Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανάκληση «μαμούθ» της Nestlé – Αποσύρει από τα καταστήματα σχεδόν 1 εκατομμύριο(!) έτοιμα γεύματα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνάκληση «μαμούθ» της Nestlé – Αποσύρει από τα καταστήματα σχεδόν 1 εκατομμύριο(!) έτοιμα γεύματα
spot_img

Μετά από καταγγελίες καταναλωτών ο παγκόσμιος κολοσσός τροφίμων Nestlé, ανακαλεί 985.272 συσκευασίες έτοιμων γευμάτων

Σε μία ανάκληση «μαμούθ» όσον αφορά στον αριθμό των ανακαλούμενων προϊόντων, προχώρησε η Nestlé στις ΗΠΑ. Η αιτία είναι η μόλυνση από ξένο σώμα. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από αναφορές καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού περιστατικού πνιγμού.

- Advertisement -

Πρόκειται για έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα: γαρίδες με λεμόνι, (72.120 συσκευασίες) ραβιόλια με κολοκύθα (607.332 συσκευασίες) και ραβιόλια με αγκινάρα (305.820 συσκευασίες) μάρκας Stouffer’s και Lean Cuisine που όπως διαπιστώθηκε, περιέχουν υλικό που μοιάζει με ξύλο. Όλα τα γεύματα διατέθηκαν σε πλαστικό δίσκο με σφράγιση μεμβράνης, και οι ημερομηνίες λήξης κυμαίνονται μεταξύ Οκτωβρίου του 2025 και Μαρτίου του 2026.

Πιο συγκεκριμένα η ανάκληση της Nestlé επηρεάζει τα ραβιόλια Lean Cuisine Butternut Butternut Ravioli, Lean Cuisine Spinach Artichoke Ravioli, Lean Cuisine Shirimpfferu S. Λαζάνια κοτόπουλου. Τα ανακαλούμενα κατεψυγμένα γεύματα παρήχθησαν μεταξύ Αυγούστου 2024 και Μαρτίου 2025 και πωλήθηκαν σε καταστήματα λιανικής σε εθνικό επίπεδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2024 και Μαρτίου 2025.

Η εταιρεία δήλωσε ότι διερευνά ενεργά την πηγή του προβλήματος και συνεργάζεται πλήρως με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). «Είμαστε βέβαιοι ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό και έχουμε λάβει μέτρα για την αντιμετώπισή του», ανέφερε η Nestlé USA σε ανακοίνωσή της, ζητώντας συγγνώμη για την ταλαιπωρία των καταναλωτών και των συνεργαζόμενων καταστημάτων και συνέστησε στους καταναλωτές που έχουν αγοράσει αυτά τα προϊόντα δεν θα πρέπει να μην το καταναλώσουν και να το επιστρέψουν στο κατάστημα λιανικής από όπου αγοράστηκε για αντικατάσταση ή πλήρη επιστροφή χρημάτων.

Παραδοσιακά, το ξύλο ήταν το πιο κοινό υλικό σε εγκαταστάσεις της βιομηχανίας τροφίμων και χρησιμοποιήθηκε ως μέρος του εσωτερικού των κτιρίων, των συσκευασιών, των ραφιών και των εργαλείων. Η χρήση του ξύλου στις μονάδες επεξεργασίας έχει πρακτικά εξαλειφθεί και άλλα υλικά όπως το σκυρόδεμα, το πλαστικό, το αλουμίνιο και ο ανοξείδωτος χάλυβας έχουν κυριαρχήσει λόγω της ποικιλίας των κινδύνων για την ασφάλεια των τροφίμων που συνδέονται με το ξύλο. Το ξύλο δεν συνιστάται να χρησιμοποιείται σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων κατά την παραγωγή τροφίμων. Ωστόσο, οι ξύλινες παλέτες εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται περιστασιακά για τη μεταφορά πρώτων υλών στο εργοστάσιο, ενώ στη βιομηχανία ζυμαρικών χρησιμοποιούνται συνήθως ξύλινοι δίσκοι για το στέγνωμα των φρέσκων ζυμαρικών.

Το ξύλο σε ορισμένες βιομηχανίες τροφίμων όπως η ξήρανση ζυμαρικών, η παραγωγή κρασιού και φρούτων, αρτοποιεία κ.λπ. μπορεί να είναι ασφαλές όπως άλλα υλικά, αλλά πρέπει να καθαρίζονται και να συντηρούνται σωστά για να ελαχιστοποιούνται τόσο οι μικροβιολογικοί κίνδυνοι κατά τη διαδικασία παρασκευής, όσο και η αποκόλλησή τους για να μην μολυνθούν τα τρόφιμα με ξύλινα κομμάτια.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αλλάζει το “παιχνίδι” στην ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα – Νέα καινοτόμος τεχνολογία ανάλυσης

Η νέα μέθοδος μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανίχνευσης παθογόνων σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και κοστίζει μόλις 0,5$ ανά δείγμα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα