Για άλλη μία φορά το λάθος στην ετικέτα οδήγησε σε μεγάλη ανάκληση.
Η Ralph’s Packing Company, μια εγκατάσταση στο Perkins, της Οκλαχόμα των ΗΠΑ, ανακαλεί περίπου 3.132 λίβρες (1.420 κιλά) έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα χοιρινού και βοείου κρέατος μπολόνια λόγω εσφαλμένης επωνυμίας και αδήλωτου αλλεργιογόνου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και η Υπηρεσία Επιθεώρησης (FSIS) ανακοίνωσε σήμερα. Το προϊόν μπορεί να περιέχει γάλα, ένα γνωστό αλλεργιογόνο, το οποίο δεν δηλώνεται στην ετικέτα του προϊόντος.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προειδοποίηση για επικίνδυνο τυρί τσένταρ – «Ελέγξτε τα ψυγεία σας γιατί λήγει τον Ιούνιο του 2025»
Τα έτοιμα προς κατανάλωση χοιρινά και μοσχαρίσια είδη μπολόνια με σκόρδο παράγονται από τον Σεπτέμβριο του 2022 και ενδέχεται να βρίσκονται στην κατάψυξη των καταναλωτών. Ανακαλούνται τα ακόλουθα προϊόντα:
- 16-oz. (1 LB) ή διαφόρων βαρών (μεγαλύτερα από 16 oz.) σφραγισμένα με κενό αέρος “Ralph’s CIRCLE R BRAND GARLIC BOLOGNA” με κωδικούς παρτίδας 0093, 0654, 0804, 1074, 1153, 1224,174 2572, 2974, 3132 και 3483.
- 16-oz. (1 LB) ή διαφόρων βαρών (μεγαλύτερα από 16 ουγκιές) σφραγισμένα με κενό αέρος “Ralph’s CIRCLE R BRAND GARLIC BOLOGNA with Jalapenos” με κωδικούς παρτίδας 0804, 1074, 1224, 1233, 1354, 237.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κι όμως δεν μας κατασκοπεύει μόνο το κινητό αλλά και το … air fryer! Πού πάνε τα στοιχεία μας; Έρευνα Ένωσης Καταναλωτών
Το πρόβλημα ανακαλύφθηκε όταν η επιχείρηση ειδοποίησε το FSIS ότι οι ετικέτες του προϊόντος δεν ανέφεραν ότι περιέχει γάλα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φουράνιο και ακρυλαμίδιο στον καφέ: Νέα οδηγία για τη μείωση της πρόσληψης των καρκινογόνων ουσιών από το ρόφημα
Το FSIS ανησυχεί ότι κάποιο προϊόν μπορεί να βρίσκεται σε ψυγεία ή/και καταψύκτες καταναλωτών και καταστημάτων τροφίμων. Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει αυτά τα προϊόντα κλήθηκαν να μην τα καταναλώσουν και τα καταστήματα εστίασης να μην σερβίρουν αυτά τα προϊόντα. Αυτά τα προϊόντα πρέπει να πεταχτούν ή να επιστραφούν στον τόπο αγοράς.
Το αδήλωτο γάλα, τα αυγά, το σιτάρι και τα φιστίκια αποτελούν το 75% των ανακλήσεων για αλλεργιογόνα. Σύμφωνα με μελέτες, οι αποτυχίες στα προγράμματα ελέγχου αλλεργιογόνων προκαλούνται γενικά από ανθρώπινο λάθος.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτά είναι τα δύο συμπληρώματα απώλειας βάρους που ανακαλεί ο ΕΟΦ – Περιέχουν επικίνδυνες ουσίες (φωτό)
Οι καταναλωτές με δυσανεξία στη λακτόζη και αλλεργία στο γάλα μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα δυσανεξίας ή αλλεργικής αντίδρασης εάν καταναλώσουν τρόφιμα που περιέχουν γάλα. Η αλλεργία στο γάλα και τα γαλακτοκομικά, είναι μια άτυπη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στο γάλα και στα προϊόντα που περιέχουν γάλα και είναι μια από τις πιο κοινές τροφικές αλλεργίες στα παιδιά. Μια αλλεργική αντίδραση εμφανίζεται συνήθως αμέσως μετά την κατανάλωση γάλακτος. Τα συμπτώματα της αλλεργίας στο γάλα κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και μπορεί να περιλαμβάνουν συριγμό, έμετο, κνίδωση και πεπτικά προβλήματα.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.