Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατέχει τα σκήπτρα στην καλλιέργεια του συμπύρηνου ροδάκινου, ενώ το προϊόν είναι κορυφαίο στην παραγωγή νωπών φρούτων στην περιοχή.
Ευκαιρίες για τη βελτίωση της κερδοφορίας στον κλάδο του ροδακίνου, στον οποίο δραστηριοποιείται μεγάλο μέρος των καλλιεργητών στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, επιφυλάσσουν οι νέες τεχνολογίες και οι καινοτομίες ειδικά στους τομείς της καλλιέργειας, της μεταποίησης και της συσκευασίας, όπως προκύπτει από μελέτη του γραφείου μιας στάσης One Stop Liaison Office που λειτουργεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Υποστήριξης Οικοσυστήματος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας.
Σύμφωνα με το στέλεχος του One Stop Liaison Office, Χριστίνα Λαγκάνη, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατέχει τα σκήπτρα στην καλλιέργεια του συμπύρηνου ροδάκινου, ενώ το προϊόν είναι κορυφαίο στην παραγωγή νωπών φρούτων στην περιοχή, τον κλάδο «κλειδί» για την περιφερειακή και την εθνική αγροτική οικονομία. Την ίδια στιγμή, περίπου το 80% της παραγόμενης ποσότητας συμπύρηνου ροδάκινου κατευθύνεται στη μεταποίηση, απασχολώντας χιλιάδες μόνιμους και εποχικούς εργαζόμενους στις βιομηχανίες κονσερβοποίησης, ενώ οι εξαγωγές των τελικών προϊόντων, πέραν της ιδιαίτερης ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, τείνουν να εκτοπίσουν από τις εγχώριες αγορές του εξωτερικού την τοπική τους παραγωγή, κυρίως λόγω της χαμηλότερης τιμής των εισαγόμενων προϊόντων (πχ. αγορά ΗΠΑ).
Ωστόσο, ο τεχνικός υπεύθυνος του One Stop Liaison Office, Σταύρος Μαντζανάκης επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη βελτίωση της κερδοφορίας του κλάδου, μελέτη του γραφείου μιας στάσης εντόπισε, ως μια από τις επικρατέστερες τάσεις στην αγορά, την υψηλή διασύνδεση της κομπόστας με τον κλάδο της εστίασης, αφού αναδεικνύεται ως η δημοφιλέστερη πρώτη ύλη (28,8%) από τους σεφ στην κατηγορία των φρούτων. Παράλληλα ως καινοτόμος και φιλική προς το περιβάλλον λύση εντοπίστηκε η χάραξη του λογότυπου με λέιζερ απευθείας στα φρέσκα προϊόντα, με σκοπό την αντικατάσταση των αυτοκόλλητων.
Το συμπέρασμα της μελέτης, σύμφωνα με την κ. Λαγκάνη, είναι ότι πέραν της άριστης ποιότητας του συμπύρηνου ροδάκινου και της πιστοποίησής του (ήδη έχει πιστοποιηθεί το Ροδάκινο Νάουσας ΠΟΠ), υπάρχουν μέσα και τρόποι που μπορούν να οδηγήσουν στην εδραίωση της ηγετικής παγκόσμιας θέσης του στον κλάδο και στη δραστική αντιμετώπιση των προβλημάτων του. Στους τρόπους αυτούς περιλαμβάνονται η χρήση νέων τεχνολογιών στο χωράφι, η ενίσχυση της ποιότητας του εδάφους με καινοτόμες φιλοπεριβαλλοντικές μεθόδους, η καινοτομία στην γραμμή παραγωγής μεταποιημένων προϊόντων (ρομποτικά συστήματα, έξυπνοι αισθητήρες) και στη συσκευασία (π.χ. βρώσιμη), η ανάπτυξη της έρευνας για νέα προϊόντα σε συνεργασία με τα εξειδικευμένα εργαστήρια της περιφέρειας και η χρήση καθαρών πηγών ενέργειας για τις λειτουργικές ανάγκες των βιομηχανιών.
Σημαντική, επίσης, θεωρείται η παρακολούθηση των τάσεων που επικρατούν παγκοσμίως τόσο στον κλάδο του ροδακίνου, όσο και στο σύνολο της αγροδιατροφής και της αλυσίδας αξίας της, μέσω εξειδικευμένων πλατφορμών όπως η ψηφιακή πλατφόρμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας www.horizonscanning.gr, που εντοπίζει καινοτομίες και τεχνολογίες, που μπορούν να βοηθήσουν το περιφερειακό οικοσύστημα να γίνει πιο ανταγωνιστικό και αειφόρο.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στοιχεία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Πολυπλοκότητας «Observatory of Economic Complexity (OEC)» που λειτουργεί στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα παραμένει η ηγέτιδα χώρα παγκοσμίως στις εξαγωγές «παρασκευασμένων ή διατηρημένων ροδάκινων».