ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΓαλακτοκομικά: Αύξηση 4,7% στις τιμές το 2024 σύμφωνα με τον FAO

Γαλακτοκομικά: Αύξηση 4,7% στις τιμές το 2024 σύμφωνα με τον FAO

2 λεπτά ανάγνωσης

Οι διεθνείς τιμές βουτύρου σημειώνουν σημαντική πτώση, τερματίζοντας ένα σερί συνεχών αυξήσεων 14 μηνών.

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) κατέγραψε μείωση στις 138,9 μονάδες κατά μέσο όρο τον Δεκέμβριο του 2024, μειωμένος κατά 1,0 μονάδα (0,7%) από τον Νοέμβριο. Αυτή η πτώση σηματοδοτεί την πρώτη μετά από επτά διαδοχικούς μήνες αυξήσεων. Παρά την πτώση αυτή, ο δείκτης παρέμεινε 20,2 μονάδες (17,0%) πάνω από το επίπεδό του σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

- Advertisement -

Οι διεθνείς τιμές βουτύρου σημείωσαν την πιο σημαντική πτώση, τερματίζοντας ένα σερί συνεχών αυξήσεων σε διάστημα 14 μηνών. Η πτώση αυτή αποδόθηκε στην ασθενή παγκόσμια ζήτηση και στα συσσωρευμένα αποθέματα.

Αντίθετες τάσεις στο γάλα σε σκόνη

Αντίθετα, οι τιμές πλήρους γάλακτος σε σκόνη αυξήθηκαν, υποστηριζόμενες από τις αυξήσεις των τιμών στην Ωκεανία λόγω της ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης, ιδίως από την Ασία, σε συνδυασμό με τα μειωμένα αποθέματα στη Δυτική Ευρώπη ως αποτέλεσμα της εποχικά χαμηλής παραγωγής γάλακτος.

- Advertisement -

Ανάλυση τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων το 2024

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων FAO ήταν κατά μέσο όρο 129,6 μονάδες, 5,8 μονάδες (4,7%) περισσότερο από το 2023. Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στη σημαντική αύξηση των τιμών του βουτύρου λόγω της υψηλής παγκόσμιας ζήτησης και της περιορισμένης εξαγώγιμης προσφοράς λόγω των ασταθών καιρικών συνθηκών που επηρεάζουν παραγωγή.

Επισκόπηση Δείκτη Τιμών Τροφίμων

Ο δείκτης τιμών των τροφίμων του FAO καταγράφηκε στις 127,0 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2024, 0,6 μονάδες (0,5%) λιγότερο από τον Νοέμβριο. Η πτώση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις μειώσεις της ζάχαρης, των γαλακτοκομικών προϊόντων, των φυτικών ελαίων και των δεικτών τιμών των δημητριακών, που αντιστάθμισαν την αύξηση των τιμών του κρέατος. Συνολικά, ο δείκτης ήταν 8,0 μονάδες (6,7%) πάνω από το επίπεδό του πριν από ένα χρόνο, αλλά παρέμεινε 33,2 μονάδες (20,7%) κάτω από το ανώτατο όριο του Μαρτίου 2022. Για το 2024, ο δείκτης ήταν κατά μέσο όρο 122,0 μονάδες, 2,6 μονάδες (2,1%) λιγότερο από το 2023.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ελλάδα: Ποιος φταίει για την ακρίβεια στα τρόφιμα; Τι απαντούν οι εκπρόσωποι του κλάδου

Η βιομηχανία και το λιανεμπόριο αποδίδουν τις ανατιμήσεις στο υψηλό ενεργειακό κόστος, τις διεθνείς πιέσεις και τις αυξήσεις στα νωπά προϊόντα, απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί υπερβολικών κερδών

Διαιτολόγος, σύμβουλος διατροφής, «ολιστικός διατροφολόγος» – Τι σημαίνει κάθε τίτλος στην Ελλάδα και σε ποιον να απευθυνθείτε

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν δεκάδες τίτλοι που ακούγονται επιστημονικοί. Μόνο ένας είναι νομικά κατοχυρωμένος

Κολλαγόνο σε σκόνη: Πώς επηρεάζει τον μεταβολισμό; Του Νίκου Ζορζοβίλη

Τι υπόσχονται, τι αποδεικνύει η επιστήμη και τι παραμένει αναπάντητο