Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
23.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

23 βρέφη θύματα τροφικής δηλητηρίασης από χυλό κουάκερ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων23 βρέφη θύματα τροφικής δηλητηρίασης από χυλό κουάκερ
spot_img

5 και 6 μηνών τα βρέφη που δηλητηριάστηκαν στη Νορβηγία, από τοξίνες σε χυλό κουάκερ που πωλείται ως πρώτη στερεά τροφή.

Οι τοξίνες από το Βακτήριο Bacillus cereus, είναι η αιτία της τροφικής δηλητηρίασης 23 νηπίων μεταξύ 5 και 6 μηνών στη Νορβηγία. Τα παιδιά κατανάλωσαν συσκευασμένο προϊόν βρώμης της εταιρείας  Den Sorte Havre, η οποία έχει ανακαλέσει τα προϊόντα από την αγορά. Σύμφωνα με την Αρχή Ασφάλειας τροφίμων της χώρας  Mattilsynet, τα βρέφη έκαναν έντονο εμετό αμέσως μετά την κατανάλωση του χυλού που πωλείται ως πρώτη στερά τροφή με μπανάνα ή μήλο. Η Mattilsynet πραγματοποίησε εκτεταμένες εργασίες ανάλυσης και ανίχνευσης σε συνεργασία με την εταιρεία, το Κτηνιατρικό Ινστιτούτο (VI), το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (FHI) και το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Περιβάλλοντος και Βιοεπιστημών (NMBU) για να βρει τον λόγο για τον οποίο αρρώστησαν τα παιδιά. 

Οι έρευνες δείχνουν την ανακάλυψη τοξινών, ή δηλητηρίου, που παράγεται από το βακτήριο Bacillus cereus . Σε ορισμένα από τα δείγματα, η ποσότητα της τοξίνης ήταν αρκετά υψηλή ώστε να είναι πιθανή αιτία των συμπτωμάτων που παρουσίασαν τα παιδιά. Το κοινό συστατικό των εν λόγω προϊόντων είναι η αλεσμένη μαύρη βρώμη που προέρχεται από την ίδια παρτίδα πρώτων υλών. Όλα τα παιδιά έχουν αναρρώσει ενώ οι αρχές εξακολουθούν να διερευνούν τον σχηματισμό βακτηριακών τοξινών κατά την παραγωγή στο εργοστάσιο.

Εκτιμάται ότι ο Bacillus cereus είναι η πέμπτη κύρια αιτία των τροφιμογενών ασθενειών, με χιλιάδες κρούσματα κάθε χρόνο. Η τροφική δηλητηρίαση που προκαλείται από το B. cereus είναι μια οξεία δηλητηρίαση που συμβαίνει όταν αυτός ο μικροοργανισμός παράγει τοξίνες, προκαλώντας δύο τύπους γαστρεντερικών ασθενειών: ένα σύνδρομο εμετού (εμετό) ή ένα διαρροϊκό σύνδρομο. Το Bacillus cereus είναι δυνατόν να προκαλέσει ασθένεια μέσω επιμολυσμένων προϊόντων που δεν έχουν μαγειρευτεί ή θερμανθεί σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία για να σκοτώσουν τα βακτήρια ή μέσω μαγειρεμένων τροφίμων που δεν αποθηκεύονται σε αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες για να αποτρέψουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Λευκό ψωμί: Ανθυγιεινό όσο το κάπνισμα!

Τα τεράστια επίπεδα υδατανθράκων του λευκού ψωμιού, διασπώνται τόσο γρήγορα στο σώμα που προκαλούν έντονες αυξήσεις σακχάρου και ''χτυπάνε κόκκινο'' τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου σαν να... παίρνουμε κοκαΐνη.

Ποιο γνωστό ελληνικό ελαιόλαδο περιέχει απαγορευμένο φυτοφάρμακο – Αποσύρθηκε από την αγορά της Δανίας (φωτο)

Οι αρχές της Δανίας ανακάλεσαν από την αγορά εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο.

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα