Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

H ασθένεια της “μαύρης κηλίδας” σε λεμόνια και πορτοκάλια

ΑρχικήΝέαΑγρότεςH ασθένεια της "μαύρης κηλίδας" σε λεμόνια και πορτοκάλια
spot_img

Βελτίωση της ταυτοποίησης ενός μυκητιακού παθογόνου των εσπεριδοειδών για να αποτραπεί η εισαγωγή του στην Ευρώπη.

Η ασθένεια της μαύρης κηλίδας των εσπεριδοειδών προσβάλλει τα περισσότερα φυτά του γένους Citrus , ιδιαίτερα τα λεμόνια και τα πορτοκάλια. Προκαλείται από τον παρασιτικό μύκητα Phyllosticta citricarpa . Ενώ η παρουσία του μύκητα δεν επηρεάζει τη γεύση των μολυσμένων φρούτων, τα μαύρα στίγματα που εμφανίζονται σε αυτά τα καθιστούν ακατάλληλα για εμπορία . Επιπλέον, η ασθένεια μειώνει την παραγωγικότητα των οπωροφόρων δέντρων επηρεάζοντας επίσης τα φύλλα και προκαλώντας πρόωρη πτώση των καρπών. Το Citrus Black Spot έχει μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο σε πολλές χώρες, επειδή οι μαύρες κηλίδες το καθιστούν ανεπιθύμητο για ανθρώπινη κατανάλωση και επομένως το μολυσμένο φρούτο δεν μπορεί να πωληθεί. Αυτός ο τύπος οικονομικού αντίκτυπου γίνεται περισσότερο αισθητός στην Αυστραλία και τη Νότια Αφρική όπου η ασθένεια είναι παρούσα εδώ και πολλά χρόνια.

Σήμερα, ο μύκητας είναι παρών σε κάθε ήπειρο που καλλιεργεί εσπεριδοειδή εκτός από την Ευρώπη . Για να αποτρέψει την εισαγωγή του, η Ευρωπαϊκή Ένωση το έχει ταξινομήσει ως παράσιτο καραντίνας: τα εισαγόμενα εσπεριδοειδή πρέπει να είναι απαλλαγμένα από μύκητες. Ο κίνδυνος εισαγωγής ενισχύεται από το γεγονός ότι ανακαλύφθηκαν μολυσμένα λεμόνια στην Τυνησία το 2019. « Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο μύκητας εντοπίστηκε σε οπωρώνες στη Βόρεια Αφρική, δείχνοντας ότι μπορεί να προσαρμοστεί στο μεσογειακό κλίμα » , εξηγεί ο Renaud Ιώος, επικεφαλής της Μονάδας Μυκητολογίας στο Εργαστήριο Φυτικής Υγείας της Υπηρσίας Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλία,  ANSES. « Θα μπορούσε επομένως να εξαπλωθεί στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών στη νότια Ευρώπη εάν εισαχθεί » .

Ανακαλύφθηκε νέο είδος παθογόνου μύκητα

Το 2017, ένα είδος που σχετίζεται με το Phyllosticta citricarpa ανακαλύφθηκε από διεθνή επιστημονική ομάδα. Έχει ονομαστεί Phyllosticta paracitricarpa . « Αυτά τα δύο είδη συνδέονται πολύ στενά και κανένα από τα διαθέσιμα διαγνωστικά τεστ δεν μπόρεσε να διακρίνει μεταξύ τους », εξηγεί ο επιστήμονας. ” Μόνο το Phyllosticta citricarpa θεωρείται επί του παρόντος παράσιτο καραντίνας. Γίνονται τώρα εργασίες για να καθοριστεί εάν το Phyllosticta paracitricarpa μπορεί επίσης να προκαλέσει μαύρες κηλίδες στα εσπεριδοειδή. Ωστόσο, εφόσον δεν έχει κηρυχθεί επίσημα παράσιτο καραντίνας, δεν είναι νομικά δυνατό να απαγορευθεί η εισαγωγή στη χώρα φυτών που φέρουν αυτόν τον μύκητα . Επομένως, είναι σημαντικό να μπορούμε να κάνουμε διαφοροποίηση μεταξύ των δύο ειδών .”

Η Μονάδα Μυκητολογίας, της ANSES η οποία είναι το εθνικό και ευρωπαϊκό εργαστήριο αναφοράς για παθογόνους μύκητες φυτών, ανέπτυξε επομένως μια νέα δοκιμή ικανή να διακρίνει τα δύο είδη. Για να γίνει αυτό, ένωσε τις δυνάμεις του με μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Zhejiang στην Κίνα, η οποία διέθετε στελέχη Phyllosticta paracitricarpa. «Η εύρεση τμημάτων του γονιδιώματος ειδικά για ένα μόνο από τα δύο είδη ήταν περίπλοκη και χρονοβόρα », συνεχίζει ο επικεφαλής της μονάδας. « Έπρεπε να προσδιορίσουμε την αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος για να τα συγκρίνουμε. »  Οι επιστήμονες κατάφεραν να βρουν γενετικές διαφορές , επιβεβαιώνοντας ότι επρόκειτο για δύο διαφορετικά είδη και επιτρέποντας στους επιστήμονες να αναπτύξουν ένα τεστ PCR για τη διάκριση μεταξύ τους. Αυτή είναι στη διαδικασία να γίνει επίσημη μέθοδος ανίχνευσης στη Γαλλία και η χρήση της θα ενθαρρυνθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

https://www.anses.fr/en/content/identification-fungal-pathogen-citrus-europe

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο