Τετάρτη, 16 Απριλίου, 2025
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αντιπαράθεση επιστημόνων για τα γλυκαντικά και τον ρόλο τους στη διατροφή

ΑρχικήΝέαΑντιπαράθεση επιστημόνων για τα γλυκαντικά και τον ρόλο τους στη διατροφή
spot_img

Μια πρόσφατη μελέτη επαναφέρει τη συζήτηση γύρω από τη σουκραλόζη.

Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) αντιδρά, υπερασπιζόμενη τον ρόλο των γλυκαντικών χαμηλών και μηδενικών θερμίδων στη σύγχρονη διατροφή και στη μάχη κατά της παχυσαρκίας και των μη μεταδοτικών νοσημάτων, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

- Advertisement -

Η αμφισβητούμενη μελέτη ανέφερε αυξημένη δραστηριότητα στον υποθάλαμο του εγκεφάλου που ελέγχει την όρεξη σε άτομα που κατανάλωσαν σουκραλόζη, σε αντίθεση με την κατανάλωση ζάχαρης.

Ωστόσο, ο Laurent Oger, γενικός διευθυντής της ISA, σημειώνει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δεν υποδηλώνουν αλλαγή στη συμπεριφορά πείνας ή όρεξης και ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα ήταν διαφορετική λόγω της απουσίας θερμίδων και υδατανθράκων, κάτι αναμενόμενο.

Η ISA τονίζει ότι δεκαετίες έρευνας καταλήγουν στο συμπέρασμα πως τα γλυκαντικά χαμηλής ή μηδενικής θερμιδικής αξίας μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων, ειδικά όταν αντικαθιστούν τη ζάχαρη. Παράλληλα, διατηρούν τη γλυκιά γεύση που πολλοί επιθυμούν στη διατροφή τους.

Συγκεκριμένα, η σουκραλόζη περίπου 600 φορές πιο γλυκιά από την επιτραπέζια ζάχαρη. Εγκεκριμένη από επίσημους φορείς ασφάλειας τροφίμων όπως η EFSA Και ο FDA, είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο τεχνητό γλυκαντικό, κυρίως από ζαχαροπλάστες. Τον τελευταίο καιρό ωστόσο, μαζί με άλλα γλυκαντικά έχει βρεθεί στο στόχαστρο των επιστημονικών κύκλων, για τους κίνδυνους που επιφυλάσσει για την υγεία. 

Η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατά της χρήσης τεχνητών γλυκαντικών για απώλεια βάρους βασίζεται σε μακροπρόθεσμα δεδομένα που δεν επιβεβαιώνουν στατιστικά σημαντική διαφορά στη μείωση σωματικού βάρους. Η ISA, ωστόσο, αμφισβητεί τα συμπεράσματα αυτά, υποστηρίζοντας πως η οδηγία δεν αντανακλά την ανάγκη για μείωση της ζάχαρης στο πλαίσιο μιας ολιστικής στρατηγικής δημόσιας υγείας.

Ενδεικτικά, ο Oger παραπέμπει σε μια μελέτη διάρκειας ενός έτους με σχεδόν 500 συμμετέχοντες, όπου η ομάδα που κατανάλωνε ποτά με γλυκαντικά έχασε περισσότερα κιλά κατά μέσο όρο σε σύγκριση με εκείνη που έπινε μόνο νερό. Τονίζει όμως ότι τα γλυκαντικά δεν είναι «μαγικά» εργαλεία απώλειας βάρους, αλλά χρήσιμα μέσα ενταγμένα σε συνολικές αλλαγές διατροφής και τρόπου ζωής.

Η χρήση της σουκραλόζης και παρόμοιων ουσιών είναι συχνά συνιστώμενη για άτομα με διαβήτη, λόγω της ουδέτερης επίδρασής τους στο σάκχαρο του αίματος. Ο Oger παραπέμπει σε διεθνείς διαβητολογικούς φορείς, όπως η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία και ο Διαβήτης UK, οι οποίοι επισημαίνουν την ασφάλεια των γλυκαντικών όταν χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η ανησυχία των καταναλωτών γύρω από την ασφάλεια των γλυκαντικών, όπως της ασπαρτάμης ή της σουκραλόζης, ενισχύεται από αντικρουόμενα μηνύματα στα μέσα ενημέρωσης. Το παράδειγμα της ταξινόμησης της ασπαρτάμης ως «πιθανώς καρκινογόνου» από τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), που προηγήθηκε της αξιολόγησης κινδύνου από την επίσημη επιτροπή του ΠΟΥ και του FAO, αποδεικνύει πόσο εύκολα δημιουργείται σύγχυση.

Ο Oger καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να επικοινωνούν υπεύθυνα και με σαφήνεια την επιστημονική γνώση, εξηγώντας τη διαφορά μεταξύ «κινδύνου» και «επικινδυνότητας» και αποφεύγοντας τις υπεραπλουστεύσεις. Όπως υπογραμμίζει η ISA, τα γλυκαντικά δεν είναι πανάκεια, αλλά μπορούν να έχουν ουσιαστική θέση σε μια υγιεινή διατροφή, όταν χρησιμοποιούνται με σύνεση και στο κατάλληλο πλαίσιο.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αλλάζει το “παιχνίδι” στην ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα – Νέα καινοτόμος τεχνολογία ανάλυσης

Η νέα μέθοδος μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανίχνευσης παθογόνων σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και κοστίζει μόλις 0,5$ ανά δείγμα

Κίνδυνος από τα βρεφικά στρώματα – Δύο έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα μωρά εκτίθενται σε χημικές ουσίες που βλάπτουν τον εγκέφαλο

Συμβουλές προς τους γονείς για να μειώσουν την έκθεση των παιδιών τους σε χημικές ουσίες που υπάρχουν στα παιδικά στρώματα - Κάλεσμα αφύπνισης από τους ερευνητές
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα