Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κτηνοτροφία: Cattlechain 4.0 το Ευρωπαϊκό έργο “επανάσταση” στο smart farmign

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΚτηνοτροφία: Cattlechain 4.0 το Ευρωπαϊκό έργο "επανάσταση" στο smart farmign
spot_img

Υιοθέτηση τεχνολογίας blockchain που θα επιτρέπει στους κτηνοτρόφους να επιταχύνουν την ψηφιοποίηση επιτυγχάνοντας υψηλότερη ευελιξία, ακρίβεια, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Το έργο Cattlechain 4.0 που χρηματοδοτείται από την ΕΕ χαρακτηρίζεται ως «επανάσταση»  στο smart Farming, και αποτελεί πρόκληση για τις νεότερες γενιές των κτηνοτρόφων, είναι ένα σημαντικό βήμα για την υιοθέτηση τεχνολογιών blockchain που θα επιτρέπει στους κτηνοτρόφους να επιταχύνουν την ψηφιοποίηση επιτυγχάνοντας υψηλότερη ευελιξία, ακρίβεια, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Το έργο Cattlechain 4.0 στοχεύει να συνδέσει αγρότες, εταιρείες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, κτηνιάτρους, δημόσιες αρχές και το ευρύ κοινό χρησιμοποιώντας blockchain για τη χαρτογράφηση της διαδρομής των τροφίμων από το αγρόκτημα στα τραπέζια των καταναλωτών . Οι λύσεις που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου συνδυάζουν συσκευές IoT και εξωτερικούς αισθητήρες (βόσκηση, ζύγιση κτλ) με μια νέα γενιά αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης, δορυφορικών εικόνων Sentinel και τεχνολογιών blockchain για να παρέχουν ολοκληρωμένα, αξιόπιστα και οικονομικά εργαλεία για την παρακολούθηση του βοείου κρέατος και γαλακτοπαραγωγά βοοειδή, υποστήριξη λήψης αποφάσεων, μείωση λειτουργικού κόστους και αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας και αποδοτικότητας στο αγρόκτημα. Χάρη στους εγγυημένους δείκτες ευημερίας των ζώων με blockchain, η ιχνηλασιμότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων/προϊόντων κρέατος που πωλούνται/αγοράζονται θα έχει ως αποτέλεσμα αξιόπιστες πληροφορίες για τους λιανοπωλητές και τους καταναλωτές.

«Το Cattlechain 4.0 θα έχει σαφή αντίκτυπο στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων που μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική απόδοση και παραγωγικότητα του αγροκτήματος. Χάρη σε μια νέα γενιά αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, οι συσκευές μπορούν να είναι πιο έξυπνες και να διευκολύνουν την ανταλλαγή πληροφοριών σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού. Με τις τεχνολογίες και τους προσαρμογείς blockchain, είναι εγγυημένη η αυξημένη εμπιστοσύνη μεταξύ των μερών – και επίσης η απρόσκοπτη ενσωμάτωση», δήλωσε ο Carlos Callejero, Διευθύνων Σύμβουλος της Sensowave and Cattlechain 4.0 Project Coordinator .

Με το CATTLECHAIN ​​4.0 ο Carlos Callejero και η ομάδα του στοιχηματίζουν σε νέες συσκευές και αλγόριθμους Internet of things (IoT) για να παρέχουν μια αξιόπιστη και οικονομικά αποδοτική λύση ικανή να παρακολουθεί συνεχώς μεμονωμένα ζώα.

Σύμφωνα με τον Carlos Callejero πρόκειται για έναν συνδυασμό συσκευών IoT – περιλαίμια και αυτιά – και εξωτερικών αισθητήρων που ζύγιζουν τα ζώα και μετρούν την ποσότητα νερού που καταναλώνουν. Οι αλγόριθμοί ελέγχουν τις ακόλουθες παραμέτρους καλής διαβίωσης των ζώων: πρόσβαση σε τροφή, πρόσβαση σε νερό και επίπεδο δραστηριότητας (δηλ. άγχος) του ζώου. Επιπλέον ορισμένοι από τους ανεπτυγμένους αλγόριθμους θα λειτουργούν από τις ίδιες τις συσκευές (το λεγόμενο edge computing) και ως εκ τούτου θα παρέχουν πρόσθετες επεξεργασμένες πληροφορίες. Στο σύστημα περιλμβάνονται τρία εργαλεία: ένα εργαλείο για την παρακολούθηση του χρόνου που ένα ζώο βρίσκεται εκτός βοσκής, ένα εργαλείο για να ειδοποιεί τις φάρμες όταν το ζώο πίνει λιγότερο νερό από ό,τι θα έπρεπε ή έχει πάρει λιγότερο βάρος από αναμενόμενο και ένα εργαλείο για την παρακολούθηση των επιπέδων άγχους και την ενεργοποίηση ειδοποιήσεων όταν γίνονται μη φυσιολογικά.

Με την εφαρμογή των παραπάνω έχει αποδειχθεί ότι ελαχιστοποιείται το συνολικό κόστος της παρακολούθησης της αγέλης. Και όλα αυτά μαζί αναμένεται να αυξήσουν την κερδοφορία των μεγάλων κοπαδιών. Σε επίπεδο blockchain, η ομάδα κατέληξε σε ένα εργαλείο που παρέχει στους καταναλωτές όλες τις πληροφορίες σχετικά με την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων κρέατος, όπως ο τόπος προέλευσης, τα πιστοποιητικά καλής διαβίωσης των ζώων κ.λπ. πιστοποιητικά καλής διαβίωσης των ζώων κ.λπ.

Σύντομα θα κυκλοφορήσει εργαλείο για τη βελτίωση των ποσοστών ανίχνευσης αναπαραγωγικών συμβάντων, καθώς και αλγόριθμος μέτρησης ωρών βόσκησης. Θα εισαχθεί επίσης ένας αλγόριθμος για την παρακολούθηση της διατροφικής δραστηριότητας κατά τη βόσκηση. Οι τελευταίοι μήνες του έργου θα είναι αφιερωμένοι στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας blockchain στο FIWARE – μια κοινότητα και ένα πλαίσιο στοιχείων πλατφόρμας ανοιχτού κώδικα που στοχεύει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης έξυπνων λύσεων – και τη συμπερίληψή της σε ένα πανευρωπαϊκό αποκεντρωμένο δίκτυο όπως το Alastria .

Για το έργο συνεργάστηκαν οι  FIWARE Foundation και  Alastria Association που άνοιξαν τον δρόμο για μια βιώσιμη κτηνοτροφική παραγωγή που λειτουργεί για τους καταναλωτές, τους παραγωγούς, το κλίμα και το περιβάλλον, ακολουθώντας τη στρατηγική της ΕΕ από το αγρόκτημα στο πιάτο .

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα