Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απαγόρευση πώλησης μυδιών από ιχθυοκαλλιέργεια στην Αιδηψό – Κίνδυνος σοβαρής τροφικής δηλητηρίασης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑπαγόρευση πώλησης μυδιών από ιχθυοκαλλιέργεια στην Αιδηψό – Κίνδυνος σοβαρής τροφικής δηλητηρίασης
spot_img

Απόφαση της ΠΕ Εύβοιας για τα μύδια Αιδηψού.

Με απόφαση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, απαγορεύτηκε μέχρι νεοτέρας η αλιεία, συγκομιδή, διακίνηση και διάθεση στο εμπόριο για ανθρώπινη κατανάλωση όλων των ζώντων δίθυρων μαλακίων ( μύδια/Mytilus galloprovincialis) από τη ζώνη παραγωγής Διαύλου Ωρεών Πάρκο Β’ στη θέση « Σκουπίδια » Δ. Ιστιαίας -Αιδηψού Ν. Εύβοιας.

Κατά συνέπεια λαμβάνονται προληπτικά υγεινομικά μέτρα στη Μυδοκαλλιέργεια της εταιρείας «MEDITERRA MUSSEL FARM» ως προς τα μύδια ( Mytilus galloprovincialis).

Στην περιοχή εντοπίστηκε παρουσία τοξικών ή/και δυνητικώς τοξικών μικροφυκών από την Εργαστηριακή Μονάδα Θαλασσίων Τοξικών Μικροφυκών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα στην περιοχή βρέθηκε υπέρβαση των ορίων λήψης μέτρων για τον μικροοργανισμό  Pseudonitzschia.

Τα μέτρα ισχύουν μέχρι την άρση της Απόφασης. Οι παραβάτες διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα.

Επιδράσεις του Pseudonitzschia στην υγεία

Ορισμένα είδη Pseudonitzschia είναι ικανά να παράγουν τη νευροτοξίνη, δομοϊκό οξύ (DA), η οποία είναι υπεύθυνη για τη νευρολογική διαταραχή στους ανθρώπους που είναι γνωστή ως αμνησιακή δηλητηρίαση από οστρακοειδή (ASP). Στα θηλαστικά , συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, το δομοϊκό οξύ δρα ως νευροτοξίνη, προκαλώντας μόνιμη βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης , εγκεφαλική βλάβη και θάνατο σε σοβαρές περιπτώσεις.

Τα γαστρεντερικά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν 24 ώρες μετά την κατάποση των προσβεβλημένων μαλακίων. Μπορεί να περιλαμβάνουν έμετο, ναυτία, διάρροια, κοιλιακές κράμπες και αιμορραγική γαστρίτιδα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, τα νευρολογικά συμπτώματα μπορεί να χρειαστούν αρκετές ώρες ή έως και 3 ημέρες για να αναπτυχθούν. Αυτά περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ζάλη, αποπροσανατολισμό, διαταραχές της όρασης, απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης, κινητική αδυναμία, επιληπτικές κρίσεις, άφθονες αναπνευστικές εκκρίσεις, λόξυγκας, ασταθή αρτηριακή πίεση, μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς και κώμα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο