Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
15.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αποσύρονται λευκά φασόλια – Και όμως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος από την απουσία οδηγιών μαγειρέματος

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑποσύρονται λευκά φασόλια - Και όμως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος από την απουσία οδηγιών μαγειρέματος
spot_img

Η συσκευασία δεν αναγράφει οδηγίες μαγειρέματος των φασολιών γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο παρουσίας λεκτινών.

Η Derman Pack ApS ανακαλεί τα αποξηραμένα λευκά φασόλια DURU BAKLiYAT επειδή η συσκευασία δεν περιέχει οδηγίες προετοιμασίας της Δανίας, συμπεριλαμβανομένων των οδηγιών για το χρόνο μαγειρέματος, γεγονός που ενέχει κίνδυνο τα φασόλια να μην μαγειρευτούν επαρκώς για να απενεργοποιήσουν τις λεκτίνες. “Εάν έχετε το προϊόν, θα πρέπει να το απορρίψετε ή να το επιστρέψετε στο κατάστημα όπου το αγοράσατε” προειδοποιεί η Αρχή Ασφάλειας τροφίμων της χώρας.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πλαστικό κομμάτι σε δημοφιλή μπισκότα Ελληνικής εταιρείας – Νέα καταγγελία στο cibum

Τα φασόλια που ανακλήθηκαν επειδή δεν είχαν οδηγίες μαγειρέματος

Εάν ένα φαγητό χρειάζεται μαγείρεμα, τότε πρέπει να δίνονται οδηγίες μαγειρέματος. Έρευνα έδειξε ότι πάνω από το 80% των ερωτηθέντων ακολουθεί τις οδηγίες. Επομένως υπάρχει σαφής ανάγκη ώστε αυτές οι πληροφορίες αφενός να υπάρχουν στη συσκευασία και αφετέρου, να είναι αξιόπιστες και να βοηθήσουν στην παροχή βέλτιστων συμβουλών μαγειρέματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται αφρόλουτρο Dove που πωλείται και στην Ελλάδα – Περιέχει απαγορευμένη ουσία που επηρεάζει τη γονιμότητα

Οι οδηγίες μαγειρέματος για ωμά τρόφιμα, ακόμα και για προμαγειρεμένα, είναι σημαντικές όχι μόνο για ένα νόστιμο αποτέλεσμα με τα σωστά αισθητηριακά χαρακτηριστικά αλλά και για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να εφαρμόσουν τους κατά προσέγγιση χρόνους και τις θερμοκρασίες που απαιτούνται για την επίτευξη του κατάλληλου ψησίματος ώστε το τρόφιμο να είναι ασφαλές για κατανάλωση δηλαδή να μην ενέχει κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

Τι είναι οι λεκτίνες στα όσπρια

Οι παρασκευαστές χρησιμοποιούν ανεξάρτητα εργαστήρια για να καθορίσουν οδηγίες μαγειρέματος χρησιμοποιώντας βαθμονομημένες συσκευές μαγειρέματος και ειδικούς ανιχνευτές θερμότητας για να διασφαλίσουν ότι οι μικροοργανισμοί και άλλες επιβλαβείς ουσίες καταστρέφονται κατά τη διαδικασία μαγειρέματος.

Οι λεκτίνες είναι τοξίνες που παράγουν τα φυτά για να μην τα φάνε άλλοι οργανισμοί. Η υψηλή πρόσληψη λεκτινών θεωρείται ότι ευνοεί τις φλεγμονές, οι οποίες οδηγούν σε αύξηση του βάρους και σε προβλήματα υγείας. Οι λεκτίνες βρίσκονται σε σχεδόν όλα τα φυτά, καθώς και σε μερικά άλλα τρόφιμα όπως τα δημητριακά και ειδικά το σιτάρι ολικής αλέσεως, στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς, τις μελιτζάνες, τις ντομάτες, τις πατάτες, τις πιπεριές, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αβγά.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από λεκτίνες είναι έμετος, διάρροια και, σε σοβαρές περιπτώσεις, κράμπες στο στομάχι και αιμορραγία. Η ενόχληση εμφανίζεται συνήθως μέσα σε λίγες ώρες μετά την κατανάλωσή τους. Τα περισσότερα φασόλια περιέχουν επίσης ουσίες που αναστέλλουν την πέψη της πρωτεΐνης. Αυτές οι ουσίες διασπώνται με βρασμό. Η συχνή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λεκτινών έχει αποδειχθεί ότι βλάπτει την επένδυση του πεπτικού συστήματος. Αυτό σύμφωνα με αναφορές, προκαλεί αυξημένη διαπερατότητα του εντέρου και οδηγεί σε αυτοάνοση ασθένεια. Μπορούμε όμως να απαλλαγούμε από αυτές με τις σωστές μεθόδους μαγειρέματος και ιδιαίτερα των οσπρίων. Δείτε ΕΔΩ “Πώς να μαγειρεύετε τα όσπρια για να καταστραφούν οι τοξικές ουσίες“.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι κρύβεται πίσω από τη δημοφιλή ενεργειακά ποτά που καταναλώνουν παιδιά και έφηβοι; Ανησυχητικά ευρήματα του Ökotest

Πόσα ενεργειακά ποτά μπορούμε να ανεχτούμε πριν γίνει η κατανάλωση πραγματικά επικίνδυνη;

Οδοντόκρεμες μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα – Δοκιμή σε 51 γνωστές μάρκες

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι πολλές εμπορικές οδοντόκρεμες είναι μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα