Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
9.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ντομάτα: Πως επηρεάζεται η ποιότητα από τον χειρισμό μετά τη συγκομιδή

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΝτομάτα: Πως επηρεάζεται η ποιότητα από τον χειρισμό μετά τη συγκομιδή
spot_img

Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για την ψύξη και την αποθήκευση.

   Σε μια μελέτη που διερευνά τον αντίκτυπο των διαφόρων επεξεργασιών ντομάτας μετά τη συγκομιδή, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως πρακτικές όπως η ψύξη και η αποθήκευση σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υφή, τη γεύση και το θρεπτικό περιεχόμενο.

   Παρά το γεγονός λοιπόν πως ενώ τέτοιες πρακτικές παρατείνουν τη διάρκεια ζωής της ντομάτας, μπορούν να αλλάξουν τη δυναμική ωρίμανσης και να επηρεάσουν την ποιότητα των καρπών. Αυτή η μελέτη διερευνά τον αντίκτυπο των διαφόρων επεξεργασιών μετά τη συγκομιδή, ρίχνοντας φως στον τρόπο αλληλεπίδρασης φυσιολογικών και μοριακών αλλαγών για τον προσδιορισμό της τελικής ποιότητας της τομάτας.

   Η κατανόηση των μοριακών μηχανισμών πίσω από αυτές τις αλλαγές είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της διαχείρισης μετά τη συγκομιδή. Δεδομένων αυτών των προκλήσεων, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να διερευνηθεί πώς οι συνθήκες μετά τη συγκομιδή επηρεάζουν το επιγενετικό και μεταγραφικό τοπίο του καρπού της ντομάτας για να αναπτυχθούν στρατηγικές που βελτιώνουν την ποιότητα και μειώνουν τις απώλειες μετά τη συγκομιδή.

   Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η αποθήκευση στους 12,5°C οδήγησε στις πιο σημαντικές αλλαγές στη μεθυλίωση του DNA και στην έκφραση γονιδίων, ειδικά στα φωτοσυνθετικά γονίδια. Αυτές οι ντομάτες χρειάστηκαν επίσης το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να ωριμάσουν και είχαν υψηλότερα επίπεδα αψισικού οξέος. Η μελέτη εντόπισε αρκετά διαφορικά μεθυλιωμένα και εκφρασμένα γονίδια ως πιθανούς βιοδείκτες για την αξιολόγηση της ποιότητας μετά τη συγκομιδή. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η τροποποίηση των συνθηκών μετά τη συγκομιδή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα και τη διάρκεια ζωής της τομάτας. Με την κατανόηση αυτών των μοριακών αλλαγών, μπορούν να αναπτυχθούν στρατηγικές για τη βελτιστοποίηση των συνθηκών αποθήκευσης, βελτιώνοντας τελικά την ποιότητα των καρπών και μειώνοντας τις απώλειες μετά τη συγκομιδή.

   Η Dr. Diane M. Beckles, η επικεφαλής ερευνήτρια, δήλωσε: “Η έρευνά μας παρέχει μια ολοκληρωμένη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο χειρισμός μετά τη συγκομιδή επηρεάζει τους μοριακούς μηχανισμούς ωρίμανσης της τομάτας. Εντοπίζοντας βασικά γονίδια και οδούς που επηρεάζονται από τις συνθήκες αποθήκευσης, μπορούμε να αναπτύξουμε στρατηγικές για την ενίσχυση των φρούτων ποιότητα και μείωση των απωλειών μετά τη συγκομιδή».

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο