ΑρχικήΝέαΑνθυγιεινή διατροφή: Μελέτη προτείνει αναπροσαρμογή των τιμών στα τρόφιμα με βάση το...

Ανθυγιεινή διατροφή: Μελέτη προτείνει αναπροσαρμογή των τιμών στα τρόφιμα με βάση το κόστος στην υγειονομική περίθαλψη

2 λεπτά ανάγνωσης

Η πραγματική τιμή των εξωτερικών επιπτώσεων στην υγεία από την κατανάλωση τροφίμων.

Γερμανική μελέτη διερεύνησε τις επιπτώσεις της ανθυγιεινής διατροφής στο κόστος ιατρικής περίθαλψης των καταναλωτών. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients στο Ειδικό Τεύχος «η Βιώσιμη Διατροφή και η Υγεία του Ανθρώπου ως μέρος της Βιώσιμης Ανάπτυξης» προτείνει πιθανές αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα που να αντισταθμίζουν τις οικονομικές απώλειες από τις ασθένειες των καταναλωτών λόγω της διατροφής. 

- Advertisement -

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια μεθοδολογία για τον προσδιορισμό του κόστους υγείας μεμονωμένων τροφίμων και των συστατικών τους, ώστε να δημιουργηθούν έτσι τιμές αναφοράς για πιθανές αυξήσεις ή μειώσεις τιμών κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι 601,50 € κατά κεφαλήν και 50,38 δισεκατομμύρια € σε συνολικό εξωτερικό κόστος υγείας επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της Γερμανίας ετησίως λόγω διατροφής. Συνολικά, το μεγαλύτερο μέρος του κόστους προέρχεται από την υπερβολική κατανάλωση κρέατος (32,56% του κόστους), την ελλιπή πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως (15,42% του κόστους) και την ανεπαρκή πρόσληψη οσπρίων (10,19% του κόστους). Συγκρίνοντας το εξωτερικό κόστος υγείας με το εξωτερικό περιβαλλοντικό κόστος στη Γερμανία, φαίνεται ότι από το συνολικό ετήσιο κόστος περίπου 153,86 δισ. €, το 67,26% προέρχεται από περιβαλλοντικές επιπτώσεις (λόγω της παραγωγής τροφίμων) και το 32,74% από επιπτώσεις στην ανθρώπινη ζωή. Συνοπτικά, το κόστος της διατροφής μέσω των επιπτώσεων στην ανθρώπινη ζωή, που μέχρι σήμερα δεν περιλαμβάνονται στις τιμές της αγοράς και επομένως δεν αποζημιώνονται, μπορούν να ποσοτικοποιηθούν και να αποτιμηθούν σε χρήμα με την εφαρμογή της μεθοδολογίας που αναπτύχθηκε σε αυτό το έγγραφο. 

- Advertisement -

Προκειμένου να επιτευχθούν οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης και να αυξηθεί η οικογενειακή καθώς και η δημόσια υγεία, υπάρχει ανάγκη να εσωτερικευθούν αυτά τα εξωτερικά κόστη στις πραγματικές τιμές των τροφίμων.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Η ΕΕ μπλοκάρει τις εισαγωγές κρέατος πουλερικών από περιοχές ΗΠΑ, Καναδά και Ηνωμένου Βασιλείου λόγω γρίπης των πτηνών

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός περιορίζει τις εισαγωγές κρέατος πουλερικών μετά την επιβεβαίωση εστιών γρίπης των πτηνών.

Απίστευτο περιστατικό: Μεγάλο σουπερμάρκετ διέθεσε ξανά παρτίδες γάλακτος που είχαν ανακληθεί τον Φεβρουάριο λόγω τοξίνης – Φωτογραφίες

Οκτώ μήνες μετά τον παγκόσμιο συναγερμό για τη σερεουλίδη, ανακληθείσες παρτίδες Aptamil και Milumil διατέθηκαν ξανά στη Γερμανία.

Ελλάδα: Τροφική δηλητηρίαση σε εστιατόριο της Θεσσαλονίκης: Η υπόθεση που έφτασε στον Άρειο Πάγο

Πώς αποδείχθηκε η τροφική δηλητηρίαση χωρίς εργαστηριακή εξέταση του γεύματος και τι έκρινε ο Άρειος Πάγος.