Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, 2025
8.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αλματώδης προβλέπεται η ανάπτυξη της αγοράς εναλλακτικών πρωτεϊνών την επόμενη 6ετία

ΑρχικήΝέαΑλματώδης προβλέπεται η ανάπτυξη της αγοράς εναλλακτικών πρωτεϊνών την επόμενη 6ετία
spot_img

Το 2021 η παγκόσμια αγορά εναλλακτικών πρωτεϊνών σημείωσε δεδουλευμένα κέρδη, αξίας περίπου 53,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή περίπου 46,9 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μέχρι το 2028 αυτά εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 160,3 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περίπου 141,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με άλλα λόγια ο κλάδος θα έχει σημειώσει σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 17,6% και όλα τα παραπάνω είναι μόλις μερικά στοιχεία από όσα καταγράφονται στην έκθεση με τίτλο «Αγορά Εναλλακτικών Πρωτεϊνών – Παγκόσμια Ανάλυση Βιομηχανίας».

Στη μελέτη παρουσιάζεται μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση του ανταγωνισμού στην αγορά, των περιορισμών, των εκτιμήσεων – προβλέψεων εσόδων για την περίοδο 2022 -2028, των ευκαιριών, των εξελισσόμενων τάσεων και των στοιχείων που έχουν επικυρωθεί από τον κλάδο και αφορούν τα έτη 2018 – 2021τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μπορεί το κρέας να αποτελούσε τη βασική πηγή πρωτεΐνης στις ανεπτυγμένες χώρες για πολλά χρόνια, όμως, το ολοένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον των καταναλωτών για εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης μαρτυρά πως βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο και οι τάσεις πρόκειται να αλλάξουν στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Αρκεί να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πωλήσεις τροφίμων φυτικής προέλευσης άγγιξαν το 18% το 2018 και θα συνεχίσουν να αυξάνονται ακόμη και στο εγγύς μέλλον.

Οι κύριοι λόγοι που έχουν κάνει τους καταναλωτές να αλλάζουν συνήθειες είναι η στροφή τους προς την υγιεινή διατροφή και η ευαισθητοποίησή τους τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την καλή διαβίωση των ζώων.

Η εισαγωγή φυτικών πρωτεϊνών στη διατροφή έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και λόγω ασθενειών που εμφανίζονται στα ζώα. Επιπλέον, οι ελλείψεις σε ζωική πρωτεΐνη, οι διακυμάνσεις στην αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών καθώς και οι ηθικές τους ανησυχίες ώθησαν τους καταναλωτές στο να επιλέξουν τη φυτική διατροφή με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί τεράστια ζήτηση για εναλλακτικές πρωτεΐνες.

Σύμφωνα με ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ (NIH), τα όσπρια και οι ελαιούχοι σπόροι προσφέρουν ισορροπημένα αμινοξέα όταν καταναλώνονται με δημητριακά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρωτεΐνες σόγιας, οι πρωτεΐνες βαμβακόσπορου, η γλουτένη σίτου, τα μπιζέλια και άλλες πρωτεϊνούχες τροφές φυτικής προέλευσης μπορούν να καταναλωθούν ως ανάλογα κρέατος, ενώ την ίδια στιγμή είναι οικονομικές λύσεις και πλούσια πηγή πρωτεϊνών.

Μάλιστα, προβλέπεται ότι τα επόμενα χρόνια η αγορά εναλλακτικών πρωτεϊνών θα επεκταθεί και ανθίσει ακόμα και σε χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, όπως η Ινδία και η Ιαπωνία, τονώνοντας ταυτόχρονα, την ανάπτυξη της βιομηχανίας εναλλακτικών πρωτεϊνών στη ζώνη Ασίας – Ειρηνικού.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...

Η δυσάρεστη “έκπληξη” που κρύβουν τα συκωτάκια – Ανατροπή στα έως τώρα δεδομένα φέρνει νέα έρευνα

Σχεδόν τα μισά από τα συκωτάκια από μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και αρνί που αναλύθηκαν ήταν μολυσμένα με Campylobacter - Ποιο είδος είναι το πιο μολυσμένο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο