Λίγες ημέρες πριν είχε διαπιστωθεί και ο εγκεφαλικός θάνατος του παιδιού.
Κατέληξε, δυστυχώς, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου, η 17χρονη μαθήτρια, που είχε υποστεί αλλεργικό σοκ και αμέσως μετά ανακοπή, το πρωί της 10ης Δεκεμβρίου και ενώ βρισκόταν σε πενταήμερη εκδρομή με το σχολείο της.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΜΕΘ του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου, Ανέστη Κιούλπαλη το κορίτσι κατέληξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ενώ λίγες ημέρες πριν είχε διαπιστωθεί από τα τεστ που είχαν γίνει και ο εγκεφαλικός θάνατος του παιδιού.
Το κορίτσι που ήταν αλλεργικό στα γαλακτοκομικά προϊόντα φέρεται να κατανάλωσε κατά τη διάρκεια του πρωινού στο ξενοδοχείο, στην περιοχή της Αμμουδάρας Ηρακλείου, όπου διέμενε με τους συμμαθητές της και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο σχολικής εκδρομής, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, βούτυρο. Εκδήλωσε αλλεργική αντίδραση και, καθώς ήξερε ότι ήταν αλλεργική είχε μαζί της ένεση αδρεναλίνης, την οποία, όπως πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, έκανε στον εαυτό της. Ωστόσο, η 17χρονη υπέστη ανακοπή και παρά τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών συνοδών, αλλά και του γιατρού και των διασωστών του ΕΚΑΒ που έσπευσαν στο ξενοδοχείο, δεν κατέστη δυνατό να βοηθηθεί.
Ο κίνδυνος της τροφικής αλλεργίας παραμένει υπαρκτός και “ύπουλος” κίνδυνος για δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια οι τροφικές αλλεργίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ η κατανάλωση έστω και ελάχιστης ποσότητας ενός αλλεργιογόνου μπορεί να προκαλέσει ταχεία αλλεργική αντίδραση (μέσα σε λίγα λεπτά) που μπορεί να είναι ήπια έως σοβαρή έως και απειλητική για τη ζωή, όπως συνέβη με την περίπτωση της άτυχης 17χρονης.
Σύμφωνα με μελέτη του Stanford University, οι περισσότερες αναφυλακτικές αντιδράσεις συμβαίνουν έξω από το σπίτι, με το 25% να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του γεύματος σε εστιατόρια ενώ 5 στις 7 περιπτώσεις θανάτων από αλλεργίες οφείλονται σε φαγητό από εστιατόρια. Στην Ελλάδα τα εστιατόρια είναι υποχρεωμένα να αναφέρουν στο μενού τα αλλεργιογόνα συστατικά ανά πιάτο, ή στο τέλος του καταλόγου να υπάρχει επισήμανση ότι οι πελάτες μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα τα οποία το προσωπικό είναι υποχρεωμένο να τα παραδώσει γραπτώς. Oι μεγάλες αλυσίδες fast food ακολουθούν συγκεκριμένες διαδικασίες για την αποτροπή τέτοιων περιστατικών.
Αλλά η αλήθεια είναι πως όσον αφορά στα ταχυφαγεία, “υπάρχουν πολλές φορές και μη επαγγελματίες που εργάζονται εκεί, καθώς δεν απαιτείται κατά την πρόληψή τους να έχουν περάσει από εκπαίδευση”, αναφέρει ο σεφ, Μίλτος Καρούμπας. Οπότε ενώ είναι υποχρέωση της επιχείρησης να ενημερώνει, δεν είναι απίθανο να γίνουν και σοβαρά λάθη και πως πρέπει και τα εστιατόρια και οι πελάτες να ενημερώνουν και να εξετάζουν, αντίστοιχα, για τυχόν αλλεργιογόνα σε κάποιο φαγητό, καθώς μερικά τρόφιμα μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα επικίνδυνα και να περιέχουν μικροποσότητες ουσιών, αλλά εξίσου επικίνδυνες.
Ο αλλεργιολόγος Νίκος Φαρμάκας, Διευθυντής στο τμήμα Αλλεργιολογίας του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, από την πλευρά του αναφέρει πως είναι πολλά αυτά που πρέπει να προσέχει κανείς και προειδοποιεί πως πρέπει και τα εστιατόρια να ενημερώνουν και οι πελάτες να ενημερώνονται και να εξετάζουν, αντίστοιχα, για τυχόν αλλεργιογόνα σε κάποιο φαγητό, καθώς μερικά τρόφιμα μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα επικίνδυνα. “Για παράδειγμα ένα χοτ ντογκ, που είναι ένα γεύμα που σερβίρεται σε αρκετά ταχυφαγεία, περιέχει καζεΐνη, μια πρωτεΐνη που προέρχεται από το γάλα, οπότε είναι επικίνδυνο για τους αλλεργικούς στο γάλα. Επίσης, πέρα από την υποχρέωση της επιχείρησης να ενημερώνει και να ελέγχει για τυχόν αλλεργιογόνα, αν κάποιος έχει κάποια αλλεργία είναι καλό πάντα να έχει μαζί του μια ένεση αδρεναλίνης, για παν ενδεχόμενο”.
Στην Ελλάδα, υπάρχουν δύο απόψεις όσον αφορά το επίπεδο ασφάλειας τροφίμων. Από τη μία, πολλές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν εκπαιδευμένο προσωπικό και δεν αναγράφουν πάνω στα μενού τους εάν το κάθε πιάτο μπορεί να περιέχει αλλεργιογόνα. Υπάρχουν, επίσης, καταστήματα που αναφέρουν ότι το προσωπικό μπορεί να ερωτηθεί για τυχόν αλλεργιογόνα συστατικά, αλλά λόγω ελλιπούς εκπαίδευσης η πληροφορία που θα δοθεί μπορεί να είναι λανθασμένη.
Ερωτηθείς για το επίπεδο ασφάλειας τροφίμων στα ελληνικά εστιατόρια, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς, θεωρεί πως η χώρα μας σε πολλά επίπεδα παρουσιάζει ανώτερο επίπεδο από άλλες χώρες. “Για παράδειγμα, οι Ολυμπιακοί αγώνες το 2004 ήταν οι μοναδικοί στους οποίους δεν αναφέρθηκε περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης”, αναφέρει.