ΑρχικήΝέαAlert – ΕΦΕΤ: Νέα Ανάκληση μελιού λόγω παρουσίας μετρονιδαζόλης

Alert – ΕΦΕΤ: Νέα Ανάκληση μελιού λόγω παρουσίας μετρονιδαζόλης

cibum team

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στο πλαίσιο των διερεύνησης καταγγελίας, διαπίστωσε σε μέλι, την ύπαρξη καταλοίπων της φαρμακολογικά δραστικής ουσίας μετρονιδαζόλη που απαγορεύεται να υπάρχει σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Πρόκειται για το προϊόν «Θεάρεστον» ελληνικό μέλι άνθη κωνοφόρα θυμάρι, με αριθμό παρτίδας LOT:1131, ημερομηνία λήξης: 11.05.23, συσκευασία των 250g, που παράγεται από την Π. Κάβουρας και ΣΙΑ ΟΕ.

- Advertisement -

 Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της ανωτέρω παρτίδας και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

- Advertisement -

Η μετρονιδαζόλη, είναι αντιβιοτικό φάρμακο που ανήκει στην ομάδα των νιτροϊμιδαζολών.
Αν και απαγορεύεται αυτή η εφαρμογή του φαρμάκου, στο διαδίκτυο κυκλοφορούν διάφορα σκευάσματα με τη δραστική ουσία μετρονιδαζόλη για την αντιμετώπιση της Νοζεμίασης στα μελίσσια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέταξε την μετρονιδαζόλη στον πίνακα 2 του παραρτήματος του Ε.Κ. 37/2010, όπου περιλαμβάνονται οι απαγορευμένες ουσίες για τις οποίες δεν καθορίζεται κανένα επιτρεπτό ανώτατο όριο καταλοίπων, επειδή τα κατάλοιπα των ουσιών αυτών, ανεξαρτήτως ορίων συνιστούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Να υπενθυμίσουμε πως στο πρόσφατο παρελθόν, συγκεκριμένα στις 21 Ιουλίου 2021, ο ΕΦΕΤ είχε προχωρήσει σε άλλη μία ανάκληση ελληνικού μελιού για τον ίδιο λόγο.

 

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Κιμάς πίσω από τραγωδία με 10 νεκρούς – Καμπανάκι για τις πρακτικές και τα πρόστιμα στα ελληνικά σουπερμάρκετ

Δέκα θάνατοι από STEC O157:H7 στο Βέλγιο και αλλεπάλληλα πρόστιμα για τη διαχείριση κιμά στην Ελλάδα.

Μπισκότα: Μελέτη εντόπισε σε όλα τα δείγματα ακρυλαμίδιο, ουσία με πιθανές καρκινογόνες επιδράσεις – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η μελέτη εντόπισε ακρυλαμίδιο σε όλα τα δείγματα και συνύπαρξη πολλών διαφορετικών μυκοτοξινών σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων.

Γνωστά πατατάκια σε μεγάλα σούπερ μάρκετ: Επιστημονική ανάλυση και αξιολόγηση κινδύνου 30 προϊόντων από διεθνείς μάρκες

Τι έδειξαν οι αναλύσεις 30 εμπορικών σνακ πατάτας για γλυκοαλκαλοειδή, κατανάλωση και πιθανό κίνδυνο για παιδιά.