Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κοζάνη: Σε δύσκολες συνθήκες λόγω ζέστης η συγκομιδή των σιτηρών

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΚοζάνη: Σε δύσκολες συνθήκες λόγω ζέστης η συγκομιδή των σιτηρών
spot_img

Αν και οι βροχές βοήθησαν στην παραγωγή οι αγρότες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη συγκομιδή.

Σε δύσκολες συνθήκες λόγω της ζέστης και του πρόσφατου παρατεταμένου καύσωνα ολοκληρώνονται το αλώνισμα και η συγκομιδή των σιτηρών στον Κρόκο Κοζάνης. Σύμφωνα με τους αγρότες της περιοχής, η διαδικασία είναι δύσκολη για τον άνθρωπο και τα μηχανήματα, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

«Είμαστε στη συγκομιδή των σιτηρών, είμαστε στο τελείωμα σχετικά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αγρότης Κωνσταντίνος Βατάλης ενώ επισημαίνει ότι οι βροχές φέτος βοήθησαν σημαντικά στην παραγωγή. Από την άλλη πλευρά επειδή οι συνθήκες της συγκομιδής είναι δύσκολες, υπάρχει πίεση για να ολοκληρωθεί το αλώνισμα και τα μηχανήματα που δουλεύουν σε υψηλές θερμοκρασίες πρέπει να σταματούν κάποιες ώρες να λειτουργούν. «Είναι αντίξοες οι συνθήκες αλλά πρέπει να γίνει η συγκομιδή γιατί είναι ο καιρός της και δεν θέλουμε να έχουμε απώλειες από τα σιτηρά» σημειώνει.

Ο αγρότης Ιωάννης Καρανάνος, τονίζει, άλλωστε, ότι τα τελευταία χρόνια η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει τα δεδομένα στη συγκομιδή, κάνοντάς τη δυσκολότερη. Στο μεταξύ οι αγρότες, που καλλιεργούν σκληρό σιτάρι στην περιοχή, προσπαθούν να κρατήσουν την ποιότητα του προϊόντος σε υψηλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή αναμένουν να δουν πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές των σιτηρών το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι το αλώνισμα είναι η διαδικασία του ξεχωρισμού των σπόρων από το άχυρο και τα υπόλοιπα ανοιχτά μέρη των σιτηρών μετά τον θερισμό. Πρόκειται για μία από τις πρώτες επεξεργασίες του σιτηρού μετά τη συγκομιδή του, με σκοπό να απομονωθούν οι κόκκοι. Το αλώνισμα ανήκει σε μια σειρά επεξεργασιών που περιλαμβάνουν και άλλα στάδια όπως η καθαριότητα των κόκκων, η συσκευασία και η αποθήκευσή τους για την περαιτέρω χρήση ή διάθεσή τους στην αγορά.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο