ΑρχικήΝέαΑγρότεςΕυρωπαίοι αγρότες: Αντιδράσεις για τις χαμηλές τιμές των Ουκρανικών σιτηρών

Ευρωπαίοι αγρότες: Αντιδράσεις για τις χαμηλές τιμές των Ουκρανικών σιτηρών

3 λεπτά ανάγνωσης

Η Σόφια ενώνει τις δυνάμεις της με Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Ρουμανία ζητώντας να αντιμετωπιστεί επειγόντως το θέμα των ουκρανικών εισαγωγών γεωργικών προϊόντων.

Η Βουλγαρία μαζί με την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Ρουμανία ζητούν την επείγουσα αντιμετώπιση του θέματος με τις εισαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σε σχέση με τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες των Βούλγαρων παραγωγών σιτηρών γιατί τα ουκρανικά σιτηρά πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές από τις τιμές της παραγωγής τους.

- Advertisement -

“Επιμένουμε να ρυθμιστεί αυτό ως θέμα έκτακτης ανάγκης και να παρέχεται επαρκής υποστήριξη στους παραγωγούς μας για να αντισταθμιστούν οι απώλειες” δήλωσε ο πρόεδρος. Τόνισε επίσης ότι είχε θέσει το θέμα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ.

Οι καλλιεργητές σιτηρών στην ανατολική Βουλγαρία απέκλεισαν σήμερα δρόμους σε συνοριακά σημεία ελέγχου με τη Ρουμανία και στα λιμάνια στη Σιλίστρα μέσω των οποίων εισάγονται τα ουκρανικά σιτηρά. Διαμαρτύρονται κατά της απελευθερωμένης εισαγωγής γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία σε χαμηλές τιμές, για τη δύσκολη κατάσταση της βουλγαρικής γεωργίας και την άρνηση των εμπόρων να αγοράσουν βουλγαρικά δημητριακά και ελαιούχους σπόρους – όλα αυτά βλάπτουν σε μεγάλο βαθμό την ανταγωνιστικότητα των Βούλγαρων παραγωγών γεωργικών προϊόντων.

- Advertisement -

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν “Σταματήστε τη γενοκτονία της γεωργίας”, “Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί αγρότες” και “η βουλγαρική γη θρέφει τον βουλγαρικό λαό”.

Ο Μίλεν Κόεφ, πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Αγροτών Σιτηρών του Δούναβη, δήλωσε ότι σχεδόν το 50% του σιταριού, του καλαμποκιού και του ηλιάνθου στην περιφέρεια Ρούσε παραμένει στην αποθήκη, ενώ τα προηγούμενα χρόνια σχεδόν όλα είχαν κιόλας πουληθεί. Η διαμαρτυρία θα συνεχιστεί τις επόμενες δύο ημέρες, δήλωσε.

- Advertisement -

Ο Ράντοσλαβ Χρίστοφ, πρόεδρος της Θρακικής Ένωσης παραγωγών Σιτηρών, δήλωσε ότι σχεδόν το 40% της περυσινής σοδειάς στη Βουλγαρία βρίσκεται στις αποθήκες και ρώτησε πού θα πάει η νέα σοδειά όταν αρχίσει η συγκομιδή σε τρεις μήνες. “Είμαστε εδώ γιατί οι Βρυξέλλες δεν θα ακούσουν τη φωνή μας”, δήλωσε.

Ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Παραγωγών Σιτηρών Ιλία Προντάνοφ δήλωσε ότι οι Βούλγαροι παραγωγοί πρέπει να προστατεύονται και τα προϊόντα τους πρέπει να διατίθενται στην αγορά σε δίκαιη τιμή. “Κάθε χρόνο παράγουμε περίπου 2 εκατομμύρια τόνους ηλιάνθου, από τα οποία μεταξύ 5% και 10% έχει πωληθεί μέχρι τώρα φέτος. Περίπου 4 εκατομμύρια τόνοι σταριού κάθονται σε αποθήκες”, δήλωσε προσθέτοντας ότι η τιμή αγοράς είναι 40% κάτω του κόστους. Οι απώλειες μόνο από τον ηλίανθο υπολογίζονται σε σχεδόν 800 εκατομμύρια λέβα.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ένα από τα πλέον διαδεδομένα πρόσθετα τροφίμων συνδέεται με φλεγμονή στο παχύ έντερο σε νέα μελέτη

Κοινό πρόσθετο που υπάρχει από παγωτά μέχρι σάλτσες και φυτικά ροφήματα, συνδέεται με φλεγμονώδεις αλλαγές στο έντερο.

Δημοφιλές καρύκευμα συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο ενός θανατηφόρου καρκίνου – Μετα-ανάλυση 14 μελετών σε 11.310 άτομα

Δύο μεγάλες επιστημονικές ανασκοπήσεις εξέτασαν τη σχέση του με τον καρκίνο του οισοφάγου και άλλα νοσήματα.

EUDR: Οι αλλαγές που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις τροφίμων – Οι νέες υποχρεώσεις για καφέ, σοκολάτα, κακάο, φοινικέλαιο, σόγια και κρέας

Οι αλλαγές στον EUDR επηρεάζουν καφέ, κακάο, φοινικέλαιο, σόγια και βοοειδή. Οι νέες υποχρεώσεις για εισαγωγείς και επιχειρήσεις τροφίμων.