Η πραγματική τιμή των εξωτερικών επιπτώσεων στην υγεία από την κατανάλωση τροφίμων.
Γερμανική μελέτη διερεύνησε τις επιπτώσεις της ανθυγιεινής διατροφής στο κόστος ιατρικής περίθαλψης των καταναλωτών. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients στο Ειδικό Τεύχος «η Βιώσιμη Διατροφή και η Υγεία του Ανθρώπου ως μέρος της Βιώσιμης Ανάπτυξης» προτείνει πιθανές αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα που να αντισταθμίζουν τις οικονομικές απώλειες από τις ασθένειες των καταναλωτών λόγω της διατροφής.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια μεθοδολογία για τον προσδιορισμό του κόστους υγείας μεμονωμένων τροφίμων και των συστατικών τους, ώστε να δημιουργηθούν έτσι τιμές αναφοράς για πιθανές αυξήσεις ή μειώσεις τιμών κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι 601,50 € κατά κεφαλήν και 50,38 δισεκατομμύρια € σε συνολικό εξωτερικό κόστος υγείας επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της Γερμανίας ετησίως λόγω διατροφής. Συνολικά, το μεγαλύτερο μέρος του κόστους προέρχεται από την υπερβολική κατανάλωση κρέατος (32,56% του κόστους), την ελλιπή πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως (15,42% του κόστους) και την ανεπαρκή πρόσληψη οσπρίων (10,19% του κόστους). Συγκρίνοντας το εξωτερικό κόστος υγείας με το εξωτερικό περιβαλλοντικό κόστος στη Γερμανία, φαίνεται ότι από το συνολικό ετήσιο κόστος περίπου 153,86 δισ. €, το 67,26% προέρχεται από περιβαλλοντικές επιπτώσεις (λόγω της παραγωγής τροφίμων) και το 32,74% από επιπτώσεις στην ανθρώπινη ζωή. Συνοπτικά, το κόστος της διατροφής μέσω των επιπτώσεων στην ανθρώπινη ζωή, που μέχρι σήμερα δεν περιλαμβάνονται στις τιμές της αγοράς και επομένως δεν αποζημιώνονται, μπορούν να ποσοτικοποιηθούν και να αποτιμηθούν σε χρήμα με την εφαρμογή της μεθοδολογίας που αναπτύχθηκε σε αυτό το έγγραφο.
Προκειμένου να επιτευχθούν οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης και να αυξηθεί η οικογενειακή καθώς και η δημόσια υγεία, υπάρχει ανάγκη να εσωτερικευθούν αυτά τα εξωτερικά κόστη στις πραγματικές τιμές των τροφίμων.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.