Σε απόγνωση οι Ιταλοί ψαράδες τους οποίους συνδράμουν οι σεφ ενσωματώνοντας το μπλε καβούρι στις συνταγές τους.
Το μπλε καβούρι έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής ζημιές ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ σε Ιταλούς ψαράδες, με καταστροφές σε περιοχές οστρακοειδών αλλά και πλούσιες σε ψάρια όπως γλώσσες και κεφάλους. Σύμφωνα με την Ιταλική Ένωση αγροτών coldiretti, εάν δεν ληφθούν μέτρα για να σταματήσει η εισβολή του «θαλάσσιου δολοφόνου» οι ζημιές θα διπλασιαστούν. Η περιοχή που πλήττεται περισσότερο είναι το Βένετο.
Οι σεφ της περιοχής σε συνεργασία με τους ψαράδες, ετοίμασαν μια σειρά από συνταγές για να προσθέσουν το τρομακτικό αρπακτικό, λέγοντας ότι προς το παρόν είναι η πιο αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η λύση είναι η προώθηση της κατανάλωσης του, με τη δημιουργία μιας εφοδιαστικής αλυσίδας που περιλαμβάνει αλιεία, μεγάλης κλίμακας λιανικό εμπόριο, εστιατόρια και αγροτουρισμό, τονίζει η Coldiretti.
Από την άνοιξη του 2023 και μέχρι σήμερα, τόσο στην πλευρά του Βένετο όσο και στην πλευρά του Εμίλιαν, η παραγωγή αχιβάδων έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί, με το αρπακτικό να μπορεί να συνθλίβει κυριολεκτικά τα κοχύλια αφού τα έχει βγάλει από την άμμο του βυθού. Οι φάρμες μυδιών έχουν επίσης καταστραφεί. Μια κατάσταση που απειλεί την επιβίωση πάνω από 2.000 οικογενειών της περιοχής, με μεγάλο μέρος των εργαζομένων των συνεταιρισμών και των κοινοπραξιών να βρίσκονται σε καθεστώς απόλυσης και με δυσκολίες για τους εργαζόμενους σε μεμονωμένες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την coldiretti, η οποία τον Απρίλιο με επιστολή προς τον υπουργό Γεωργίας Francesco Lollobrigida, ζήτησε τον διορισμό ενός έκτακτου επιτρόπου, για την έναρξη εντατικών εκστρατειών σύλληψης του μπλε καβουριού, πρόκειται για ένα από τα χειρότερα χωροκατακτητικά είδη που εισήχθησαν στη Μεσόγειο, με πολύ σοβαρό αντίκτυπο στα οικοσυστήματα της λιμνοθάλασσας και είναι σήμερα μόνο η «κορυφή του παγόβουνου» μιας πραγματικής οικολογικής καταστροφής.
Το μπλε καβούρι είναι ένα ιδιαίτερο αλίευμα που ονομάστηκε έτσι λόγω των νυχιών του που είναι ένα ανοιχτό μπλε, ενώ το κέλυφος του έχει στην πραγματικότητα καφέ χρώμα. Ενώ στις ΗΠΑ, αποτελεί μια από τις πιο γκουρμέ λιχουδιές, με τιμή που φτάνει τα 5,5 δολάρια το τεμάχιο, και στην Ελλάδα, οι ψαράδες το θεωρούν απειλή, καθώς είτε τρώει τα ψάρια, είτε τα σκοτώνει, είτε ακόμη μπλέκεται στα δίχτυα και τα καταστρέφει και δεν αξιοποιείται όπως θα μπορούσε καθώς δεν μπορούν να το διοχετεύσουν στην αγορά όταν το αλιεύουν και η τιμή του είναι αρκετά πιο χαμηλή. Πρόκειται όμως για ένα προϊόν υψηλής θρεπτικής αξίας με ήπια, γλυκιά γεύση και τρυφερό κρέας, που αποτελεί τα πλάσματα με τη μεγαλύτερη συγκομιδή στον πλανήτη, σύμφωνα με το NationalGeographic.
Το μπλε καβούρι ( Callinectes sapidus ) εισήχθη στην Ευρώπη από τις ακτές του Ατλαντικού, πιθανώς μέσω του νερού έρματος των πλοίων, από τις αρχές του 20ου αιώνα και σταδιακά εξαπλώθηκε κατά μήκος του ανατολικές ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού και της Μεσογείου Θάλασσας. Μετά από μια πρώτη αναφορά στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας το 1949, αυτό το είδος εξαπλώθηκε κατά μήκος των ιταλικών ακτών από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, παρουσιάζοντας εκθετική αύξηση πληθυσμού τα τελευταία χρόνια, κυρίως στις εκβολές ποταμών και κατά μήκος των ακτών της βόρειας δυτικής Αδριατικής αναφέρει η La Republica.