Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το αλεύρι που συνδέεται με επιδημία γαστρεντερικών και ηπατικών ασθενειών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤο αλεύρι που συνδέεται με επιδημία γαστρεντερικών και ηπατικών ασθενειών
spot_img

Ένα από τα αρνητικά της αυξανόμενης ζήτησης των καταναλωτών για πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης.

Το αλεύρι Tara δεν πληροί το πρότυπο του γενικά αναγνωρισμένου ως ασφαλούς (ή GRAS) και αποτελεί μη εγκεκριμένο πρόσθετο τροφίμων.

Η EFSA ανέφερε πρόσφατα για το συστατικό: «Τα σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα και οι ηπατικές βλάβες με τρόφιμα που περιέχουν αλεύρι Tara εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια. Συνολικά, αυτή τη στιγμή, τα διαθέσιμα δεδομένα δεν επαρκούν για να υποστηρίξουν την ασφάλεια του αλεύρου για χρήση ως συστατικό τροφίμων που θα καταναλωθεί από το ευρύ κοινό. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα ή προδιαγραφές τροφίμων που να υποστηρίζουν την ασφαλή επεξεργασία και κατανάλωση του αλεύρου Tara ως συστατικό τροφίμων»

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food Protection αποκαλύπτει ότι μια ανεξήγητη επιδημία γαστρεντερικών και ηπατικών ασθενειών το 2022 συνδέεται με ένα προϊόν που περιέχει αλεύρι Tara, ένα συστατικό με περιορισμένα δεδομένα ασφαλείας. Η έρευνα υπογραμμίζει τους πιθανούς κινδύνους από την εισαγωγή νέων συστατικών στην προσφορά τροφίμων χωρίς ενδελεχείς δοκιμές.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα εξέτασαν δεδομένα από 338 άτομα, το 31% των οποίων νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο, μετά την κατανάλωση Γαλλικών Φακών and ψιλοκομμένο πράσο της Daily Harvest. Τα συμπτώματα περιλάμβαναν κόπωση, ναυτία, ίκτερο και αυξημένα ηπατικά ένζυμα, με σοβαρές περιπτώσεις που απαιτούσαν χολοκυστεκτομή ή άλλες ιατρικές παρεμβάσεις.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από νομικές υποθέσεις, αποδείξεις πωλήσεων και έρευνες καταναλωτών για να διαπιστώσουν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης των προϊόντων και των ασθενειών. Τα ποσοστά προσβολών – ένα μέτρο του ποσοστού των ατόμων που προσβλήθηκαν – αυξήθηκαν με τη μεγαλύτερη κατανάλωση του προϊόντος. Τα ελάχιστα ποσοστά προσβολών για τα crumbles έφτασαν το 1,4%, σημαντικά υψηλότερα από τα ποσοστά για άλλα προϊόντα.

Η μελέτη τοποθετεί το ξέσπασμα της επιδημίας στο πλαίσιο της αυξανόμενης ζήτησης των καταναλωτών για πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης και συνδρομητικές υπηρεσίες γευμάτων. Οι πωλήσεις τροφίμων φυτικής προέλευσης αυξήθηκαν κατά 6,6% το 2022, λόγω των ανησυχιών για την υγεία και το περιβάλλον. Τα συνδρομητικά πακέτα γευμάτων και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες παραγγελίας τροφίμων έχουν επίσης αυξηθεί, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 9% της αμερικανικής αγοράς τροφίμων.

Η επιδημία εγείρει ερωτήματα σχετικά με την εποπτεία του FDA για τα νέα συστατικά τροφίμων. Το αλεύρι Tara εισήχθη στην αγορά των ΗΠΑ βάσει του πλαισίου «Γενικά Αναγνωρισμένο ως Ασφαλές» (GRAS), το οποίο επιτρέπει στις εταιρείες να αυτοπιστοποιούν την ασφάλεια των συστατικών χωρίς έγκριση από τον FDA. Σε μεταγενέστερη επανεξέταση του FDA δεν βρέθηκαν στοιχεία που να υποστηρίζουν την ασφάλεια του αλεύρου ταρά, γεγονός που οδήγησε στον αποκλεισμό του ως πρόσθετο τροφίμων το 2024.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο