Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
10.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Artemis plus: Το νέο ψηφιακό σύστημα ελέγχου των τροφίμων για παρατυπίες και παρανομίες

ΑρχικήΝέαArtemis plus: Το νέο ψηφιακό σύστημα ελέγχου των τροφίμων για παρατυπίες και παρανομίες
spot_img

cibum team

Ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα παρουσίασε το νέο ψηφιακό σύστημα ελέγχου Artemis Plus, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με τα μητρώα του ΕΛΓΟ και του ΟΠΕΚΕΠΕ και θα συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα, ώστε να εντοπίζονται παρατυπίες και παρανομίες διασφαλίζοντας διαφάνεια και αυστηρότητα στον έλεγχο τροφίμων, ιδιαίτερα στο γάλα και τα κτηνοτροφικά προϊόντα έναντι των ελληνοποιήσεων με στόχο τη μέγιστη δυνατή προστασία καταναλωτών και παραγωγών.

Το σύστημα λειτουργεί ήδη πιλοτικά με εξαιρετική επιτυχία σε 200 παραγωγούς στη Θεσσαλία και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία, σε όλη την επικράτεια εντός του έτους.

Η παρουσίαση έγινε από την ηγεσία του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, στα γραφεία του ΕΛΟΓΑΚ (Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος) στη Θεσσαλονίκη και ο Υπουργός Αγροτικης Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός δεσμεύθηκε ότι ταυτόχρονα θα προχωρήσουν όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την εφαρμογή του νέου ψηφιακού συστήματος ελέγχων.

«Χτυπάμε την παρανομία και τις ελληνοποιήσεις και διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο λειτουργίας αυτής της εξαιρετικά δυναμικής και παραγωγικής πλευράς του πρωτογενούς τομέα και της δευτερογενούς παραγωγής, που είναι το γάλα μας, τα τυριά μας και το κρέας μας», τόνισε ο κ. Σπήλιος Λιβανός.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ κ. Π. Χατζηνικολάου τόνισε ότι η ανάπτυξη του συστήματος σε όλη τη χώρα θα αποφέρει εξοικονόμηση πόρων για τους κτηνοτρόφους της τάξεως των 140 εκατ. ευρώ το χρόνο. Το δε κόστος για την ανάπτυξη του συστήματος ανέρχεται περίπου στο 1 εκατ. ευρώ.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν σημείωσε ότι μόλις λειτουργήσει το σύστημα Artemis plus ο Οργανισμός θα γνωρίζει πού πήγε η κάθε σταγόνα γάλακτος.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΓΟ κ. Δημήτρης Γαλαμάτης επισήμανε ότι η εφαρμογή του συστήματος συνιστά μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στο χώρο.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, μετά την παρουσίαση του συστήματος είπε:

«Εδώ χτυπάει η καρδιά του συστήματος ελέγχου Άρτεμις. Θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ κ. Σέρκο Χαρτουνιάν, τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Χατζηνικολάου και ιδιαίτερα πολύ τον αγαπητό φίλο και πρώην συνάδελφο Γενικό Διευθυντή Ελέγχων του ΕΛΓΟ τον Δημήτρη Γαλαμάτη, για την πολύ σοβαρή στην δουλειά που γίνεται εδώ.

Στο πρόσωπο του Δημήτρη Γαλαμάτη θέλω να ευχαριστήσω κάθε έναν συνεργάτη σας και κάθε μία συνεργάτιδα σας που εργάζεται εδώ στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα με στόχο να υλοποιήσουμε έναν από τους βασικούς πυλώνες του υπουργείου, μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: Τη διαμόρφωση ενός πλαισίου νομιμότητας και δικαιοσύνης στον χώρο της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και ιδιαίτερα στο γάλα και στο κρέας.

Χτυπάμε την παρανομία και τις ελληνοποιήσεις και διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο λειτουργίας αυτής της εξαιρετικά δυναμικής και παραγωγικής πλευράς του πρωτογενούς τομέα και της δευτερογενούς παραγωγής, που είναι το γάλα μας, τα τυριά μας και το κρέας μας. Από το νέο αυτό πλαίσιο, μόνο κέρδος θα έχουν οι παραγωγοί, μόνο προστιθέμενη αξία θα παίρνουν τα προϊόντα μας και μόνο περήφανοι θα είμαστε όλοι εμείς οι Έλληνες για την παραγωγή μας.

Το σύστημα Άρτεμις αποδίδει καρπούς. Και είμαστε πλέον σε θέση να το αναβαθμίσουμε σε Άρτεμις Plus, σε ένα νέο σύστημα το οποίο θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση και δυνατότητες στην δουλειά την οποία κάνετε. Θα έχουμε και την χαρά να το παρουσιάσουμε και στον Πρωθυπουργό και στους επισκέπτες της Διεθνής Έκθεσης, το Σάββατο το πρωί.

Θέλω και πάλι να σας δώσω συγχαρητήρια και να σας διαβεβαιώσω ότι αναλαμβάνουμε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που απαιτούνται, έτσι ώστε να έχετε λυμένα τα χέρια σας και να έχετε στη διάθεσή σας όλα τα εργαλεία για να επεκταθούν, όπως είπε πριν και ο Πρόεδρος, οι έλεγχοι και σε άλλα προϊόντα όπως είναι το μέλι, το λάδι κλπ.

Κι επειδή τα πάντα είναι ζήτημα συμβολισμών, η παρουσία μας σήμερα εδώ, μαζί με την Γ.Γ του ΥΠΑΑΤ κ. Χριστιάννα Καλογήρου, σηματοδοτεί τη βούλησή μας να στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας το έργο σας. Και αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουμε στους αγρότες μας αλλά και συνολικά στην ελληνική κοινωνία».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο