Εντοπίστηκε φυτοπλαγκτόν που προκαλεί παραλυτική δηλητηρίαση από οστρακοειδή.
Σήμερα η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης απαγόρευσε μέχρι νεοτέρας, την αλιεία και συγκομιδή, διακίνηση και διάθεση στην αγορά για ανθρώπινη κατανάλωση, όλων των οστρακοειδών που προέρχονται από τη ζώνη του ΑΓΓΕΛΟΧΩΡΙΟΥ και από τη ζώνη ΑΓ.ΤΡΙΑΔΑΣ λόγω ανεύρεσης τοξικού φυτοπλαγκτού του είδους Alexandrium sp. Η εφαρμογή της απαγόρευσης ανατέθηκε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης και στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Οι παραβάτες διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Για τον ίδιο λόγο απαγορεύτηκε προληπτικά μέχρι νεωτέρας η αλιεία και συγκομιδή, διακίνηση και διάθεση στην αγορά για ανθρώπινη κατανάλωση, όλων των οστρακοειδών που προέρχονται από τη ζώνη της ΠΕΡΑΙΑΣ, τη ζώνη των ΚΥΜΙΝΩΝ και τη ζώνη της ΠΑΛΙΟΜΑΝΑΣ.
Το Alexandrium είναι ένα γένος δινομαστιγωτών. Περιέχει μερικά από τα πιο επιβλαβή για τον άνθρωπο είδη δινομαστιγωτών, επειδή παράγει τοξικές επιβλαβείς ανθίσεις φυκιών (HAB) που προκαλούν παραλυτική δηλητηρίαση από οστρακοειδή (PSP) στον άνθρωπο. Τα άνθη του Alexandrium προκαλούν δηλητηρίαση από PSP στα δίθυρα μαλάκια, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν ζημιά σε ιχθυοτροφεία με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες σε τοπικές ή μεγάλες επιχειρήσεις. Πολλοί σολομοί προσβάλλονται κάθε χρόνο στον Καναδά λόγω της ανθοφορίας του Αλεξάνδρου. Η πρώτη καταγραφή περιστατικών δηλητηρίασης από παραλυτικά οστρακοειδή (PSP) χρονολογείται από τα τέλη του 18ου αιώνα στη Βρετανική Κολομβία, αλλά κρούσματα δηλητηρίασης έχουν καταγραφεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1930.