Απόφαση της ΠΕ Εύβοιας για τα μύδια Αιδηψού.
Με απόφαση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, απαγορεύτηκε μέχρι νεοτέρας η αλιεία, συγκομιδή, διακίνηση και διάθεση στο εμπόριο για ανθρώπινη κατανάλωση όλων των ζώντων δίθυρων μαλακίων ( μύδια/Mytilus galloprovincialis) από τη ζώνη παραγωγής Διαύλου Ωρεών Πάρκο Β’ στη θέση « Σκουπίδια » Δ. Ιστιαίας -Αιδηψού Ν. Εύβοιας.
Κατά συνέπεια λαμβάνονται προληπτικά υγεινομικά μέτρα στη Μυδοκαλλιέργεια της εταιρείας «MEDITERRA MUSSEL FARM» ως προς τα μύδια ( Mytilus galloprovincialis).
Στην περιοχή εντοπίστηκε παρουσία τοξικών ή/και δυνητικώς τοξικών μικροφυκών από την Εργαστηριακή Μονάδα Θαλασσίων Τοξικών Μικροφυκών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα στην περιοχή βρέθηκε υπέρβαση των ορίων λήψης μέτρων για τον μικροοργανισμό Pseudonitzschia.
Τα μέτρα ισχύουν μέχρι την άρση της Απόφασης. Οι παραβάτες διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα.
Επιδράσεις του Pseudonitzschia στην υγεία
Ορισμένα είδη Pseudonitzschia είναι ικανά να παράγουν τη νευροτοξίνη, δομοϊκό οξύ (DA), η οποία είναι υπεύθυνη για τη νευρολογική διαταραχή στους ανθρώπους που είναι γνωστή ως αμνησιακή δηλητηρίαση από οστρακοειδή (ASP). Στα θηλαστικά , συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, το δομοϊκό οξύ δρα ως νευροτοξίνη, προκαλώντας μόνιμη βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης , εγκεφαλική βλάβη και θάνατο σε σοβαρές περιπτώσεις.
Τα γαστρεντερικά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν 24 ώρες μετά την κατάποση των προσβεβλημένων μαλακίων. Μπορεί να περιλαμβάνουν έμετο, ναυτία, διάρροια, κοιλιακές κράμπες και αιμορραγική γαστρίτιδα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, τα νευρολογικά συμπτώματα μπορεί να χρειαστούν αρκετές ώρες ή έως και 3 ημέρες για να αναπτυχθούν. Αυτά περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ζάλη, αποπροσανατολισμό, διαταραχές της όρασης, απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης, κινητική αδυναμία, επιληπτικές κρίσεις, άφθονες αναπνευστικές εκκρίσεις, λόξυγκας, ασταθή αρτηριακή πίεση, μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς και κώμα.