Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αισχροκέρδεια σε άλευρα και πρώτες ύλες – Πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των αρτοποιών

ΑρχικήΝέαΑισχροκέρδεια σε άλευρα και πρώτες ύλες - Πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των αρτοποιών
spot_img

Συνάντηση του προέδρου της ΚΟ του κόμματος, Σ. Φάμελλου με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας (ΟΑΕ), στη Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών και ιδιαίτερα στα άλευρα, που αμφισβητεί τη βιωσιμότητα των αρτοποιείων και δημιουργεί κίνδυνο αυξήσεων στην τιμή του ψωμιού», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας (ΟΑΕ), στη Βουλή.

Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι «υπάρχει σοβαρό έλλειμμα και ευθύνη της κυβέρνησης και των ελεγκτικών υπηρεσιών για τις νέες αυξήσεις σε άλευρα, λοιπές πρώτες ύλες (έλαια, βούτυρα, γαλακτοκομικά), στο ρεύμα και στα καύσιμα». Υπενθύμισε τις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με την Ομοσπονδία των αρτοποιών το Μάρτιο και τον Οκτώβριο του 2022, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένος να αναδείξει «το νέο ράλι αυξήσεων και την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από την πολιτεία», προσθέτοντας ότι «οι νέες αυξήσεις πιέζουν περαιτέρω τον πληθωρισμό και μειώνουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών απειλώντας τη βιωσιμότητα των νοικοκυριών αλλά και των αρτοποιείων».

«Το πρόβλημα της εκτίναξης των τιμών στα άλευρα που σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Αρτοποιών ανέρχεται μέχρι και το 10% μας ανησυχεί και συμμεριζόμαστε την άποψη της Ομοσπονδίας ότι η πολιτεία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί οφείλουν να παρέμβουν άμεσα, εφόσον δεν αντιστοιχεί η αύξηση αυτή και στις τιμές αρχικής προμήθειας των σιτηρών. Ο έλεγχος πρέπει να αφορά σε όλη την αλυσίδα των καταναλωτικών προϊόντων και όχι μόνο στο τελικό σημείο πώλησης στον καταναλωτή», σημείωσε. Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι τον Ιούλιο στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή «είχαμε αύξηση 12,3% στον δείκτη -Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά (ΕΛΣΤΑΤ) λόγω αυξήσεων κυρίως σε ψωμί, δημητριακά, έλαια, λίπη, γαλακτοκομικά, λαχανικά» και πως «από την άλλη η Ελλάδα είναι σταθερά στις πρώτες θέσεις ακρίβειας καυσίμων στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τις διεθνείς τιμές πετρελαίου και αυτό επιβαρύνει όλους τους καταναλωτές, νοικοκυριά και οικονομία».

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της ΟΑΕ, «ενημέρωσαν πλήρως την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα θέματα της ακρίβειας στις πρώτες ύλες, το κόστος για τον καταναλωτή, τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις αλυσίδες λιανικής πώλησης και τα γενικότερα προβλήματα του κλάδου τους. Αναφέρθηκαν στην πτώση της κατανάλωσης και σε κίνδυνο λουκέτων στο 30% των επαγγελματιών λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί». Ανέφεραν δε ότι «ο κλάδος παρουσιάζει μικρότερο τζίρο, μικρότερο όγκο πωλήσεων και ζημίες σε αντίθεση με τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που ενισχύονται και από τα μέτρα της κυβέρνησης (market pass και καλάθι του νοικοκυριού)» και πως «δεσμεύτηκαν όμως ότι θα κάνουν ότι μπορούν για να μην περάσουν οι αυξήσεις στους καταναλωτές αλλά ανησυχούν για νέες αυξήσεις στις βασικές πρώτες ύλες».

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στην οποία συμμετείχαν πέρα από τον κ. Φάμελλο και οι Διονύσης Καλαματιανός και Αλέξης Χαρίτσης, έθεσε ερωτήματα για το «πώς θα προληφθούν οι ανατιμήσεις στο ψωμί και νέα λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα φέρουν και απώλειες σε θέσεις εργασίας». Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να ληφθούν πρωτοβουλίες από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και να συνεχιστεί η συνεργασία με τις εξής κοινές προτάσεις:

– έλεγχοι από την πολιτεία για τον περιορισμό των αυξήσεων στις πρώτες ύλες, ώστε να στηριχθεί η βιωσιμότητα των αρτοποιείων, χωρίς επίπτωση στις τιμές καταναλωτή,

– αντιμετώπιση της κυριαρχίας των ολιγοπωλίων και καρτελοποίησης της αγοράς στα τρόφιμα,

– αντιμετώπιση της παραπλάνησης των καταναλωτών και του αθέμιτου ανταγωνισμού στο κατεψυγμένο και τυποποιημένο άρτο, και

– μηδενισμός του ΦΠΑ στο ψωμί.

Από την πλευρά της ΟΑΕ συμμετείχαν στη συνάντηση οι: Μούσιος Μιχάλης του Δημητρίου, Πρόεδρος, Κουκουμέρια Ελισσάβετ Α΄ Αντιπρόεδρος, Τσουκαλάς Προκόπης Β΄ Αντιπρόεδρος, Κεβρεκίδης Κωνσταντίνος Γενικός Γραμματέας, Σίνδρος Θεόδωρος, Αν. Γενικός Γραμματέας και Κωτούζας Αχιλλέας, Ταμίας της ΟΑΕ.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς νιώθουν οι Θεσσαλονικείς όταν τρώνε έντομα – Μελέτη του ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ διερεύνησε την προθυμία των Ελλήνων καταναλωτών που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη να εντάξουν τα έντομα στη διατροφή τους.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει φορτία με ελληνικές ντομάτες

Διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο του Incofruit Hellas στο cibum.

Είναι τα κατεψυγμένα τρόφιμα θρεπτικά; Είναι ασφαλής η χρήση λαδόκολλας; Ο Επιστήμονας τροφίμων Ν. Γδοντέλης απαντά σε ερωτήσεις του κοινού

Σε κρίσιμα ερωτήματα καταναλωτών σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων απάντησε ο επιστήμονας τροφίμων Νίκος Γδοντέλης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο