Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023
6.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βιομηχανία τροφίμων: Οδηγίες αποφυγής διασταυρούμενης μόλυνσης με E. coli

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΒιομηχανία τροφίμων: Οδηγίες αποφυγής διασταυρούμενης μόλυνσης με E. coli
spot_img

Ο κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης με E. coli O157 πρέπει επιθεωρείται και να ελέγχεται σε κάθε επιχείρηση τροφίμων όπου υπάρχουν τόσο ωμά όσο και έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα που χειρίζεται.

Αυτός ο οδηγός που μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις για τον έλεγχο και τη αποφυγή μόλυνσης των τροφίμων επικεντρώνεται στο E. coli, αλλά τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης θα βοηθήσουν επίσης στον έλεγχο άλλων επιβλαβών βακτηρίων. Ο κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης με E. coli O157 πρέπει επιθεωρείται και να ελέγχεται σε κάθε επιχείρηση τροφίμων όπου υπάρχουν τόσο ωμά όσο και έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα που χειρίζεται.

Τα μέτρα που απαιτούνται για τον έλεγχο της διασταυρούμενης μόλυνσης ποικίλλουν μεταξύ τους, ανάλογα με τον τύπο της επιχείρησης και τους κινδύνους που υπάρχουν. Ο υπεύθυνος της επιχείρησης τροφίμων πρέπει να προβεί σε κατάλληλη ανάλυση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης που ενδέχεται να προκαλέσουν μόλυνση των τροφίμων με E. coli O157 και πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων.

Το E. coli O157 είναι ένα επιβλαβές βακτήριο που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο γιατί μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις ακόμη και σε χαμηλή παρουσία στο τρόφιμο. Μπορεί να επιβιώσει στην ψύξη και την κατάψυξη και έχει αποδειχθεί ότι είναι ανθεκτικό σε οξύ, αλάτι και ξηρές συνθήκες.

Ακολουθούν κάποιες γενικές οδηγίες πρόληψης αλλά είναι απαραίτητη και η καθοδήγηση από τις Αρχές, και από συμβούλους ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων καθώς απαιτείται σχέδιο συμμόρφωσης με τη σχετική νομοθεσία.

Σχετικά με την διασταυρούμενη μόλυνση

Υπάρχουν δύο είδη διασταυρούμενης μόλυνσης, η άμεση και η έμμεση. Η διασταυρούμενη μόλυνση είναι η εξάπλωση μικροβίων από πηγές σε άλλα είδη. Εάν δεν ελεγχθούν, μπορούν να συνεχίσουν να εξαπλώνονται περαιτέρω. Οι πηγές μόλυνσης περιλαμβάνουν:

• ωμό κρέας

• άπλυτα φρέσκα φρούτα και λαχανικά (που δεν φέρουν την ένδειξη «έτοιμα προς κατανάλωση»)

• κατεψυγμένα προϊόντα (που δεν επισημαίνονται ως «έτοιμα προς κατανάλωση»)

Οι έμμεσες πηγές περιλαμβάνουν:

• επιφάνειες

• χέρια

• εξοπλισμός που έχει χρησιμοποιηθεί για ωμά τρόφιμα

• οτιδήποτε άλλο έχει μολυνθεί, για παράδειγμα, πανιά

Πρόληψη μόλυνσης

Οι επιχειρήσεις πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι χώροι εργασίας, οι επιφάνειες και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούνται για ωμά και έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα διαχωρίζονται επαρκώς. Αυτό μπορεί να γίνει χωρίζοντας τα ωμά και τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα σε ξεχωριστά:

  • δωμάτια, προσωπικό, σκεύη και εξοπλισμός
  • χώρους, προσωπικό, σκεύη και εξοπλισμό

Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε μπορείτε να καθαρίσετε και να απολυμάνετε περιοχές που χρησιμοποιούνται τόσο για ωμά όσο και για έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Αυτή η μέθοδος ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο και πρέπει να ακολουθήσετε συγκεκριμένες νομικές απαιτήσεις για να διασφαλίσετε ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή.

Εξοπλισμός

Πολύπλοκος εξοπλισμός όπως για παράδειγμα, μηχανές συσκευασίας υπό κενό, τεμαχιστές για κιμά, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται τόσο για ωμά όσο και για έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα κατά τη διάρκεια μιας κανονικής εργάσιμης ημέρας.

Εάν αλλάζετε τη χρήση του μηχανήματος από ωμά σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, τα μηχανήματα πρέπει να αποσυναρμολογηθούν και όλες οι επιφάνειες να καθαριστούν και να απολυμανθούν αποτελεσματικά.

Προσωπική υγιεινή

Το προσωπικό πρέπει να πλένει τα χέρια του χρησιμοποιώντας αναγνωρισμένη τεχνική. Τα αντιβακτηριακά τζελ χεριών δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν το πλύσιμο των χεριών, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά το πλύσιμο των χεριών ως πρόσθετο επίπεδο προστασίας.

Τα γάντια δεν υποκαθιστούν το αποτελεσματικό πλύσιμο των χεριών. Εάν χρησιμοποιούνται γάντια, θα πρέπει να αλλάζονται όσο συχνά πρέπει να πλένετε τα χέρια σας και πρέπει να πλένετε τα χέρια σας όταν αλλάζετε ή αφαιρείτε γάντια.

Απολύμανση

Εάν χρησιμοποιείτε χημικό απολυμαντικό, πρέπει να πληροί επίσημα αναγνωρισμένα πρότυπα και πρέπει να χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελέτη: Ποια συσκευασία αλλοιώνει περισσότερο τη γεύση και τη φρεσκάδα του γάλακτος;

Επιστημονική μελέτη συνέκρινε έξι συσκευασίες γάλακτος: χάρτινα δοχεία, τρία είδη πλαστικών, μία χάρτινη σακούλα και ένα γυάλινο μπουκάλι για να καταλήξει ποια είναι καλύτερη και ποια χειρότερη σε γεύση και φρεσκάδα.

Παράδοξα τα ευρήματα μελέτης για το οικολογικό αποτύπωμα των τροφίμων – Η “έκπληξη” των βιολογικών

Για πρώτη φορά γίνεται στοχευμένη σύγκριση για την επιρροή της παραγωγής, της μεταφοράς, και της συσκευασίας.

Τα νιτρώδη άλατα σε τρόφιμα σχετίζονται τώρα και με τον διαβήτη τύπου 2 λέει η Γαλλία

Έρευνα σε πάνω από 100.000 εθελοντές για 15 χρόνια.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα