Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
13.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μικρότερα και χειρότερης ποιότητας λαχανικά στις αγορές λόγω ξηρασίας

Θα μπορούσε η ξηρασία να οδηγήσει σε μια νέα αύξηση τιμών σε φρούτα και λαχανικά;

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΜικρότερα και χειρότερης ποιότητας λαχανικά στις αγορές λόγω ξηρασίας
spot_img

Η αγροτική οικονομία επηρεάζεται ιδιαίτερα έντονα από την ξηρασία. Μεταξύ άλλων “δεινών” αναμένεται να επιφέρει μικρότερα και με διαφορετική εμφάνιση φρούτα και λαχανικά.

Οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν πρωτοφανή επίπεδα ξηρασίας, εξαιτίας της μακροπρόθεσμης απουσίας βροχοπτώσεων και της κλιματικής αλλαγής. Είναι επίσης γνωστό ότι οι καλλιέργειες επηρεάζονται ούτως ή άλλως από την ξηρασία, καθώς είναι δύσκολο να βρεθεί νερό για να ποτιστούν.

Πέρα από την ίδια την ανάπτυξη των καλλιεργειών, ένας άλλος τρόπος, με τον οποίο θα επηρεαστεί η αγροτική οικονομία είναι μέσα από τη μορφή των λαχανικών και  των φρούτων, τα οποία προβλέπεται να είναι μικρότερα και με διαφορετική εμφάνιση.

Οι πατάτες, τα κρεμμύδια, τα καρότα, τα μήλα και τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πιθανό να είναι τα είδη που θα επηρεαστούν χειρότερα συγκριτικά με άλλα από αυτές τις νέες, εξαιρετικά θερμές καλοκαιρινές συνθήκες, είτε με το να συρρικνωθούν είτε με το να καθυστερήσουν να βγουν. Για παράδειγμα, οι πατάτες πέρα από μικρότερο μέγεθος, αναμένεται από τους ειδικούς να έχουν και χειρότερης ποιότητας φλούδα, εξαιτίας της απουσίας θρεπτικών συστατικών και το ανεπαρκές νερό που λαμβάνουν.

Η επιμονή της ξηρασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα σημαίνει ότι τα λαχανικά στο έδαφος δεν μπορούν να πάρουν την υγρασία που χρειάζονται για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται, έτσι μεγαλώνουν πιο αργά και δεν αναπτύσσονται πλήρως στο μέγεθός τους. Η έλλειψη νερού μπορεί να κάνει το δέρμα πιο σκληρό ή να προκαλέσει ελαττώματα σε αυτήν.

Όπως αναφέρει και σχετικό δημοσίευμα του BBC, σε πολλές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου σημειώθηκαν πολύ χαμηλές βροχοπτώσεις το 2022 και τμήματα της Αγγλίας βρίσκονται σε ξηρασία. Πέρα από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία είναι και η πιο βροχερή χώρα της Ευρώπης, χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία αντιμετωπίζουν εξίσου μεγάλο θέμα. Αλλά ακόμα και οι βροχές δεν είναι σίγουρο πως θα βοηθήσουν απόλυτα την κατάσταση.

Η Εθνική Ένωση Αγροτών της Μεγάλης Βρετανίας (NFU) ζητά περισσότερη ευελιξία από τα σούπερ μάρκετ σχετικά με την όχι τόσο «εντυπωσιακή» εμφάνιση των προϊόντων. Παρόλα αυτά, ακόμα και με την ελαστικότητα των καταστημάτων λιανικής, πρέπει και οι καταναλωτές να συνηθίσουν σε αυτή τη δυνητικά νέα πραγματικότητα. Διαφορετικά, σε εποχές μεγάλης ακρίβειας, θα μπορούσε  να προστεθεί μια νέα αύξηση τιμών.

Τι θα μπορούσαν να κάνουν οι αγρότες για να μετριάσουν κάπως την κατάσταση; Θα μπορούσαν να επιλέξουν να «θυσιάσουν» κάποιες καλλιέργειες, για να ποτίσουν επαρκώς κάποιες άλλες. Επιπλέον, η αποθήκευση μεγάλης ποσότητας νερού το φθινόπωρο και το χειμώνα θα μπορούσε να σταματήσει την εξάπλωση των επιπτώσεων της ξηρασίας έως το 2023. Αλλά μακροπρόθεσμα οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πολλά κάποτε εύφορα τμήματα γης θα γίνουν πολύ πιο ξηρά, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ο ειδικός περιβάλλοντος, Alastair Chisholm του Chartered Institution of Water and Environmental Management, αναφέρει σε δημοσίευμα του BBC ότι, μακροπρόθεσμα, οι προσαρμογές στις γεωργικές τεχνικές όπως η αναγεννητική γεωργία που βοηθά το έδαφος να αποθηκεύει νερό, καθώς και η επένδυση στην αποθήκευση για τις χειμερινές βροχές, μπορούν να αποτελέσουν λύσεις.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.

O ένας και μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο φαγητό μας – Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Το αδιέξοδο ταξίδι στην αναζήτηση του απολύτως ασφαλούς τροφίμου.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο