Χρήση υπερφασματικής απεικόνισης.
Η κόκκινη πιπεριά ( Capsicum annum ) χρησιμοποιείται ευρέως ως μπαχαρικό σε διάφορες κουζίνες και συνήθως καταναλώνεται ως σκόνη. Αν και απαγορεύεται η προσθήκη οποιασδήποτε ουσίας στη σκόνη κόκκινης πιπεριάς, ορισμένοι άτομα στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων προσθέτουν σκόπιμα φθηνά υλικά, όπως πίτουρο και πριονόσκονη, για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.
Ερευνητές, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods του mdpi, στην ενότητα Ειδικές Εφαρμογές Φασματοσκοπίας Συνδυασμένης Μηχανικής Εκμάθησης στην Ποιότητα και την Ασφάλεια Τροφίμων επικεντρώθηκαν στην ανίχνευση νοθείας από Allura Red ως χρωστική που καλύπτει τη νοθεία από τα άλλες ουσίες που μειώνουν την ένταση του χρώματος.
Το Allura Red είναι μια συνθετική αζωχρωστική που χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορα προϊόντα διατροφής και χρησιμοποιείται επίσης στη νόθευση της κόκκινης πιπεριάς σε σκόνη. Η ανίχνευση του Allura Red είναι απαραίτητη για την ασφάλεια των καταναλωτών επειδή απορροφάται στο γαστρεντερικό σωλήνα, εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και αλληλεπιδρά με τις πρωτεΐνες κατά τη μεταφορά και το μεταβολισμό για να προκαλέσει ασθένεια.
Διάφορες αναλυτικές τεχνικές (συμπεριλαμβανομένης της υγρής χρωματογραφίας υψηλής απόδοσης, της τριχοειδούς ηλεκτροφόρησης και της φασματοσκοπίας φθορισμού) έχουν χρησιμοποιηθει για τον προσδιορισμό της νοθείας. Ωστόσο, αυτές οι συμβατικές καταστροφικές μέθοδοι απαιτούν ειδικευμένους αναλυτές και είναι χρονοβόρες, καθώς απαιτούν διάφορες διαδικασίες, όπως εξαγωγή δείγματος, προεπεξεργασία και ανάλυση δεδομένων.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μοντέλο μηχανικής με χρήση υπερφασματικής απεικόνισης. Η ανάλυση γραμμικής διάκρισης προσδιόρισε τη νοθεία με 100% ακρίβεια όταν τα δείγματα χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες (αποδεκτό, νοθευμένο από Allura Red, νοθευμένο από σπόρους και νοθευμένο από σπόρους και Allura Red). Συμπερασματικά η εφαρμογή της τεχνολογίας SWIR και της μηχανικής μάθησης ανιχνεύει τη νοθεία με το Allura Red και τους σπόρους σε σκόνη κόκκινης πιπεριάς.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.