Αν φτιάχνετε έτσι τον καφέ σας, βάζετε σε κίνδυνο την καρδιά σας
Για τους περισσότερους χωρίς καφέ το μάτι δεν ανοίγει το πρωί… και όχι μόνο το πρωί! Και κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν η ενέργεια πέφτει, ένα φλυτζάνι καφέ αποτελεί καύσιμο για να μη «σβήσουμε». Θα μπορούσε ωστόσο ο τρόπος που πίνουμε τον καφέ μας να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς μας;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Lidl Fi: Ανακαλούνται δύο προϊόντα λόγω σαλμονέλας – Πώς μία μολυσμένη πρώτη ύλη προκαλεί ντόμινο ανακλήσεων
Ναι, λέει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, καθώς μπορεί να συμβάλει σε υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής και φιλτραρίσματος. Για δεκαετίες, μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των επιπέδων χοληστερόλης. Αυτή η σύνδεση προφανώς οφείλεται σε ενώσεις που ονομάζονται διτερπένια που βρίσκονται φυσικά στους κόκκους του καφέ. Σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα, τα διτερπένια φαίνεται να αυξάνουν τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης και ελαφρώς χαμηλότερα τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φοιτήτρια πεθαίνει μπροστά στα μάτια των φίλων της στη Ρώμη, μετά την κατανάλωση σάντουιτς
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι συμβαίνει όταν μια μύγα προσγειώνεται στο φαγητό; Είναι ακόμη ασφαλές για κατανάλωση;
Το πώς παρασκευάζεται ο καφές και στη συνέχεια φιλτράρεται, ωστόσο, έχει σημαντικό αντίκτυπο στο τι καταλήγει στο φλιτζάνι μας. Τα χάρτινα φίλτρα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στις κλασικές μηχανές drip-coffee, φαίνεται να αφαιρούν τα περισσότερα διτερπένια από την τελική παρασκευή, ενώ ο αφιλτράριστος καφές (όπως ο βρασμένος καφές) και ο εσπρέσο τείνουν να περιέχουν υψηλότερα επίπεδα αυτών των ενώσεων. Για αυτόν τον λόγο, οι Σκανδιναβικές Διατροφικές Συστάσεις του 2023 προειδοποιούν συγκεκριμένα να μην πίνετε πολύ αφιλτράριστο καφέ.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς θα αποθηκεύσετε σωστά το μαρούλι ώστε να κρατήσει έξι εβδομάδες χωρίς να μουχλιάσει ή να μαραθεί
Ο David Iggman, MD, PhD , ανώτερος συγγραφέας της νέας μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής κλινικής διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία, ήθελε να δει πώς οι μηχανές καφέ που βρίσκονται συνήθως σε χώρους εργασίας στη Σουηδία, συγκρίνονται με αυτές τις άλλες μεθόδους παρασκευής.
Ο Iggman και οι συνεργάτες του ερευνητές ανέλυσαν τις συγκεντρώσεις δύο διτερπενίων -καφεστόλης και καβεόλης- στον καφέ που παρασκευάζεται από 14 διαφορετικές μηχανές σε τέσσερις σουηδικούς χώρους εργασίας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βρετανίδα δημοσιογράφος «κάνει βούκινο» την Ελλάδα με αφορμή απάτη που υπέστη σε εστιατόριο στην Πλάκα
Οι περισσότερες από τις μηχανές στο χώρο εργασίας που δοκίμασαν ήταν «μηχανές ζυθοποιίας», οι οποίες συνήθως φτιάχνουν ένα φλιτζάνι καφέ τη φορά. Όμως, σε αντίθεση με ορισμένες ζυθοποιίες μίας μερίδας που βρίσκονται συνήθως στις ΗΠΑ, αυτές οι μηχανές δεν χρησιμοποιούν λοβούς καφέ. Αντίθετα, αναμειγνύουν εσωτερικά τον καφέ και το ζεστό νερό και περνούν το τελικό ρόφημα μέσα από ένα μεταλλικό φίλτρο πριν το χορηγήσουν. (Φανταστείτε κάτι σαν μηχανή αυτόματης πώλησης καφέ.)
Για σύγκριση, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τα επίπεδα διτερπενίου στον εσπρέσο και τον κανονικό καφέ που παρασκευάζεται με μια ποικιλία μεθόδων παρασκευής στο σπίτι , συμπεριλαμβανομένου του βρασμού, της γαλλικής πίεσης, της διήθησης και της χρήσης μιας κλασικής μηχανής drip-coffee με χάρτινα φίλτρα.
Σε συμφωνία με την προηγούμενη έρευνα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο βρασμένος καφές περιείχε τις υψηλότερες συγκεντρώσεις διτερπενίου στην ομάδα με διαφορά, ακολουθούμενος από τον εσπρέσο. Ο φιλτραρισμένος με χαρτί καφές είχε τα χαμηλότερα επίπεδα.
Ο καφές που παρασκευάζεται σε μηχανές παρασκευής στο χώρο εργασίας, εν τω μεταξύ, έτεινε να έχει σημαντικά υψηλότερες συγκεντρώσεις διτερπενίου σε σύγκριση με όλες τις μεθόδους παρασκευής στο σπίτι εκτός από το βράσιμο, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Πώς οι διτερπίνες επηρεάζουν τη χοληστερόλη;
Η μελέτη δεν εξέτασε πώς η κατανάλωση καφέ γραφείου πλούσιου σε διτερπένια επηρεάζει πραγματικά την υγεία των εργαζομένων, επομένως είναι αδύνατο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σε αυτό το μέτωπο. Η έρευνα είχε επίσης άλλους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού μεγέθους δείγματος και περιορισμένης γνώσης σχετικά με το πώς ακριβώς οι διάφορες μηχανές παρασκεύαζαν και φιλτράρανε τον καφέ.
Ωστόσο, χρησιμοποιώντας προηγούμενα ερευνητικά ευρήματα για τα διτερπένια και τη χοληστερόλη ως οδηγό, η ομάδα του Iggman εκτίμησε ότι η διαφορά μεταξύ της κατανάλωσης ενός φλιτζάνι καφέ από μηχανή παρασκευής έναντι του φιλτραρισμένου με χαρτί καφέ επηρεάζει τη χοληστερόλη όσο «να έχει λίγη κρέμα σε κάθε φλιτζάνι», αντί να σβήνει το ποτό μαύρο, είπε.
Εάν κάποιος αντικαθιστούσε τρία φλιτζάνια καφέ από μηχανή παρασκευής με την ίδια ποσότητα φιλτραρισμένου καφέ κάθε εργάσιμη ημέρα για 40 χρόνια, η ομάδα του Iggman υπολόγισε ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου έως και 36%. Και πάλι, όμως, αυτό είναι απλώς μια εκτίμηση.
Αν και οι μηχανές παρασκευής που αναλύθηκαν στη μελέτη μπορεί να μην είναι τόσο διαδεδομένες στις ΗΠΑ όσο στη Σουηδία, τα ευρήματα είναι μια καλή υπενθύμιση για τους ανθρώπους σε όλες τις χώρες ότι «η επεξεργασία, η παρασκευή του καφέ, κάνει τη διαφορά» στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει την υγεία, δήλωσε η JoAnn Manson, MD, MPH, DrPH , επικεφαλής του Division of Women’s Preventives στο Brigham. Η Manson δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη, αλλά έχει ερευνήσει στο παρελθόν τις επιπτώσεις του καφέ στην υγεία.
Γενικά, είπε η Manson, οι άνθρωποι θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση αφιλτράριστου καφέ ή εσπρέσο σε μία μερίδα την ημέρα, ειδικά εάν έχουν υποκείμενους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο .
Οι λάτρεις της καφεΐνης που θέλουν περισσότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να στραφούν σε φιλτραρισμένο καφέ για την υπόλοιπη ημερήσια δόση τους. «Γιατί να αναλάβετε τον κίνδυνο να αυξήσετε την LDL χοληστερόλη όταν μπορείτε να πίνετε φιλτραρισμένο καφέ;» ρώτησε ο Μάνσον.
Τελικά είναι ακόμα υγιεινό να πίνεις καφέ;
Σύγχρονες μελέτες έχουν συνδέσει τον καφέ με ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία , από χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 έως μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ένα άρθρο ανασκόπησης του 2020 στο New England Journal of Medicine κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η κατανάλωση 3 έως 5 τυπικών φλιτζανιών καφέ καθημερινά έχει συσχετιστεί σταθερά με μειωμένο κίνδυνο αρκετών χρόνιων ασθενειών», συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Συνολικά, συμφώνησε η Manson, η τακτική κατανάλωση καφέ φαίνεται να σχετίζεται με καλύτερη καρδιομεταβολική υγεία, παρά την έρευνα για τα διτερπένια και τη χοληστερόλη.
«Αυτό δεν πρέπει να αποτρέπει τους ανθρώπους από το να πίνουν καφέ με κανέναν τρόπο», είπε η Manson. «Αλλά θα έπρεπε ίσως τους οδηγήσει στον φιλτραρισμένο καφέ παρά στους αφιλτράριστους τύπους καφέ».