Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025
13.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καφές: Η Ευρώπη αναλαμβάνει δράση για τη διάσωσή του από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΚαφές: Η Ευρώπη αναλαμβάνει δράση για τη διάσωσή του από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
spot_img

Η παραγωγή καφέ είναι ευαίσθητη στην κλιματική αλλαγή, οπότε οι ανησυχίες για τις καλλιέργειες καφέ δεν έγκεινται πλέον μόνο για την παραγωγικότητα ή την ποιότητα του έτοιμου φλιτζανιού, αλλά και για την αντοχή στο στρες, την ανοχή στα παράσιτα, τις ασθένειες, καθώς και την προσαρμοστικότητα. Η BREEDCAFS που υποστηρίζεται από την ΕΕ, έχει αναπτύξει νέες μεθόδους αναπαραγωγής καφέ για την υποστήριξη των μικροκαλλιεργητών.

Οι αυξημένες θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής πιθανότατα θα μειώσουν την ανάπτυξη του καφέ, την ανθοφορία και την καρποφορία, θα αυξήσουν τον αριθμό των παρασίτων και θα μειώσουν τόσο την απόδοση όσο και την ποιότητα του τελικού προϊόντος για πολλές περιοχές καλλιέργειας καφέ.

Τα συστήματα αγροδασοκομίας (AFS) που καλλιεργούν καφέ παράλληλα με τα δέντρα, είναι ευρέως διαδεδομένα στις τροπικές χώρες καλλιέργειας καφέ Arabica. Καθώς ο καφές Arabica είναι ανεκτικός στη σκιά, η σωστή διαχείριση AFS μπορεί να είναι εξαιρετικά βιώσιμη, παρέχοντας σταθερά εισοδήματα για τους μικροκαλλιεργητές. Επιπλέον, οι κόκκοι καφέ της σκιάς, έχουν πιο εντατικές όξινες γεύσεις και ευχάριστα αρώματα.

Δυστυχώς, λόγω της παραδοσιακής αναπαραγωγής καφέ, οι αγρότες των AFS χρησιμοποιούν συνήθως ποικιλίες Arabica που αναπτύσσονται για εντατικά συστήματα καλλιέργειας με πλήρη ήλιο, με αποτέλεσμα η παραγωγικότητα να μειώνεται κατά 15-40 %.

Το έργο BREEDCAFS που υποστηρίζεται από την ΕΕ εκμεταλλεύτηκε τη μεταβλητότητα των ειδών Arabica για να επιλέξει γονότυπους ιδιαίτερα καλά προσαρμοσμένους στη σκιά, με στόχο την επινόηση νέων μεθόδων αναπαραγωγής δέντρων.

“Σε αντίθεση με πολλά είδη, όταν αντιμετωπίζουν αυξημένα επίπεδα CO2 ή συνθήκες θερμότητας και ξηρασίας, οι ποικιλίες Arabica ενισχύουν τη φωτοχημική ικανότητά τους, τους αμυντικούς μηχανισμούς και την ικανότητά τους να επισκευάζουν κύτταρα, μια καλή έκπληξη”, λέει ο Benoit Bertrand, συντονιστής έργου από το Γαλλικό Κέντρο Γεωργικών Ερευνών για τη Διεθνή Ανάπτυξη (CIRAD), οικοδεσπότης του έργου.

Το έργο διαπίστωσε ότι ορισμένα Υβρίδια F1 και ορισμένοι άγριοι αιθιοπικοί καφέδες παρουσίασαν ισχυρή προσαρμοστικότητα στη σκιά, διατηρώντας παράλληλα υψηλή παραγωγικότητα. Οι υβριδικές ποικιλίες Arabica F1 δημιουργούνται διασταυρώνοντας αμερικανικές ποικιλίες με άγριες προσχωρήσεις της Αιθιοπίας.

Διερεύνηση γονοτύπων

Η BREEDCAFS διεξήγαγε πειράματα για πάνω από 4 χρόνια, συνεργαζόμενη στο Βιετνάμ με τη NOMAFSI, στο Καμερούν με τον Irad και στη Νικαράγουα με το FNF.

Η ομάδα χαρακτήρισε τις ποικιλίες καφέ κάτω από διαφορετικούς στρεσογόνους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών θερμοκρασιών, της ξηρασίας, της σκιάς κ.λπ. Ανέλαβαν επίσης μελέτες σε πιο ελεγχόμενες συνθήκες, όπως θερμοκήπια και κλιματικοί θάλαμοι στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, στο CIRAD στη Γαλλία και στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας.

Το έργο χρησιμοποίησε μεταγραφή και δοκιμές μεταβολισμού για τον εντοπισμό γονιδίων και βιοχημικών οδών που εκφράζονται ως απάντηση σε περιβαλλοντικές ενδείξεις για να χαρακτηρίσει, σε μοριακό επίπεδο, την διακύμανση μεταξύ των γονοτύπων των φυτών.

Το BREEDCAFS διαπίστωσε ότι τα υβρίδια F1 δίνουν υψηλότερες αποδόσεις υπό συνθήκες AFS από τις συμβατικές ποικιλίες, μαζί με υψηλότερη ποιότητα τελικού προϊόντος. Επιπλέον, οι υβριδικές ποικιλίες F1 είναι πιο ανθεκτικές στις αβιοτικές καταπονήσεις χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμένο σκιερό σύστημα με κατάλληλη λίπανση αζώτου και αγροοικολογικές προσεγγίσεις για τον έλεγχο των ασθενειών.

“Τα υβριδικά F1 προσφέρουν καλύτερη κερδοφορία στα συστήματα αγροδασοκομίας. Τα προγράμματα αναπαραγωγής μπορούν να αυξήσουν τα εισοδήματα των μικροκαλλιεργητών, ενώ παράλληλα ωφελούν τη βιοποικιλότητα και τη βιομηχανία καφέ προσφέροντας μια σειρά από γευστικούς καφέδες, με υψηλή ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή», προσθέτει ο Bertrand.

Ανάπτυξη συστάδων αγροδασοκομίας

Η BREEDCAFS πραγματοποίησε αξιολογήσεις σε αγροκτήματα πάνω από 100 γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Κεντρική Αμερική, το Βιετνάμ και το Καμερούν. Διαπίστωσαν ότι η συνεχής χρήση συμβατικών ποικιλιών καφέ μπορεί να απειλήσει ολόκληρο τον τομέα, εισάγοντας απότομες αυξήσεις των τιμών, αλλά η μετάβαση σε νέες υβριδικές ποικιλίες F1 αποτελεί οικονομικό κίνδυνο για τους μικρούς παραγωγούς.

Έχει επίσης δημιουργήσει τοπικά φυτώρια και εργαστήρια για Υβρίδια F1 στη Νικαράγουα και το Βιετνάμ. Η ομάδα υποστηρίζει το υβριδικό F1 «Starmaya» – το μόνο υβρίδιο που παράγεται επί του παρόντος από σπόρους που χρησιμοποιούν αρσενική στειρότητα, σε αντίθεση με την κλωνοποίηση – για την οικονομική διάδοση σε μικρούς αγρότες.

“Κοστίζοντας μόνο 2 με 3 εκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια των σπόρων σε χώρες παραγωγής, είναι κοντά στο εύρος που μπορεί να διαθέσει η βιομηχανία”, σημειώνει ο Bertrand. “Προτείνουμε επίσης συστάδες αγροδασοκομίας που επιτρέπουν το άμεσο εμπόριο μεταξύ παραγωγών και roasters, με 100% ιχνηλασιμότητα των περιβαλλοντικών προτύπων”.

Πηγή: CORDIS

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού ελληνικής εταιρείας.

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός της ΕΕ για την χρήση δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά επαφής με τρόφιμα – Οι νέες υποχρεώσεις συμμόρφωσης

Με την δημοσίευση του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/3190 τροποποιείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 και καταργείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/213
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο