Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μειώνοντας την απόσταση από το αγρόκτημα στο πιάτο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜειώνοντας την απόσταση από το αγρόκτημα στο πιάτο
spot_img

Η επανασύνδεση των δύο άκρων της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων ωφελεί τόσο τους αγρότες όσο και τους πολίτες, βελτιώνοντας την πρόσβαση στους τοπικούς πόρους προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον. Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο SKIN συγκέντρωσε εταίρους από όλη την Ευρώπη για να μοιραστούν τις γνώσεις τους.

Υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για να έρθουν οι καταναλωτές και οι αγρότες πιο κοντά. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΕΕ, σχεδόν ένας στους δύο Ευρωπαίους πιστεύει ότι η κατανάλωση εποχιακών και τοπικών τροφίμων είναι μέρος μιας υγιεινής, βιώσιμης διατροφής.

Η δημιουργία συντομότερων τροφικών αλυσίδων για τη μείωση των μιλίων των τροφίμων και την ενίσχυση των τοπικών συστημάτων τροφίμων είναι επίσης μεταξύ των στόχων της στρατηγικής Farm to Fork της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμβάλλει στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Για να υποστηρίξει αυτούς τους στόχους, το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο SKIN δημιούργησε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό δίκτυο ανταλλαγής γνώσεων.

Κοινή χρήση καλών πρακτικών

Οι σύντομες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων ορίζονται ως εκείνες που περιλαμβάνουν ένα μέγιστο της μεσολάβησης μεταξύ καταναλωτή και παραγωγού, βελτιώνοντας την πρόσβαση σε πιο φρέσκα προϊόντα και μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου καθώς και το κόστος διανομής, ενώ παράλληλα προάγουν δικαιότερες τιμές για τους αγρότες. Η παράδοσή τους συχνά σημαίνει επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο τα τρόφιμα πωλούνται και παραδίδονται στους καταναλωτές.

«Στόχος μας ήταν να επανασυνδέσουμε τα δύο άκρα της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, φέρνοντας παραγωγούς και καταναλωτές πιο κοντά και εμπνέοντας κοινή εμπιστοσύνη που βασίζεται σε κοινές αξίες σχετιζόμενες με τα τρόφιμα, την προέλευσή τους και τις μεθόδους παραγωγής τους», εξηγεί ο διευθυντής του έργου Fedele Colantuono, από το Πανεπιστήμιο του Foggia.

Η γνώση σχετικά με τις μικρές αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων τείνει να κατακερματίζεται και να μοιράζεται μόνο μικρές κοινότητες σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο, λέει ο Colantuono. «Γι’ αυτό αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια πανευρωπαϊκή βάση γνώσεων και να δημιουργήσουμε μια κοινότητα πρακτικής για αυτό το θέμα».

Το έργο συγκέντρωσε 22 εταίρους από 15 ευρωπαϊκές χώρες και ανέπτυξε ένα δίκτυο στο οποίο συμμετείχαν 3.200 ειδικοί.

Μαζί, κατάφεραν να συλλέξουν περισσότερες από 160 περιπτωσιολογικές μελέτες καλών πρακτικών που εστιάζονται σε μικρές αλυσίδες εφοδιασμού, περιγράφοντας λεπτομερώς συγκεκριμένα παραδείγματα καινοτομίας στον τομέα και ανταλλάσσοντας συμβουλές για την αναπαραγωγή τους.

Τα παραδείγματα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων, σεναρίων και στόχων. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν μια μηχανή αναζήτησης για ιταλικά εποχιακά τρόφιμα, μια τοπική υπηρεσία παράδοσης φαγητού στην Ιρλανδία και ένα μηχάνημα αυτόματης πώλησης που πωλεί τοπικά προϊόντα στο σιδηροδρομικό σταθμό της Στουτγάρδης.

Όλες οι μελέτες περιπτώσεων διατίθενται μέσω του Αποθετηρίου Καλής Πρακτικής στον ιστότοπο του έργου SKIN.

Καλύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο γύρω από τα τρόφιμα

Η ομάδα έργου εργάστηκε επίσης για τον εντοπισμό σημείων συμφόρησης που εμποδίζουν την ανάπτυξη σύντομων αλυσίδων εφοδιασμού σε όλη την Ευρώπη και καθόρισε στρατηγικές για την αντιμετώπισή τους.

Ένας τομέας στόχος για μια τέτοια βελτίωση είναι η ανάπτυξη ρυθμιστικών πλαισίων σε περιφερειακό επίπεδο και όχι μόνο. Στην περιοχή της Απουλίας της Ιταλίας, για παράδειγμα, η ομάδα SKIN συνεργάστηκε με υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την ανάπτυξη και εφαρμογή νέας νομοθεσίας για την καλύτερη προώθηση των τοπικών προϊόντων.

«Το έργο SKIN υπογραμμίζει τον ρόλο των πανεπιστημίων πέρα ​​από την έρευνα», σημειώνει ο Francesco Contò, επιστημονικός συντονιστής του SKIN. «Μέσω της άμεσης επαφής με τους φορείς της εφοδιαστικής αλυσίδας, καταφέραμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες τους και την πραγματικότητα επί τόπου και να αναπτύξουμε συγκεκριμένα μέσα για να βοηθήσουμε στη διάδοση της γνώσης που ήταν ήδη εκεί αλλά δεν ήταν προσβάσιμη σε όσους τη χρειάζονται. .»

Ο πλούτος των πληροφοριών που συλλέγονται από το έργο θα συνεχίσει να μοιράζεται και να ενημερώνεται μέσω του ιστότοπου του έργου και της διαδικτυακής πλατφόρμας της Γεωργικής Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας (EIP-AGRI).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο