Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
17.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανακαλείται Ιταλικό αφρώδες κρασί λόγω υψηλών επιπέδων μολύβδου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνακαλείται Ιταλικό αφρώδες κρασί λόγω υψηλών επιπέδων μολύβδου
spot_img

To κρασί Brut περιέχει επίπεδα μολύβδου πολύ πάνω από το νόμιμο επιτρεπτό όριο.

Το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας ανακοίνωσε την ανάκληση μιας παρτίδας brut αφρώδους οίνου. Πρόκειται για το κρασί Stocker, της εταιρείας Stocker Sigmar Impresa Individuale, με έδρα το Terlan στο Bolzano.

- Advertisement -

Ο λόγος που αναφέρεται στην ανακοίνωση ανάκλησης είναι η παρουσία « σοβαρού κινδύνου για τους καταναλωτές » λόγω περιεκτικότητας σε μόλυβδο πάνω από το όριο που επιτρέπεται από τη νομοθεσία.

Ως προφύλαξη, η εταιρεία συνιστά να μην καταναλώνετε αφρώδες κρασί με τον αριθμό παρτίδας L070818. Οι καταναλωτές που ενδέχεται να έχουν στην κατοχή τους το ανακληθέν προϊόν μπορούν να το επιστρέψουν στο σημείο αγοράς.

Η περιεκτικότητα των οίνων σε Pb καθορίζεται από τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/1005 της Επιτροπής, της 25ης Ιουνίου 2015, ο οποίος ορίζει τη μέγιστη επιτρεπόμενη τιμή στα 0,15 mg/L. Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) το 2020 μείωσε το όριο σε 0,10 mg/L για τους οίνους και 0,15 mg/L για τα εμπλουτισμένα κρασιά.

Το Pb ταξινομείται από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο ως κατηγορία 2Α, πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Σε μια γνώμη σχετικά με πιθανούς κινδύνους για την υγεία, η CONTAM θεώρησε ότι τα δημητριακά, τα λαχανικά, το πόσιμο νερό και το κρασί συμβάλλουν περισσότερο στη διατροφική έκθεση στο Pb στην Ευρώπη. 

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρασιού, μπύρας και άλλων αλκοολούχων προϊόντων μπορεί να αυξήσει την ημερήσια πρόσληψη Pb πάνω από τα μέγιστα επιτρεπόμενα επίπεδα. Η επιτροπή JECFA/WHO όρισε μια προσωρινή ανεκτή εβδομαδιαία πρόσληψη (PTWI) για μόλυβδο 25 μg/kg σωματικού βάρους για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

 Η παρουσία μολύβδου σε σταφύλια, κρασιά και άλλα αλκοολούχα προϊόντα έχει αναφερθεί εδώ και πολλά χρόνια και επηρεάζεται από μια σειρά παραγόντων που χαρακτηρίζουν τα οινοποιεία (χώρα προέλευσης, διαφορετικές κλιματικές συνθήκες, ποικιλίες σταφυλιού, σύνθεση εδάφους, περιβαλλοντικές βιομηχανικές εκπομπές μολύβδου, ιστορικά και σημερινά, τα μηχανοκίνητα οχήματα που εξάγουν αέρια, μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα με βάση το μέταλλο, λιπάσματα και διαδικασίες οινοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού κελαριών).

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αλλάζει το “παιχνίδι” στην ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα – Νέα καινοτόμος τεχνολογία ανάλυσης

Η νέα μέθοδος μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανίχνευσης παθογόνων σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και κοστίζει μόλις 0,5$ ανά δείγμα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα