Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανησυχητικά ευρήματα: Δυο στις τρεις κάψουλες καφέ περιέχουν ακρυλαμίδιο και γλυφοσάτη

ΑρχικήΝέαΑνησυχητικά ευρήματα: Δυο στις τρεις κάψουλες καφέ περιέχουν ακρυλαμίδιο και γλυφοσάτη
spot_img

Τι δείχνουν τα ευρήματα Γερμανικού εργαστηρίου για τις κάψουλες καφέ.

Το Öko-Test, το Γερμανόφωνο περιοδικό προστασίας των καταναλωτών δημοσίευσε πρόσφατα τα ευρήματα των εργαστηριακών μελετών του σε κάψουλες καφέ.

Τα ευρήματα σίγουρα προκαλούν ανησυχία, καθώς 14 από τα 21 προϊόντα απέτυχαν στις δοκιμές και μόνο μία ετικέτα βαθμολογήθηκε ως «καλή».

Η παρουσία επιβλαβών ρύπων όπως το ακρυλαμίδιο, η γλυφοσάτη, αλλά και η έλλειψη διαφάνειας στην αλυσίδα προμήθειας καφέ σημαίνουν ότι οι περισσότερες κάψουλες καφέ στη δοκιμή ήταν ακατάλληλες για χρήση.

Το ακρυλαμίδιο είναι μία ένωση που σχηματίζεται μέσω περίπλοκων αντιδράσεων, κυρίως σε αμυλούχα τρόφιμα που θερμαίνονται στεγνά, για παράδειγμα κατά το ψήσιμο και το τηγάνισμα τροφίμων. Είναι γνωστό ότι ενέχει κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καρκινογένεσης, της ανοσοτοξικότητας και της γονοτοξικότητας.

Η παρουσία ακρυλαμιδίου είναι ένα γνωστό πρόβλημα στον καφέ. Σύμφωνα με την έκθεση του Γερμανικού εργαστηρίου, σχεδόν τα τρία τέταρτα των καψουλών περιέχουν περισσότερο από το ήμισυ της κατευθυντήριας τιμής της ΕΕ για τον καβουρδισμένο καφέ. Δύο μάλιστα υπερβαίνουν την κατευθυντήρια τιμή. Μόνο σε τέσσερις ετικέτες βρέθηκαν «ίχνη» ακρυλαμιδίου.

Η μόλυνση με φουράνιο αποδείχθηκε ακόμη πιο συχνή από το ακρυλαμίδιο. Το εργαστήριο βρήκε σε όλες τις κάψουλες καφέ «αυξημένα» επίπεδα φουρανίου.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), το φουράνιο και τα μεθυλοφουράνια μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνιες ηπατικές βλάβες, ενώ υψηλές δόσεις φουρανίου αποδείχθηκαν ακόμη και καρκινογόνες σε πειράματα σε ζώα.

Επιπροσθέτως, με την αύξηση της θερμοκρασίας στη ζώνη καλλιεργούμενων περιοχών του καφέ, αυξάνεται και η χρήση ζιζανιοκτόνων. Στη δοκιμή, υπολείμματα φυτοφαρμάκων ήταν ανιχνεύσιμα στις περισσότερες σκόνες καφέ. Κυρίως ανακαλύφθηκε παρουσία του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη, αλλά απαντήθηκε επίσης το τοξικό για τις μέλισσες εντομοκτόνο acetamiprid και το αναπαραγωγικά τοξικό μυκητοκτόνο cyproconazole.

Το τελευταίο δεν επιτρέπεται πλέον για καλλιέργεια στην ΕΕ. Παρόλο που όλα τα μετρούμενα επίπεδα ήταν μόνο στο φάσμα των «ιχνών», τα τρία φυτοφάρμακα αξιολογήθηκαν ως «ιδιαίτερα ανησυχητικά»

Το εργαστήριο εντόπισε γλυφοσάτη και σε βιολογικό καφέ, κάτι που απαγορεύεται ρητά στη βιολογική γεωργία. Ωστόσο, τα μετρούμενα επίπεδα γλυφοσάτης ήταν αρκετά χαμηλά, γεγονός που οι ερευνητές δεν αποκλείουν ότι προέρχονται από υδάτινες προσμίξεις από συμβατικά χωράφια.

Τέλος, οι εταιρείες φαίνεται πως αγνοούν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Από τους 21 προμηθευτές, μόνο τέσσερις ήταν σε θέση ή πρόθυμοι να αποκαλύψουν ολόκληρη την αλυσίδα, μέχρι και τη πώληση στα ράφια των αγορών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο