Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πτηνοτροφία: Μικροβιακή ποικιλότητα για θωράκιση από τα παθογόνα βακτήρια

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΠτηνοτροφία: Μικροβιακή ποικιλότητα για θωράκιση από τα παθογόνα βακτήρια
spot_img

Ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση παθογόνων στα πουλερικά.

   Τα πουλερικά και τα αυγά είναι από τα σημαντικότερα είδη διατροφής παγκοσμίως αντιπροσωπεύοντας μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης, ωστόσο είναι αγωγοί μικροβίων όπως το καμπυλοβακτηρίδιο και η σαλμονέλα, που αντιπροσωπεύουν το 90% όλων των περιπτώσεων τροφιμογενών νοσημάτων. Αυτό έχει διπλό αντίκτυπο, τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στην εθνική οικονομία, αφού η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εκτιμά το κόστος αυτών των ασθενειών στην ΕΕ σε περίπου 2,4 εως 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας τέτοιου είδους παθογόνα βακτήρια στα πουλερικά να ελέγχονται για να σταματήσει η εξάπλωση τους.

    Αυτό θα απαιτήσει μια σειρά από βελτιώσεις όπως η βιοασφάλεια στο αγρόκτημα, ο εκτεταμένος εμβολιασμός, η βελτιωμένη υγιεινή κατά τη σφαγή, τα ανταγωνιστικά προϊόντα αποκλεισμού και η σύγχρονη τεχνολογία στις μονάδες επεξεργασίας μπορούν να παίξουν ρόλο, μαζί με την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για το χειρισμό του ωμού κρέατος και τη σημασία του μαγειρέματος κρέατος διεξοδικά.

    Μια ακόμα πρακτική αποτροπής της εξάπλωσης, είναι σκεύασμα πλούσιο σε Μαννάνη Ζυμομύκητα (MRF) της Alltech, σύμφωνα με το poultryworld, το οποίο είναι ένα μοναδικό, δεύτερης γενιάς βιοδραστικό προϊόν που προέρχεται από το Saccharomyces cerevisiae και έχει αποδειχθεί ότι συγκολλάται ή συνδέεται με βακτήρια με κροσσούς τύπου 1. Προκειμένου ορισμένα παθογόνα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένου του Escherichia coli και της σαλμονέλας, να αποικίσουν και να μολύνουν το έντερο, πρέπει πρώτα να προσκολληθούν σε υποδοχείς μαννόζης στο κυτταρικό τοίχωμα του εντέρου μέσω αυτών των κροσσών τύπου 1. Όταν το MRF προσκολλάται σε αυτά τα βακτηρίδια τύπου 1, τα εμποδίζει να προσκολληθούν στο γαστρεντερικό κυτταρικό τοίχωμα, αποτρέποντας τον αποικισμό παθογόνων. Αυτό μειώνει τη φλεγμονή και τη βλάβη των ιστών και μειώνει το συνολικό φορτίο παθογόνων. Το MRF έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό έναντι των τροφιμογενών παθογόνων, ιδιαίτερα της σαλμονέλας.

    Ένα ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να μειώσει το φορτίο των παθογόνων βακτηρίων μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται ανταγωνιστικός αποκλεισμός, όπου τα βακτηριακά είδη ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τα διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά και τις θέσεις προσκόλλησης του βλεννογόνου. Όταν εισάγονται πολλαπλοί τύποι ωφέλιμων βακτηρίων, εμποδίζουν τα επιβλαβή βακτήρια να πολλαπλασιαστούν και να αποικίσουν το έντερο. Αυτά τα ευρήματα εφάμιλλα με εκείνα του 2018, πως δηλάδη το MRF είχε σταθερό αντίκτυπο στην ποικιλότητα της μικροχλωρίδας του τυφλού, με τα συμπληρωμένα Bacteroidetes να φαίνεται να αντικαθιστούν τα Firmicutes. Η επίδραση του τόσο στη μείωση των “κακών” βακτηρίων όσο και στην αύξηση των “καλών”, ήταν αξιοσημείωτη. Παράλληλα, μέσω της επιρροής του στο μικροβίωμα, διεγείρει την παραγωγή ενός λιπαρού οξέος βραχείας αλυσίδας (SCFA) που ονομάζεται βουτυρικό. Το SCFA μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας, μειώνει το pH του εντέρου και έχει βακτηριοστατικές ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν τον επιπολασμό των τροφιμογενών παθογόνων.

   Άλλη μια ανησυχία σχετικά με τη θωράκιση από τα παθογόνα, είναι το επίπεδο μικροβιακής αντοχής (AMR) ενάντια στα αντιβιοτικά που αναπτύσσουν παθογόνα με αποτέλεσμα να σταματούν τα φάρμακα να είναι αποτελεσματικά. Το 2019, 1,27 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως συνδέθηκαν με την αντίσταση στα φάρμακα. Εκτός από τους θανάτους, η AMR οδηγεί σε παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο και πιο δαπανηρά φάρμακα και εντατική θεραπεία. Μια από τις αιτίες της μικροβιακής αντοχής, είναι η κατάχρηση αντιμικροβιακών φαρμάκων στη ζωική παραγωγή. Αυτό οδήγησε πολλές χώρες να απαγορεύσουν τη χρήση αντιβιοτικών αυξητικών παραγόντων στις ζωοτροφές. Ωστόσο, τέτοιες απαγορεύσεις δεν αρκούν για να σταματήσουν την αυξημένη εμφάνιση ανθεκτικών παθογόνων, επειδή τα παθογόνα μπορούν επίσης να αποκτήσουν αντίσταση ανταλλάσσοντας γενετικό υλικό με άλλα βακτήρια ή μέσω γενετικής μετάλλαξης. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να βρεθούν άλλοι τρόποι για τη μείωση της AMR και την αύξηση της βακτηριακής ευαισθησίας στα αντιβιοτικά.

   Η διατροφική ασφάλεια του κρέατος και των αυγών είναι εξαιρετικά σημαντική για τη μείωση των τροφιμογενών λοιμώξεων. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να αναπτυχθεί μια ισχυρή, ολιστική προσέγγιση για την ασφάλεια των τροφίμων στην παραγωγή πουλερικών.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Λευκό ψωμί: Ανθυγιεινό όσο το κάπνισμα!

Τα τεράστια επίπεδα υδατανθράκων του λευκού ψωμιού, διασπώνται τόσο γρήγορα στο σώμα που προκαλούν έντονες αυξήσεις σακχάρου και ''χτυπάνε κόκκινο'' τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου σαν να... παίρνουμε κοκαΐνη.

Ποιο γνωστό ελληνικό ελαιόλαδο περιέχει απαγορευμένο φυτοφάρμακο – Αποσύρθηκε από την αγορά της Δανίας (φωτο)

Οι αρχές της Δανίας ανακάλεσαν από την αγορά εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο.

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα