Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απάτη μελιού: Εκστρατεία των Ευρωπαίων μελισσοκόμων κατά της εισαγωγής μελιού από την Κίνα – hashtag #HoneYstLabellingNow

ΑρχικήΝέαΑπάτη μελιού: Εκστρατεία των Ευρωπαίων μελισσοκόμων κατά της εισαγωγής μελιού από την Κίνα - hashtag #HoneYstLabellingNow
spot_img

Ζητούν από την ΕΕ άμεση αντιμετώπιση του Food fraud στο μέλι και ξεκινούν διαδικτυακή εκστρατεία ενημέρωσης με το hashtag #HoneYstLabellingNow.

Πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης (OLAF) δημοσίευσε μελέτη σύμφωνα με την οποία περίπου οι μισές από τις παρτίδες μελιού που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν υποψίες ότι είναι νοθευμένες, κυρίως μέσω της προσθήκης σιροπιών ζάχαρης.

Να σημειωθεί ότι το 40% του μελιού που καταναλώνεται στη γηραιά Ήπειρο είναι εισαγόμενο. Ενώ ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία θεωρείται χαμηλός, τέτοιες πρακτικές εξαπατούν τους καταναλωτές και θέτουν σε κίνδυνο τους έντιμους παραγωγούς καθώς αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό από φορείς που μπορούν να μειώσουν τις τιμές χάρη στα παράνομα, φθηνά συστατικά. Για παράδειγμα: η μέση μοναδιαία αξία της ΕΕ για το εισαγόμενο μέλι ήταν 2,32 €/kg το 2021, ενώ τα σιρόπια ζάχαρης που παρασκευάζονται από ρύζι ήταν περίπου 0,40 – 0,60 €/kg.

Μετά από την αποκάλυψη αγροτικοί συνεταιρισμοί και η Ένωση Ευρωπαίων Αγροτών Copa-Corega ξεκινούν εκστρατεία για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης απάτης με το μέλι στην ΕΕ, και προτρέπουν τους μελισσοκόμους να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει επισήμανση της χώρας προέλευσης. Μάλιστα λένε πως “Οι επίσημες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος δεν είναι κατάλληλες για τον εντοπισμό όλων των πρακτικών απάτης όπως ανώριμα μέλια, ψευδείς ονομασίες ή προσθήκη χρωστικών ουσιών”.

Επίσης ζητούν να αυξηθεί ο αριθμός των ελέγχων και να μπαίνουν σε «κόκκινη λίστα» όσοι έχουν εντοπιστεί για πώληση νοθευμένου μελιού και να σταματήσουν οι εμπορικές σχέσεις τους με την ΕΕ.

Η εκστρατεία θα ξεκινήσει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #HoneYstLabellingNow (για αποτελεσματική επισήμανση του μελιού).

   Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η Copa Horega οι μελισσοκόμοι έχουν “γονατίσει”, καθώς η αύξηση στις τιμές πώλησης τις οποίες δεν μπορούν να αποφύγουν, οδηγούν τους καταναλωτές σε μέλι φθηνότερο και με υποβαθμισμένη ποιότητα κυρίως από την Κίνα.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική και χρειαζόμαστε μια γρήγορη απάντηση από τους φορείς λήψης αποφάσεων της ΕΕ. Όλοι οι Ευρωπαίοι μελισσοκόμοι συμφωνούν στο πρόβλημα αλλά και στις μεγάλες ευρωπαϊκές λύσεις. Υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης αναθεώρησης της οδηγίας για το μέλι, οι Ευρωπαίοι μελισσοκόμοι και οι συνεταιρισμοί τους ζητούν διαφανή σήμανση της χώρας προέλευσης, με το ποσοστό σε φθίνουσα σειρά, ενισχύοντας την καλύτερη ιχνηλασιμότητα και ένα σύγχρονο εναρμονισμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο για εργαστηριακές δοκιμές ενός μελιού», δήλωσε ο Stanislav Jas, Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Copa and Cogeca Honey.

Η Copa Horega καλεί όλους τους Ευρωπαίους μελισσοκόμους να στηρίξουν και να διαδώσουν το hashtag #HoneYstlabellingnow για να εξηγήσουν την κατάστασή μέσω των κοινωνικών δικτύων, να δώσουν παραδείγματα απομιμήσεων και να καλέσουν, για μια διαφανή σήμανση της χώρας προέλευσης σε όλα τα εισαγόμενα μέλια.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα