ΑρχικήΝέαΑπάτη ΤροφίμωνΜελισσοκόμοι εξαπατήθηκαν από νοθευμένα φύλλα κηρήθρας στην Αυστρία – Υπό κράτηση ο...

Μελισσοκόμοι εξαπατήθηκαν από νοθευμένα φύλλα κηρήθρας στην Αυστρία – Υπό κράτηση ο προμηθευτής

2 λεπτά ανάγνωσης

Καταγγελίες μελισσοκόμων για κακή υγεία στα μελισσοσμήνη τους από νοθευμένο κερί.

Μετά από καταγγελίες μελισσοκόμων, διενεργήθηκε έρευνα από την αστυνομία με τη συνδρομή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, Κατανάλωσης και Ελέγχου Απάτης (DGCCRF) της Αυστρίας σε προμηθευτή κεριού μέλισσας.

- Advertisement -

Αρκετοί μελισσοκόμοι είχαν αναφέρει κακή υγεία των μελισσοσμηνών τους αφού χρησιμοποίησαν, στις κυψέλες τους, ανάγλυφα φύλλα κεριού που κατασκευάζονταν κατά παραγγελία ή διατίθενται στο εμπόριο από διάφορες μελισσοκομικές εταιρείες που ανήκαν στον κατηγορούμενο.

Οι αναλύσεις αποκάλυψαν την παρουσία ουσιών (φυτοκτόνα, υδρογονάνθρακες, λιπαρά οξέα) που δεν αντιστοιχούν στο κανονικό περιεχόμενο του αυθεντικού κεριού μέλισσας ή σε εκείνα των κεριών που παρέχονται απευθείας από τους μελισσοκόμους.

- Advertisement -

 “Στο πλαίσιο της μελισσοκομικής κρίσης, που χαρακτηρίζεται από δυσκολίες που συνδέονται με την υπερβολική θνησιμότητα των μελισσών και τις εισαγωγές ξένου μελιού, η καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του μελιού και η προστασία των μελισσοκόμων αποτελούν προτεραιότητα για την Υπηρεσία  Ανταγωνισμού, Κατανάλωσης και Ελέγχου Απάτης (DGCCRF)”  δήλωσε ο δημόσιος ΕΙσαγγελέας της Βιέννης Audrey QUEY.

Η DGCCRF  το 2023, επιθεώρησε 353 εγκαταστάσεις και πήρε 145 δείγματα με στόχο να εξακριβώσει τη γνησιότητα και τη συμμόρφωση των μελιών. Αυτό της έδωσε τη δυνατότητα να αποκαλύψει αρκετούς «ψευδείς παραγωγούς» ή απάτες στην προέλευση, που συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό για τους μελισσοκόμους και βλάπτουν την εικόνα του κλάδου.

- Advertisement -

Η έρευνα διενεργήθηκε στις 15 Μαΐου από το αστυνομικό τμήμα της Βιέννης και τη Διυπουργική Ερευνητική Ομάδα Isère (GIR 38) με τη συνδρομή της Εθνικής Υπηρεσίας Ερευνών (SNE) της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού , Κατανάλωση και Έλεγχος Απάτης (DGCCRF) σε εγκαταστάσεις προμηθευτή μελισσοκομικών προϊόντων. Μετά το πέρας της σύλληψης, ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος. Σύντομα θα κληθεί από τον ανακριτή της Βιέννης.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Η Μαίρη βρήκε γάντι μέσα στο σουβλάκι της και νομίζει πως θα πεθάνει – Δείτε το νέο επεισόδιο της επιστημονικής κομεντί «Τάσος και Μαίρη»

Στο νέο επεισόδιο της σειράς του Cibum, ένα γάντι μέσα σε σουβλάκι γίνεται αφορμή για να πάθει υστερία η Μαίρη και για να μιλήσει ο επιστήμονας τροφίμων Τάσος για τα ξένα σώματα στα τρόφιμα

Κομισιόν: Πάνω από 10.000 ειδοποιήσεις για την ασφάλεια τροφίμων το 2025 – Ντοματίνια και βρεφικό γάλα στο επίκεντρο

Η ετήσια έκθεση του ACN καταγράφει αύξηση των περιστατικών, ανακλήσεις προϊόντων σε περισσότερες από 60 χώρες και ελέγχους για φυτοφάρμακα, παθογόνους μικροοργανισμούς και μη εγκεκριμένες ουσίες σε τρόφιμα και συμπληρώματα