Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

MIT: Νέες μικροσκοπικές ετικέτες για σπόρους προς αποφυγή απάτης

ΑρχικήΝέαΑγρότεςMIT: Νέες μικροσκοπικές ετικέτες για σπόρους προς αποφυγή απάτης
spot_img

Τα παράνομα γεωργικά προϊόντα παγκοσμίως ανέρχονται σε 5-10%, με αρκετές χώρες να παρουσιάζουν μέχρι και 50%.

Ερευνητές του Τεχνολογικού Ινσιτούτου Μασαχουσέτης (MIT) ανέπτυξαν μικροσκοπική ετικέτα για την επισήμανση σπόρων, με βάση το μετάξι για την πρόληψη της παραχάραξης, σύμφωνα με το SecuringIndustry. Η κάθε ετικέτα θα διαθέτει μικροσκοπικές κουκκίδες με μοναδικό κωδικό που θα είναι σχεδόν αδύνατο να αντιγράφουν, λένε οι επιστήμονες. Οι νέες ετικέτες είναι κομμάτι εργασίας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances, με συγγραφείς, την κοσμήτορα Μηχανικής του MIT Anantha Chandrakasan, τον καθηγητή πολιτικού και περιβαλλοντικού μηχανικού Benedetto Marelli, τον μεταδιδακτορικό Hui Sun και τον μεταπτυχιακό φοιτητή Saurav Maji.

    Εκτιμάται πως τα παράνομα γεωργικά προϊόντα παγκοσμίως ανέρχονται σε 5-10%, με αρκετές χώρες να παρουσιάζουν μέχρι και 50%, με τους παραποιημένους σπόρους να αποτελούν μεγάλο κομμάτι του ποσοστού. Οι σπόροι αυτοί μπορεί να έχουν δραματικές επιπτώσεις για τους αγρότες και τις σοδειές τους, καθώς οδηγούν σε αποτυχημένη συγκομιδή. Σύμφωνα με την παγκόσμια τράπεζα, περίπου οι μισοί σπόροι που πωλούνται σε ορισμένες αφρικανικές χώρες, είναι ψεύτικοι και οδηγούν σε κατώτερης ποιότητας καλλιέργειες. Ακόμη είναι ένας σημαντικός παράγοντας στις αποδόσεις των καλλιεργειών που κατά μέσο όρο είναι λιγότερο από το 1/5 του δυναμικού για τον αραβόσιτο και λιγότερο από 1/3 για το ρύζι.

    Όπως αναφέρει στο δελτίο τύπου το Ινστιτούτο, όσες προσπάθειες κι αν έγιναν κατά της παραχάραξης ετικετών, καμία δεν αποδείχθηκε αποτελεσματική και λόγω της ντετερμινιστικής φύσης των συστημάτων κωδικοποίησης τους. “Η έννοια μιας μη αντιγράψιμης ετικέτας, που μερικές φορές αναφέρεται ως φυσική μη κλωνοποιήσιμη λειτουργία (PUF), χρησιμοποιείται ήδη ευρέως στις τεχνολογίες κατά της παραχάραξης, αλλά όχι συχνά σε γεωργικά προϊόντα όπως οι σπόροι.

    Η συγκεκριμένη βιοδιασπώμενη ετικέτα από ίνες μεταξιού εκτός από αβλαβής για το περιβάλλον  είναι και αναγνωρισμένη ως ασφαλής (GRAS). “Θα μπορούσατε να το καλύψετε πάνω από σπόρους και εάν συνθέσετε μετάξι με συγκεκριμένο τρόπο, θα έχει επίσης φυσικές τυχαίες παραλλαγές. Αυτή είναι λοιπόν η ιδέα, ότι κάθε σπόρος ή κάθε τσάντα θα μπορούσε να έχει μια μοναδική υπογραφή”, είπε ο Maji. Ο Sun πρόσθεσε ότι “η πρόκληση ήταν ποιος τύπος μορφής να δώσει στο μετάξι ώστε να μπορεί να κατασκευαστεί πολύ εύκολα”.

   Οι ερευνητές μέσω μιας προσέγγισης drop-casting που παράγει ετικέτες με διάμετρο μικρότερη από το ένα δέκατο της ίντσας, κατάφεραν παράλληλα να αναπτύξουν “έναν εύκολο τρόπο με τον οποίο μπορούμε να διαβάσουμε τη μοναδικότητα”. Ο μοναδικός μπορεί να διαβαστεί όχι μόνο από από έναν φασματογράφο ή ένα φορητό μικροσκόπιο, αλλά και από κάμερα κινητού που διαθέτει φακό macro ή micro (πολύ κοντινής εστίασης). Η εικόνα αυτή κατόπιν επεξεργασίας για τη δημιουργία του κώδικα PUF, μπορεί να σταλεί στο cloud και να συγκριθεί με μια ασφαλή βάση δεδομένων για να διασφαλιστεί η αυθεντικότητα του προϊόντος.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο