Η συσκευασία δεν αναγράφει οδηγίες μαγειρέματος των φασολιών γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο παρουσίας λεκτινών.
Η Derman Pack ApS ανακαλεί τα αποξηραμένα λευκά φασόλια DURU BAKLiYAT επειδή η συσκευασία δεν περιέχει οδηγίες προετοιμασίας της Δανίας, συμπεριλαμβανομένων των οδηγιών για το χρόνο μαγειρέματος, γεγονός που ενέχει κίνδυνο τα φασόλια να μην μαγειρευτούν επαρκώς για να απενεργοποιήσουν τις λεκτίνες. “Εάν έχετε το προϊόν, θα πρέπει να το απορρίψετε ή να το επιστρέψετε στο κατάστημα όπου το αγοράσατε” προειδοποιεί η Αρχή Ασφάλειας τροφίμων της χώρας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Lidl Μεταμόρφωσης: «Στη φάκα» για δεύτερη φορά να ζητά υψηλότερη τιμή στο ταμείο από αυτή που είχε στο ράφι
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πλαστικό κομμάτι σε δημοφιλή μπισκότα Ελληνικής εταιρείας – Νέα καταγγελία στο cibum
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρόστιμο σε γνωστό ζαχαροπλαστείο στον Άλιμο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κατσαρίδες, ληγμένα και σάπια τρόφιμα στις εγκαταστάσεις προμηθευτή αερομεταφορέα – Φωτογραφιές και βίντεο από τους ελέγχους

Εάν ένα φαγητό χρειάζεται μαγείρεμα, τότε πρέπει να δίνονται οδηγίες μαγειρέματος. Έρευνα έδειξε ότι πάνω από το 80% των ερωτηθέντων ακολουθεί τις οδηγίες. Επομένως υπάρχει σαφής ανάγκη ώστε αυτές οι πληροφορίες αφενός να υπάρχουν στη συσκευασία και αφετέρου, να είναι αξιόπιστες και να βοηθήσουν στην παροχή βέλτιστων συμβουλών μαγειρέματος.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται αφρόλουτρο Dove που πωλείται και στην Ελλάδα – Περιέχει απαγορευμένη ουσία που επηρεάζει τη γονιμότητα
Οι οδηγίες μαγειρέματος για ωμά τρόφιμα, ακόμα και για προμαγειρεμένα, είναι σημαντικές όχι μόνο για ένα νόστιμο αποτέλεσμα με τα σωστά αισθητηριακά χαρακτηριστικά αλλά και για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να εφαρμόσουν τους κατά προσέγγιση χρόνους και τις θερμοκρασίες που απαιτούνται για την επίτευξη του κατάλληλου ψησίματος ώστε το τρόφιμο να είναι ασφαλές για κατανάλωση δηλαδή να μην ενέχει κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.
Τι είναι οι λεκτίνες στα όσπρια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γλυφοσάτη και βαρέα μέταλλα σε καφέ των σούπερ μάρκετ Aldi και Lidl: Τα ανησυχητικά αποτελέσματα ελβετικής δοκιμής
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοβαρός κίνδυνος για τα παιδιά από τα πανάκριβα ρούχα της Marie-Chantal – Ανακαλούνται 560 κομμάτια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μόνο τόσο λίγες ημέρες διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά χρειάζονται για να αρχίσουμε να χάνουμε τη μνήμη μας! – Μελέτη
Οι παρασκευαστές χρησιμοποιούν ανεξάρτητα εργαστήρια για να καθορίσουν οδηγίες μαγειρέματος χρησιμοποιώντας βαθμονομημένες συσκευές μαγειρέματος και ειδικούς ανιχνευτές θερμότητας για να διασφαλίσουν ότι οι μικροοργανισμοί και άλλες επιβλαβείς ουσίες καταστρέφονται κατά τη διαδικασία μαγειρέματος.
Οι λεκτίνες είναι τοξίνες που παράγουν τα φυτά για να μην τα φάνε άλλοι οργανισμοί. Η υψηλή πρόσληψη λεκτινών θεωρείται ότι ευνοεί τις φλεγμονές, οι οποίες οδηγούν σε αύξηση του βάρους και σε προβλήματα υγείας. Οι λεκτίνες βρίσκονται σε σχεδόν όλα τα φυτά, καθώς και σε μερικά άλλα τρόφιμα όπως τα δημητριακά και ειδικά το σιτάρι ολικής αλέσεως, στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς, τις μελιτζάνες, τις ντομάτες, τις πατάτες, τις πιπεριές, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αβγά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν τρώμε φρούτα μετά τα γεύματα;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Eικονικό φαγητό: Σε τι χρησιμεύει το νέο gadget με το οποίο αποκτάς πλήρη γευστική εμπειρία, χωρίς να χρειάζεται να φας τίποτα;
Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από λεκτίνες είναι έμετος, διάρροια και, σε σοβαρές περιπτώσεις, κράμπες στο στομάχι και αιμορραγία. Η ενόχληση εμφανίζεται συνήθως μέσα σε λίγες ώρες μετά την κατανάλωσή τους. Τα περισσότερα φασόλια περιέχουν επίσης ουσίες που αναστέλλουν την πέψη της πρωτεΐνης. Αυτές οι ουσίες διασπώνται με βρασμό. Η συχνή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λεκτινών έχει αποδειχθεί ότι βλάπτει την επένδυση του πεπτικού συστήματος. Αυτό σύμφωνα με αναφορές, προκαλεί αυξημένη διαπερατότητα του εντέρου και οδηγεί σε αυτοάνοση ασθένεια. Μπορούμε όμως να απαλλαγούμε από αυτές με τις σωστές μεθόδους μαγειρέματος και ιδιαίτερα των οσπρίων. Δείτε ΕΔΩ “Πώς να μαγειρεύετε τα όσπρια για να καταστραφούν οι τοξικές ουσίες“.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή: Και στην Ελλάδα το τυρί που προκαλεί ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο και νεφρική ανεπάρκεια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοβαρός κίνδυνος από δημοφιλή δημητριακά της Nestle – Άμεση ανάκληση για έναν πρωτοφανή λόγο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπορούμε να ακουμπάμε το καυτό ταψί από τον φούρνο πάνω στις κεραμικές ή επαγωγικές εστίες;
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.