Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι οι λευκές κηλίδες στην επιφάνεια των μήλων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤι είναι οι λευκές κηλίδες στην επιφάνεια των μήλων
spot_img

Τα fake news που προκαλούν λάθος συναγερμό στους καταναλωτές.

Το 2016 σήμανε συναγερμός στην Τσεχία όταν κυκλοφόρησαν video στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προκάλεσαν αναστάτωση στους καταναλωτές. Τα πλάνα έδειχναν  να εμφανίζονται στην επιφάνεια των μήλων λευκές κηλίδες άγνωστης προέλευσης όταν έριχναν πάνω τους ζεστό νερό. Οι χρήστες των social ανέφεραν ότι πρόκειται για επικίνδυνες για την υγεία, χημικές ουσίες με αποτέλεσμα να μειωθεί κατακόρυφα η πώληση μήλων στη χώρα.

Ακολουθώντας την διαδικασία «μήνυμα συναγερμού», η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της χώρας έκανε έρευνα για το θέμα προκειμένου να καθησυχάσει τους καταναλωτές. Οι λευκές κηλίδες που εμφανίζονται με τη θερμότητα δεν είναι χημικές ουσίες είπε, αλλά για κεριά που εφαρμόζονται ως επικάλυψη στην επιφάνεια του καρπού, τα οποία χρησιμοποιούνται ως προστασία από την αποξήρανση των ιστών και για την προστασία του από χτυπήματα και αλλοιώσεις.  
Οι παραγωγοί καταφεύγουν στο κέρωμα που είναι η διαδικασία κάλυψης φρούτων (και, σε ορισμένες περιπτώσεις, λαχανικών ) με μία βρώσιμη ουσία προκειμένου να αυξηθεί η διάρκεια ζωής τους, μειώνοντας την απώλεια νερού και επιβραδύνοντας τη φθορά. Τα προϊόντα που συνήθως κερώνονται είναι μήλα, αβοκάντο, πορτοκάλια λεμόνια αχλάδια, ροδάκινα ακόμα και αγγούρια. Αυτή η επικάλυψη με κερί, εκτός του ότι τους προσδίδει “λάμψη και ομορφιά”, μπορεί να κλείσει μικρές ρωγμές και βαθουλώματα στο δέρμα και να δημιουργήσει ένα φράγμα ενάντια στην είσοδο μυκητιακών και βακτηριακών παθογόνων στο προϊόν. Δημιουργεί επίσης μια μη συμβατή με το νερό επιφάνεια που δεν ευνοεί την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών. Τα κεριά αυτά σχηματίζουν βρώσιμα επιχρίσματα και είναι χημικά σταθερά και φυσιολογικά εντελώς ακίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών.

Πώς να αφαιρέσετε τις επικαλύψεις

  • Ξεπλύνετε με τρεχούμενο νερό : Κρατήστε το μήλο κάτω από κρύο, τρεχούμενο νερό. Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας ή μια μαλακή βούρτσα, όπως μια βούρτσα λαχανικών, για να τρίψετε απαλά την επιφάνεια του μήλου.
  • Σκουπίστε με πανί ή χαρτοπετσέτα : Μετά το ξέβγαλμα, χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πανί ή χαρτοπετσέτα για να σκουπίσετε απαλά την επιφάνεια του μήλου για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα.
  • Μουλιάστε σε νερό : Αν υπάρχουν επίμονα λευκά σημεία, γεμίστε ένα μπολ με νερό και αφήστε το μήλο να μουλιάσει για λίγα λεπτά. Μετά το πλύσιμο, χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας ή μια βούρτσα για να τρίψετε απαλά τα υπολείμματα αργίλου.
  • Στεγνώστε το μήλο : Μετά τον καθαρισμό, στεγνώστε το μήλο με μια καθαρή χαρτοπετσέτα ή πανί για να αφαιρέσετε τυχόν υπολειπόμενη υγρασία και βεβαιωθείτε ότι το μήλο είναι έτοιμο για κατανάλωση ή χρήση στις αγαπημένες σας συνταγές.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς νιώθουν οι Θεσσαλονικείς όταν τρώνε έντομα – Μελέτη του ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ διερεύνησε την προθυμία των Ελλήνων καταναλωτών που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη να εντάξουν τα έντομα στη διατροφή τους.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει φορτία με ελληνικές ντομάτες

Διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο του Incofruit Hellas στο cibum.

Είναι τα κατεψυγμένα τρόφιμα θρεπτικά; Είναι ασφαλής η χρήση λαδόκολλας; Ο Επιστήμονας τροφίμων Ν. Γδοντέλης απαντά σε ερωτήσεις του κοινού

Σε κρίσιμα ερωτήματα καταναλωτών σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων απάντησε ο επιστήμονας τροφίμων Νίκος Γδοντέλης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο