Στο ΠΟΠ κρασί εντοπίστηκε συνθετική γλυκερόλη ενώ η ετικέτα έφερε ψευδείς πληροφορίες για το εργοστάσιο εμφιάλωσης.
Ιταλικό κρασί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ανακλήθηκε από σουπερμάρκετ της Τσεχίας λόγω νοθείας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αρχής Ασφάλειας τροφίμων της χώρας στο κρασί από τη Manciuria της Ιταλίας εντοπίστηκε συνθετική γλυκερόλη. Επιπλέον ο επίσημος έλεγχος της Κρατικής Επιθεώρησης Γεωργίας και Τροφίμων, αποκάλυψε ότι η ετικέτα περιείχε ψευδείς πληροφορίες για το εργοστάσιο εμφιάλωσης.
Πρόκεται για το πολυβραβευμένο κόκκινο ξηρό 365 Primitivo di Manduria των 0,75 Lt με αριθμό παρτίδας L23117D που παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια 12 μήνες σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του οινοποιίου.
Η γλυκερόλη είναι μία από τις πολλές πολυόλες που υπάρχουν φυσικά στο κρασί και η καθαρή ουσία είναι μια άχρωμη, άοσμη, μη πτητική αλκοόλη ζάχαρης με ελαφρώς γλυκιά γεύση και παχύρρευστη φύση . Η καθαρή γλυκερόλη είναι περίπου 600 φορές πιο παχύρρευστη από το νερό , γεγονός που εξηγεί γιατί τα κρασιά που συμπληρώνονται με γλυκερόλη στο εργαστήριο γίνονται πιο παχύρρευστα.
Η γλυκερόλη χρησιμοποιείται για την αύξηση του ιξώδους και της γλυκύτητας, αλλά η προσθήκη τεχνικής γλυκερίνης στο κρασί για την ενίσχυση των οργανοληπτικών του ιδιοτήτων, απαγορεύεται καθώς αντιπροσωπεύει νοθεία του τελικού προϊόντος.