Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
17.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

«Μάρτης γδάρτης» – Ο ισχυρός παγετός έκαψε χιλιάδες στρέμματα δενδροκαλλιεργειών

ΑρχικήΝέαΑγρότες«Μάρτης γδάρτης» - Ο ισχυρός παγετός έκαψε χιλιάδες στρέμματα δενδροκαλλιεργειών
spot_img

Υπερβαίνουν το 80% οι απώλειες σε βερίκοκα, ροδάκινα και αμύγδαλα

Σε απόγνωση βρίσκονται οι δενδροκαλλιεργητές σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, αφού ο πρόσφατος παγετός του Μάρτη «έκαψε» χιλιάδες στρέμματα με ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, πορτοκάλια, δαμάσκηνα, συμπύρηνα ροδάκινα, ακτινίδια, αχλάδια, αμύγδαλα, κηπευτικά, αμπέλια κ.ά.

- Advertisement -

Είναι χαρακτηριστικό πως, από τα ξημερώματα της Τετάρτης 19 Μαρτίου έως και το Σάββατο 22 Μαρτίου, σε πολλές αγροτικές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου καταγράφηκαν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, «καίγοντας» τις δενδροκαλλιέργειες, που βρίσκονται αυτή την περίοδο στο ευαίσθητο στάδιο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης. Όπως προκύπτει από το εκτενές ρεπορτάζ των ανταποκριτών της «ΥΧ», οι οποίοι κατέγραψαν τον «χάρτη» των ζημιών, στα χωριά των πληγεισών νομών επικρατεί μεγάλη στεναχώρια και κατήφεια.

Τα δέντρα στις πρώιμες ποικιλίες ήταν σε πλήρη ανθοφορία και ο πολυήμερος παγετός «έκαψε» τα άνθη, με αποτέλεσμα να σημειώνονται ζημιές στα πυρηνόκαρπα ακόμα και σε ποσοστό 100%. Σύμφωνα με τις αναφορές των αγροτών, οι φετινές παραγωγές τινάχθηκαν στον «αέρα», καθώς δεν περιμένουν έσοδα, ενώ τα έξοδα των αγροτικών οικογενειών «τρέχουν» καθημερινά. Μάλιστα, η αγωνία των παραγωγών εντείνεται, καθώς μετά τον ισχυρό παγετό μέρα με τη μέρα η ανθόπτωση συνεχίζεται. Έτσι, ο φόβος τους μεγαλώνει για το τελικό εύρος της ζημιάς που έχει προκληθεί από τις χαμηλές θερμοκρασίες και για τις όψιμες ποικιλίες οπωροφόρων δέντρων που ήταν σε προανθικό στάδιο, το οποίο δεν καλύπτεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Οι αγρότες ζητούν από την πολιτεία να δοθούν άμεσα προκαταβολές στους πληγέντες, αλλά και να ληφθούν μέτρα για την απαλλαγή τους από ασφαλιστικές εισφορές, να διευκολυνθούν στις υποχρεώσεις τους για την ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛΓΑ, για τις υποχρεώσεις τους προς τη ΔΕΗ, σε δάνεια κ.λπ.

Ξεκίνησαν οι αναγγελίες των ζημιών

Οι εκτιμήσεις των ζημιών από τον ΕΛΓΑ έχουν ήδη ξεκινήσει σε πολλές πληγείσες περιοχές, όπως και οι δηλώσεις ζημιάς των αγροτών στους τοπικούς ανταποκριτές του Οργανισμού.

Μεγάλο το πλήγμα στα πυρηνόκαρπα της Πέλλας και της Ημαθίας

Σημαντικές ζημιές στα πυρηνόκαρπα, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν ακόμη και το 100%, προκάλεσε ο πρόσφατος παγετός που έπληξε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι καταστροφές στη φυτική παραγωγή σε Πέλλα και Ημαθία στις πρώιμες ποικιλίες ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων είναι σχεδόν ολοκληρωτικές, ενώ ενδέχεται να υπάρχουν επιπτώσεις στην καρπόδεση των επόμενων ποικιλιών.

«Το εμπορικό ροδάκινο και νεκταρίνι κι ό,τι ήταν περιόδου από τέλη Μαΐου έως και μέσα Ιουνίου είναι σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένα σε όλες τις περιοχές της Ημαθίας. Η ωρίμανση έχει σχέση και με την ανθοφορία. Μετά τις 20 Ιουνίου, οι ποικιλίες έχουν λιγότερες ζημιές, αλλά με σοβαρή επιφύλαξη για την επόμενη φάση, που είναι η καρπόδεση και μπορεί να υπάρχει καρπόπτωση. Καλύτερη εικόνα θα έχουμε σε περίπου 20 ημέρες», είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας και πρόεδρος του ΑΣ Επισκοπής «Ο Αλέξανδρος», Στέφανος Νταούκας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσο Χαλκίδη, τόσο σε Ημαθία όσο και σε Πέλλα, τα προβλήματα που δημιούργησαν οι καιρικές συνθήκες είναι σημαντικά. Στην Κουλούρα Ημαθίας, οι καταστροφές από τον παγετό της προηγούμενης εβδομάδας είναι μεγάλες και, όπως λέει, υπάρχουν κτήματα που έχουν καταστραφεί κατά 100%, ανάλογα με την περιοχή, αλλά και την ποικιλία. «Έχουμε ήδη κάνει έξοδα την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο και ζητούμε να αποζημιωθούμε για αυτά στο σύνολό τους. Είναι θέμα επιβίωσης των παραγωγών», τονίζει ο κ. Χαλκίδης.

Ο ίδιος προσθέτει ότι οι επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες θα είναι μεγάλες, καθώς εκτός από τους αγρότες πλήττονται τα διαλογητήρια φρούτων, τα ψυγεία, οι μονάδες μεταποίησης και το εποχικό προσωπικό, που απασχολείται κάθε χρόνο σε αγροτικές επιχειρήσεις.

Δραματική χαρακτηρίζουν την κατάσταση αγρότες από την Πέλλα και κάνουν λόγο για οικονομική ασφυξία. «Ο παγετός ισοπέδωσε τα βερίκοκα, με τις ζημιές να φτάνουν στο 100%. Στα επιτραπέζια ροδάκινα και τα νεκταρίνια υπάρχουν χωράφια με ζημιές στο 80% με 90% , ενώ και στα συμπύρηνα ροδάκινα οι απώλειες φτάνουν στο 40% με 50%. Ακόμα δεν έχει φανεί το μέγεθος της πραγματικής ζημιάς. Ήδη, σε πολλά δέντρα με επιτραπέζια ροδάκινα βλέπουμε ότι δεν έγινε σωστή καρπόδεση, καθώς οι καρποί είναι ατροφικοί σαν στραγάλια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τσάτσας, γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Πέλλας.

Πάγωσαν οι ανθισμένες αμυγδαλιές στον Δήμο Αμφίπολης

Στον Δήμο Αμφίπολης του Νομού Σερρών, οι χαμηλές θερμοκρασίες υπό του μηδενός, που επικράτησαν στις 19 και 20 Μαρτίου, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στην καλλιέργεια της αμυγδαλιάς, που βρίσκονταν στο στάδιο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης.

«Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς, καθώς υπήρχε μία πολύ καλή ανθοφορία και οι αγρότες μας περίμεναν μια εξίσου πολύ καλή παραγωγή. Εντούτοις, όπως διαφαίνεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για το εισόδημα των παραγωγών αμυγδάλου του Δήμου Αμφίπολης, φέρνοντάς τους έτσι σε πλήρες αδιέξοδο, αφού έχει ήδη πραγματοποιηθεί το 80% των εξόδων της καλλιέργειας. Ως Δήμαρχος Αμφίπολης, κάνω έκκληση να στηριχθούν άμεσα οι αγρότες μας από την πολιτεία, διότι η οικονομική τους ρευστότητα, που αποτελεί τον βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας, είναι πλέον περιορισμένη», αναφέρει σε επιστολή προς το ΥΠΑΑΤ ο δήμαρχος Αμφίπολης Στέργιος Φρανστανλής, ο οποίος ζητά, μεταξύ άλλων, να ενισχυθούν άμεσα οικονομικά οι αγρότες.

