ αυτό παρατηρούμε ότι η ίδια ποικιλία, π.χ. Κορωνέικη, δίνει διαφοροποιημένα λάδια ανάλογα με τον τύπο εδάφους που καλλιεργείται ή ανάλογα με το ύψος και την κατανομή των βροχοπτώσεων, όπως και οι καλλιεργητικές πρακτικές. Καλύτερο λάδι παράγεται όταν τα δέντρα έχουν μέτριο φορτίο σε σχέση με παραφορτωμένα δέντρα. Αυτό μπορεί ο παραγωγός να το ρυθμίσει με το κλάδεμα. Επίσης, πρέπει τα δέντρα να είναι σε καλή θρεπτική κατάσταση χωρίς ελλείψεις αλλά ούτε και περίσσεια θρεπτικών στοιχείων. Αντίστοιχη ισορροπία θέλουμε και στην άρδευση, έτσι καλό είναι να μη διψάσουν τα δέντρα σε κρίσιμα στάδια αλλά και να μην ποτίζουμε υπερβολικά. Καθοριστικός παράγοντας για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων είναι να διατηρήσουμε υγιή τον ελαιόκαρπο.

Η κρίσιμη σημασία της συγκομιδής

Το στάδιο της ελαιοπαραγωγής που ο αγρότης προσέχει λιγότερο ενώ παίζει σπουδαίο ρόλο στην ποιότητα ελαιολάδου, είναι η εποχή συγκομιδής (εποχή, τρόπος, περιοχή, κλίμα, κατάσταση καρρπού, θερμοκρασία). Η εποχή που είναι η πιο κατάλληλη διαφέρει μεταξύ ποικιλιών, έτσι η Μαυρελιά που καλλιεργείται στη Μεσσηνία είναι πρώιμης ωρίμασης και μαζεύεται νωρίς τον Οκτώβριο γιατί αργότερα παρατηρείται σημαντική καρπόπτωση αλλά και υποβάθμιση της ποιότητας. Αντίθετα, η Μαστοειδής που καλλιεργείται στην Κρήτη και την Πελοπόννησο είναι όψιμη και δεν ωριμάζουν όλοι οι καρποί ταυτόχρονα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η συγκομιδή του καρπού ξεκινάει αργότερα. Και το κλίμα που επικρατεί σε κάθε περιοχή επηρεάζει την εποχή που πρέπει να γίνει η συγκομιδή.

Διαβάστε ολόκληρη την αναφορά του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου – Χανιά.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη ακρυλαμιδίου.

Επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα απώλειας βάρους: Μια επικίνδυνη σχέση

Πως βιομηχανία υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων "βοηθά" τη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους.

EFSA: Διαβούλευση για μέγιστο επιθυμητό επίπεδο βιταμίνης Ε λόγω κινδύνων για την υγεία

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα