Συναγερμός RASFF σε Γαλλία και Ισπανία.
Σαλμονέλα σε παρτίδες κρέατος πουλερικών στην Ισπανία και τη Γαλλία, ανίχνευσε το Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές να ανακαλέσουν τις παρτίδες που προορίζονταν για σούπερ μάρκετ. Το μολυσμένο κοτόπουλο, που ταυτοποιήθηκε με τον ορότυπο Salmonella enterica Infantis, αφαιρέθηκε αμέσως από τα ράφια ως μέτρο ασφαλείας.
Δεν είναι το πρώτο ξέσπασμα αυτού του είδους, καθώς πριν λίγες μέρες συναγερμός σήμανε στην Ιταλία, καθώς η χώρα ενημέρωσε το RASFF για μολυσμένο ελληνικό κοτόπουλο. Μετά από επίσημο έλεγχο στην αγορά και αναλύσεις οι Ιταλοί επιθεωρητές βρήκαν στο φιλέτο στήθος κοτόπουλο το ίδιο στέλεχος του παθογόνου μικροοργανισμού. Από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν ένα σημαντικό ξέσπασμα Salmonella Infantis που συνδέεται με άψογο κοτόπουλο, επηρεάζοντας 129 άτομα και οδήγησε σε έναν θάνατο.Υπενθυμίζεται επίσης η μαζική τροφική δηλητηρίαση με 500 κρούσματα στη Βρετανία το 2021 από Salmonella Infantis από κατανάλωση χοιρινού.
Ο RASFF έχει ταξινομήσει αυτή τη μόλυνση ως «σοβαρό» κίνδυνο, καθώς η Salmonella Infantis, γνωστή για την αντοχή της στα αντιβιοτικά, είναι συχνό ζήτημα στις πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, εγείροντας ανησυχίες για την είσοδό της στην τροφική αλυσίδα. Επίσης είναι το τέταρτο πιο διαδεδομένο στέλεχος που σχετίζεται με τη μόλυνση στον άνθρωπο. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν επίσης επισημάνει ότι ορισμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών κάτω των πέντε ετών, των ενηλίκων άνω των 65 ετών και των ανοσοκατεσταλμένων ατόμων, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης.
Τα συμπτώματα της σαλμονέλας περιλαμβάνουν διάρροια, πυρετό και κοιλιακές κράμπες, που συνήθως εμφανίζονται έξι έως 72 ώρες μετά την έκθεση και διαρκούν έως και μία εβδομάδα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί, απαιτώντας επείγουσα ιατρική περίθαλψη.
Για να αποτροπή τέτοιου είδους εξάπλωση, το κοτόπουλο απαιτεί ιδαιτερα προσεκτικό χειρισμό, από το ψήσιμο του σε εσωτερική θερμοκρασία 74°C, σε πρόληψη της διασταυρούμενης μόλυνσης όπως το πλύσιμο των χεριών, των σκευών και των επιφανειών μετά το χειρισμό ωμού κοτόπουλου. Συνιστάται επίσης η σωστή ψύξη και η έγκαιρη κατανάλωση των προϊόντων πουλερικών.
https://euroweeklynews.com/2024/05/01/salmonella-scare-leads-to-chicken-recall/