«Κάηκαν τα οπωροφόρα στο Αμύνταιο

Σημαντικές καταστροφές στα ανθισμένα οπωροφόρα δέντρα σημειώθηκαν στη Δυτική Μακεδονία στην περιοχή του Αμυνταίου, στις τοπικές κοινότητες Βεγόρας και Μανιακίου, όπου, σε πολλές περιπτώσεις, η ζημιά είναι ολική, με τους παραγωγούς να εκφράζουν έντονη ανησυχία για την οικονομική τους επιβίωση.

Ο παγετός που σημειώθηκε στην περιοχή της λίμνης Βεγορίτιδας έφτασε τους -8 βαθμούς Κελσίου στις 20 Μαρτίου, με ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες, καθώς τα δέντρα βρίσκονταν ήδη σε ανθοφορία.

Μετρούν τις πληγές τους οι Θεσσαλοί παραγωγοί

Σε πλήρη απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί του Νομού Λάρισας, ιδιαίτερα οι δενδροκαλλιεργητές, μετά τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε στα δέντρα και στα αμπέλια ο πρόσφατος παγετός, όταν ο υδράργυρος άγγιξε σε ορισμένες περιοχές μέχρι και τους -5 βαθμούς.

Σχεδόν στο σύνολό τους οι νομοί Λάρισας και Μαγνησίας «χτυπήθηκαν» σε μεγάλο βαθμό από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Σε πρώτη φάση, κι ενώ συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ζημιάς στον ΕΛΓΑ από τους πληγέντες παραγωγούς, φαίνεται να έχουν επηρεαστεί σημαντικά οι αμυγδαλιές (που ήταν στο καρπίδιο), όπως και τα αμπέλια, αλλά και ροδάκινα και νεκταρίνια, που ήταν στο στάδιο της ανθοφορίας. Τα ξημερώματα της προηγούμενης Πέμπτης, αρκετοί αγρότες προσπάθησαν να περιορίσουν τις ζημιά, ανάβοντας φωτιές στα κτήματά τους, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αυτοδιοίκηση, ΕΛΓΑ και Συνεταιρισμοί βρίσκονται σε διαδικασία αυτοψίας και καταγραφής των ζημιών στις πληγείσες περιοχές, ενώ οι παραγωγοί δηλώνουν στην «ΥΧ» ότι «το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς θα φανεί ξεκάθαρα τις επόμενες ημέρες». Έναν ακόμη Μάρτιο, οι παραγωγοί είναι στο ίδιο έργο θεατές, καθώς η καλοκαιρία που προηγήθηκε συντέλεσε στο να ανθίσουν τα δέντρα και ο παγετός της 20ής Μαρτίου τα κατέστρεψε.

Στον Τύρναβο, οι αμπελοκαλλιεργητές είναι ανάστατοι, καθώς το 2023 είχαν να αντιμετωπίσουν τις ζημιές του περονόσπορου, πέρυσι της ακαρπίας και φέτος ήρθε ο παγετός να ολοκληρώσει την καταστροφή και να θέσει θέμα επιβίωσης των παραγωγών και βιωσιμότητας του κλάδου. Ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Χρήστος Τσιτσιρίγκος, κάλεσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ «σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή να σταθούν έμπρακτα στο πλευρό των παραγωγών».

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αλλάζει το “παιχνίδι” στην ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα – Νέα καινοτόμος τεχνολογία ανάλυσης

Η νέα μέθοδος μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανίχνευσης παθογόνων σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και κοστίζει μόλις 0,5$ ανά δείγμα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα