Μόνο “αθώα” δεν είναι τελικά τα γλυκαντικά.
Τα υποκατάστατα ζάχαρης, που αρχικά δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη και να προάγουν την απώλεια βάρους, φαίνεται ότι, αντίθετα, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας, σύμφωνα με πρόσφατη γαλλική μελέτη.
Η έρευνα, που διεξήχθη σε σχεδόν 100.000 ενήλικες ως μέρος της κοόρτης NutriNet-Santé, επιβεβαίωσε τις αυξανόμενες αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα αυτών των γλυκαντικών. Οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν τακτικά «έντονα» γλυκαντικά, όπως ασπαρτάμη, σακχαρίνη και σουκραλόζη, βρέθηκε ότι διατρέχουν αυξημένο μακροπρόθεσμο κίνδυνο για διαβήτη και παχυσαρκία.
Η κατανάλωση γλυκαντικών φαίνεται να δημιουργεί τη συνήθεια της γλυκιάς γεύσης, χωρίς ωστόσο να προσφέρει τα επιδιωκόμενα οφέλη, όπως η απώλεια βάρους ή ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τα γλυκαντικά αυτά περιλαμβάνονται συνήθως σε ποτά, γαλακτοκομικά προϊόντα και τρόφιμα που διαφημίζονται ως «χωρίς ζάχαρη», αντικαθιστώντας τη σακχαρόζη και άλλα φυσικά σάκχαρα.
Ωστόσο, μετα-αναλύσεις κλινικών δοκιμών έχουν δείξει ότι τα αποτελέσματα αυτών των ουσιών στην απώλεια βάρους είναι αμελητέα, με τις διαφορές να μην ξεπερνούν το ένα κιλό σε σύγκριση με την κατανάλωση συμβατικής ζάχαρης.
Τα ευρήματα της γαλλικής μελέτης είναι συνεπή με προηγούμενες μετα-αναλύσεις, οι οποίες επίσης κατέδειξαν ότι η αυξημένη κατανάλωση γλυκαντικών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και παχυσαρκίας. Επιπλέον, άλλες έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση γλυκαντικών με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως εγκεφαλικά επεισόδια και υπέρταση, καθώς και με αυξημένη θνησιμότητα από διάφορες αιτίες.
Ένας άλλος σημαντικός κίνδυνος που συνδέεται με τα γλυκαντικά, ιδιαίτερα την ασπαρτάμη και τη σακχαρίνη, είναι η αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γλυκαντικών φαίνεται να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος και της ουροδόχου κύστης σε σχέση με όσους καταναλώνουν ελάχιστα ή καθόλου γλυκαντικά.
Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι ειδικοί προτείνουν ότι η αντικατάσταση της ζάχαρης με γλυκαντικά δεν είναι η ιδανική λύση για την απώλεια βάρους ή τη μείωση του κινδύνου διαβήτη. Αντί να στραφούν στα γλυκαντικά, οι καταναλωτές θα ήταν καλύτερο να μειώσουν τη συνολική κατανάλωση ζάχαρης και να προτιμήσουν μη ζαχαρούχα ποτά και φυσικές πηγές γλυκύτητας, όπως τα φρούτα, ενθαρρύνοντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες από την παιδική ηλικία.