Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
21 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΥΠΑΑΤ: Νέα Γεωργική προειδοποίηση για τις καλλιέργειες πατάτας

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΥΠΑΑΤ: Νέα Γεωργική προειδοποίηση για τις καλλιέργειες πατάτας
spot_img

Συνιστώμενα προληπτικά μέτρα για την προστασία των κονδύλων της πατάτας από τον Περονόσπορο και την Φθοριμαία πριν, κατά την συγκομιδή και κατά την αποθήκευση.

Στο οροπέδιο Λασιθίου, οι σοβαρότερες ζημιές που παρατηρούνται ετησίως κατά την αποθήκευση της πατάτας οφείλονται στην φθοριμαία και στον περονόσπορο (φέτος οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν την εξάπλωση του μύκητα) σύμφωνα με τη σημερινή γεωργική προειδοποίηση από το Περιφερειακό Κέντρο Ηρακλείου, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του ΥΠΑΑΤ.

Για τον περονόσπορο ο κίνδυνος για την προσβολή των κονδύλων υφίσταται όταν βρίσκονται μέσα στο έδαφος, κατά τη συγκομιδή και κατά την αποθήκευση μετά την επαφή τους με σπόρια του μύκητα. Για τη μείωση του μολύσματος αλλά και για την παρεμπόδιση της μετάδοσης του περονοσπόρου στους κονδύλους (κυρίως για τις πατάτες που δεν προορίζονται για άμεση κατανάλωση αλλά για αποθήκευση και μεταγενέστερη διάθεση στην αγορά) συστήνονται τα παρακάτω μέτρα:

  •  Τα ποτίσματα να σταματούν 4 – 5 ημέρες πριν τη συγκομιδή και οπωσδήποτε να μην γίνεται συγκομιδή μετά από βροχή.
  •  Να μην γίνεται συγκομιδή πριν οι πατάτες να είναι τελείως ώριμες ( μεστωμένες ).
  •  Αποξήρανση (κάψιμο) των στελεχών της πατάτας με τα κατάλληλα εγκεκριμένα σκευάσματα, όταν η καλλιέργεια έχει συμπληρώσει το βιολογικό της κύκλο.

Η φθοριμαία προσβάλλει τους κονδύλους της πατάτας στο χωράφι και κατά την αποθήκευση. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί για τον έλεγχο του εντόμου κυρίως στις πατάτες που δεν προορίζονται για άμεση κατανάλωση αλλά για αποθήκευση. Η αντιμετώπιση βασίζεται σε καλλιεργητικά – προληπτικά μέτρα καθώς και σε επεμβάσεις με εντομοκτόνα και συγκεκριμένα:

  •  Λίγο πριν τη συγκομιδή και όταν η καλλιέργεια έχει ακόμα φύλλα να γίνεται ψεκασμός με εγκεκριμένο εντομοκτόνο που έχει στόχο την μείωση των πληθυσμών στο χωράφι.
  •  Να συνεχίζονται οι αρδεύσεις της καλλιέργειας μέχρι και 4 – 5 ημέρες πριν την συγκομιδή (έτσι αποφεύγεται ο σχηματισμός ρωγμών στο έδαφος, λόγω ξήρανσής του, μέσω των οποίων εισέρχεται το έντομο στους κονδύλους που βρίσκονται στο έδαφος).
  •  Άμεση συγκομιδή των κονδύλων μετά την ωρίμασή τους.
  •  Μετά τη συγκομιδή, οι πατάτες να μην αφήνονται σε σωρούς ή σε κιβώτια στην ύπαιθρο (ούτε για μια νύχτα) διότι οι κόνδυλοι είναι εκτεθειμένοι, το έντομο ωοτοκεί πάνω σε αυτούς και ακολουθεί η προσβολή τους από τις προνύμφες που γίνεται αντιληπτή αργότερα κατά την αποθήκευση.
  •  Να αποθηκεύονται μόνο οι υγιείς κόνδυλοι. Κόνδυλοι τραυματισμένοι και με εμφανείς προσβολές από φθοριμαία να απομακρύνονται και να καταστρέφονται.
  •  Στα ανοίγματα των αποθηκών να τοποθετείται εντομοστεγές δίκτυ για την παρεμπόδιση της εισόδου των εντόμων.
  •  Να γίνεται επίπαση των αποθηκευμένων κονδύλων κατά στρώματα με εγκεκριμένα για τον σκοπό αυτό σκευάσματα του βακίλου της Θουριγγίας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα δηλητηριώδη πατατάκια

Αναφορά στην έκθεση του ευρωπαϊκού ACN για τα δηλητηριώδη πατατάκια που έχουν διανεμηθεί σε 23 χώρες.

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.

Σουβλάκια: Πόσο επιβλαβής είναι η κατανάλωση καμένου κρέατος και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Πώς μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα σχηματισμού επιβλαβών ενώσεων από το ψήσιμο του κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο