Τη Δευτέρα, το Εφετείο των ΗΠΑ άκουσε επιχειρήματα σχετικά με την αμφισβήτηση της έγκρισης της Γλυφοσάτης – που είναι η δραστική ουσία του ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto-Bayer – από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA).
Το προηγούμενο έτος, όταν το ανώτατο δικαστήριο της Καλιφόρνια επικύρωσε μια αποζημίωση 86,2 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα ζευγάρι που ανέπτυξε καρκίνο μετά τη χρήση του Roundup για 30 χρόνια. Μετά από αυτή την απώλεια, η Bayer συμφώνησε να χρηματοδοτήσει διακανονισμό 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων με χιλιάδες άλλες αγωγές που κατατέθηκαν σε πολιτειακά και τοπικά δικαστήρια. Μέχρι και άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια πήγαν σε μελλοντικές δικαστικές διαμάχες.
Το Κέντρο για την Ασφάλεια των Τροφίμων (CFS) ηγείται αυτής της πρόκλησης για την έγκριση της Γλυφοσάτης από την EPA.
Διακυβεύεται το επιχείρημα στην EPA στην απόφαση του 2020, ότι η γλυφοσάτη δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, παρά την ταχεία αύξηση των περιπτώσεων λεμφώματος που δεν σχετίζονται με τη γλυφοσάτη και την αδυναμία της EPA να αξιολογήσει την επαγγελματική έκθεση σε προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων για τους γεωργούς και τους αγρότες, όπως αυτές που αντιπροσωπεύει το CFS στην υπόθεση.
Ομάδες που εκπροσωπούν αγρότες, λιανοπωλητές, εργάτες των χωραφιών, απάντησαν με στήριξη για τη συνεχιζόμενη πρόσβαση στη Glyphosate μετά τα προφορικά επιχειρήματα της Δευτέρας στις διαμάχες της δικαστικής αίθουσας.
Δέκα γεωργικές ομάδες, που αναφέρονται παρακάτω, υποστηρίζουν τη συνέχιση της καταχώρισης της Glyphosate.
“Η γλυφοσάτη παραμένει ένα από τα ασφαλέστερα, πιο αποτελεσματικά εργαλεία που οι καλλιεργητές και άλλοι χρήστες πρέπει να διαχειριστούν οικονομικά επιβλαβή ζιζάνια και να διατηρήσουν πρακτικές συντήρησης”, ανέφεραν οι ομάδες σε δήλωσή τους.
Επίσης, υπενθύμισαν στο δικαστήριο ότι σχεδόν κάθε παγκόσμιος ρυθμιστικός φορέας φυτοφαρμάκων που μελέτησε τη Γλυφοσάτη — συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) των ΗΠΑ — διαπίστωσε ότι το ζιζανιοκτόνο είναι μη καρκινογόνο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια.
Ως μία από τις πιο ευρέως μελετημένη χημεία παγκοσμίως, το σώμα της επιστημονικής βιβλιογραφίας για τη Γλυφοσάτη είναι ισχυρό και σε ισχυρή συναίνεση όσον αφορά την ασφάλειά του. Οι ομάδες συμφωνούν έντονα με τη διαπίστωση της EPA ότι, όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με την ετικέτα, η γλυφοσάτη δεν αποτελεί κίνδυνο ανησυχίας για την ανθρώπινη υγεία.
Η βιομηχανία των αγροδιατροφικών προϊόντων λέει ότι το Glyphosate είναι “ένα βασικό εργαλείο για τη γεωργία, τη διαμόρφωση κήπων, την αναψυχή και άλλους επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα ζιζάνια”.
Ισχυρίζονται ότι στη γεωργία, τα ανεξέλεγκτα ζιζάνια μπορούν να «κλέψουν» μέχρι και το ήμισυ της απόδοσης των καλλιεργειών ενός αγρότη. Μπορούν να καταστρέψουν σημαντικές υποδομές και να καταστρέψουν χώρους πρασίνου για ψυχαγωγικούς σκοπούς.
Οι ομάδες προσβλέπουν στη συνέχιση της υποστήριξής τους για συνεχή πρόσβαση στη Γλυφοσάτη καθώς εξελίσσεται η υπόθεση.
Οι υπογράφοντες αυτή τη δήλωση προς υποστήριξη της συνεχιζόμενης, ασφαλούς χρήσης του Glyphosate ως εργαλείου διαχείρισης γης είναι:
- Αμερικανική Ένωση Σόγιας
- Ένωση Γεωργικών Λιανοπωλητών
- Αμερικανική Ομοσπονδία Αγροτικών Γραφείων
- Αμερικανική Ένωση Καλλιεργητών Ζαχαροκάλαμου
- Ένωση Διευθυντών Γηπέδων Γκολφ της Αμερικής
- Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επαγγελματιών Τοπίου
- Εθνική Ένωση Καλλιεργητών Σιταριού
- Εθνική Ένωση Καλλιεργητών Καλαμποκιού
- Εθνικό Συμβούλιο Βαμβακιού
- Εθνικοί παραγωγοί σόργων
Η CFS και οι σύμμαχοί της, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων αγροτών, κατέθεσαν αρχικά την αγωγή το 2020, ενσωματώνοντας «όγκους αποδεικτικών στοιχείων» που δείχνουν πώς η EPA αγνόησε τους κινδύνους για την υγεία της γλυφοσάτης, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων καρκίνου, για τους αγρότες και τους αγρότες που εκτέθηκαν κατά τον ψεκασμό.
Οι προσφεύγοντες αμφισβήτησαν επίσης την απόφαση της EPA με βάση τους κινδύνους για το περιβάλλον και τα απειλούμενα είδη, όπως η πεταλούδα Μονάρχης. Ζητούν από το δικαστήριο να ανακαλέσει την τρέχουσα καταχώριση της γλυφοσάτης και να αφαιρέσει τα προϊόντα Roundup από την αγορά.
Ενώ η EPA έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η γλυφοσάτη δεν προκαλεί καρκίνο, οι μεγαλύτερες αρχές καρκίνου στον κόσμο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δήλωσαν ότι η γλυφοσάτη είναι “πιθανώς” καρκινογόνος για τον άνθρωπο το 2015.
Τον Ιούλιο του 2021, η Bayer, όπως αναφέρει το Food Safety News, ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει τις πωλήσεις των ζιζανιοκτόνων της με βάση τη γλυφοσάτη (συμπεριλαμβανομένου του Roundup) στην αγορά οικιστικού γκαζόν και κήπου των ΗΠΑ το 2023, προκειμένου να «διαχειριστεί τον κίνδυνο δικαστικών διαφορών και όχι λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια».