Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παραγωγή: Μεταφορά παθογόνων μέσω της σκόνης από εγκαταστάσεις ζωικής παραγωγής, στο χωράφι

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΠαραγωγή: Μεταφορά παθογόνων μέσω της σκόνης από εγκαταστάσεις ζωικής παραγωγής, στο χωράφι
spot_img

Αν και έχει διεξαχθεί έρευνα σχετικά με το ρόλο του νερού σε τροφιμογενείς εστίες -και για τον ρόλο του εδάφους – δεν έχουν εξεταστεί πολλά σχετικά με τη δυνατότητα μεταφοράς παθογόνων παραγόντων από τα σωματίδια σκόνης στα προϊόντα.

Η Kelly Bright, Ph.D. του Πανεπιστημίου της Arizona, έχει στόχο να κατανοήσει καλύτερα το ρόλο της σκόνης στη μεταφορά των παθογόνων παραγόντων. Το έργο της σχετικά με την αξιολόγηση των κινδύνων της διασταυρούμενης επιμόλυνσης που συνδέονται με τη σκόνη, θα επιτρέψει στην ίδια και στους συναδέλφους της ερευνητές, να αναπτύξουν βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης (BMPs) για να βοηθήσουν στην κατανόηση των κινδύνων ώστε να εφαρμόστουν μέτρα μετριασμού  της μεταφοράς παθογόνων παραγόντων από τη σκόνη.

Η Bright θα διεξάγει εργαστηριακά πειράματα και επιτόπιες μελέτες στην αγροτική περιοχή της Arizona στις ΗΠΑ. Θα μελετήσει συμβατικά και βιολογικά καλλιεργούμενο σπανάκι και μαρούλι romaine.

Στη Georgia, οι συν-διευθυντές Dev Kumar, Ph.D., και Laurel Dunn, Ph.D., από το Πανεπιστήμιο της Georgia, θα διεξάγουν τις ίδιες εργαστηριακές και επιτόπιες μελέτες στο χωράφι, στις πιο υγρές ατμοσφαιρικές συνθήκες της πολιτείας αυτής, σε καλλιέργειες πιπεριάς και ντομάτας, δύο από τις κυρίαρχες της περιοχής.

Η Bright λέει ότι η διεξαγωγή της έρευνας σε δύο διαφορετικές περιοχές παραγωγής θα διευρύνει τη χρησιμότητα των αποτελεσμάτων.

“Με τους συνεργάτες μας να βρίσκονται στη Georgia, αυτό θα παρέχει μια εντελώς διαφορετική περιοχή και ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, οπότε θα είναι χρήσιμο”, ανέφερε. “Θα μπορούσαμε να κάνουμε τη δουλειά μόνο στην Arizona, αλλά τότε το είδος των δεδομένων θα περιοριζόταν σε περιοχές που είναι άνυδρες. Με διαφορετικούς τύπους καλλιεργειών, διαφορετικές περιβαλλοντικές και ατμοσφαιρικές συνθήκες και διαφορετικές καλλιεργητικές περιόδους, τα δεδομένα καθίστανται πιο εφαρμόσιμα για μια ευρύτερη ποικιλία καλλιεργειών και περιοχών.»

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τα πειράματα, οι ερευνητές της Arizona και της Georgia, μοιράστηκαν δείγματα εδάφους που είχαν συλλέξει. Τα δείγματα διαχωρίστηκαν με βάση την υφή και το μέγεθος των σωματιδίων τους. Μετρήθηκε επίσης η οργανική ύλη του εδάφους, καθώς και η περιεκτικότητά του σε υγρασία και η χλωρίδα του υποβάθρου.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες εμβολίασαν τα σωματίδια του εδάφους με γνωστή ποσότητα παθογόνου παράγοντα, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών Salmonella Newport, S. Typhimurium, και Escherichia coli O157:H7, για να καθορίσουν τις διαφορές στην επιβίωση και τη δυνατότητα μεταφοράς μεταξύ των μικροοργανισμών. Τα αρχικά δείγματα παθογόνων παραγόντων συλλέχθηκαν από βοοειδή, κοτόπουλα ή μαρούλια. Ο Kumar εν συνεχεία τα τροποποίησε, για να συμπεριλάβει την αντοχή στα αντιβιοτικά για να βελτιώσει την ανίχνευσή τους στη σκόνη.

Για τη μέτρηση της πιθανής μεταφοράς τους, τα εμβολιασμένα με παθογόνα σωματίδια εφαρμόζονται σε φυτά με τη βοήθεια ενός “ξεσκονόπανου” για να μιμηθούν ουσιαστικά τη σκόνη που εναποτίθεται πάνω τους από τον άνεμο. Οι καλλιέργειες αναπτύσσονται σε ειδικούς θαλάμους επιπέδου βιοασφάλειας 2, όπου οι ερευνητές μπορούν να ελέγξουν περιβαλλοντικές συνθήκες όπως τη σχετική υγρασία.

Οι επιστήμονες θα αξιολογήσουν την υγρασία, τα χαρακτηριστικά του εδάφους και τη γεωργική πρακτική για την ανάκτηση παθογόνων παραγόντων και η καλλιέργεια θα συγκομιστεί για τη μέτρηση της βακτηριακής ανθεκτικότητας.

Οι επιτόπιες μελέτες στο χωράφι, θα περιλαμβάνουν τη συλλογή δειγμάτων αέρα σε διάφορες αποστάσεις από εγκαταστάσεις παραγωγής βοείου κρέατος ή/και πουλερικών. Οι μελέτες αυτές θα διεξαχθούν σε πολλές ημέρες και υπό διάφορες καιρικές συνθήκες.

Οι ερευνητές θα εξετάσουν επίσης τα δείγματα σκόνης που συλλέγονται από τον αέρα του χωραφιού για να ανιχνεύσουν την παρουσία παθογόνων ειδών E. coli και Salmonella. Θα παρακολουθούν επίσης την παρουσία βιοδεικτών που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν μόλυνση των κοπράνων, όπως γενετικούς δείκτες κοπράνων, άλατα χολής και μεταβολίτες.

Οι ερευνητές θα μελετήσουν τα εργαστηριακά δεδομένα και τα αποτελέσματα δειγματοληψίας πεδίου για να αναπτύξουν ένα μοντέλο ποσοτικής μικροβιακής εκτίμησης κινδύνου (QRMA). Η Bright λέει ότι τα αποτελέσματα θα συμβάλλουν σε πιο φιλικές προς τον καλλιεργητή βέλτιστες πρακτικές. Όπως αναφέρει το Food Safety, οι ερευνητές σχεδιάζουν επίσης να συμπεριλάβουν πιθανά μέτρα μετριασμού μεταξύ των τομέων παραγωγής και των κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο