Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανακαλείται Ιταλικό αφρώδες κρασί λόγω υψηλών επιπέδων μολύβδου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνακαλείται Ιταλικό αφρώδες κρασί λόγω υψηλών επιπέδων μολύβδου
spot_img

To κρασί Brut περιέχει επίπεδα μολύβδου πολύ πάνω από το νόμιμο επιτρεπτό όριο.

Το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας ανακοίνωσε την ανάκληση μιας παρτίδας brut αφρώδους οίνου. Πρόκειται για το κρασί Stocker, της εταιρείας Stocker Sigmar Impresa Individuale, με έδρα το Terlan στο Bolzano.

Ο λόγος που αναφέρεται στην ανακοίνωση ανάκλησης είναι η παρουσία « σοβαρού κινδύνου για τους καταναλωτές » λόγω περιεκτικότητας σε μόλυβδο πάνω από το όριο που επιτρέπεται από τη νομοθεσία.

Ως προφύλαξη, η εταιρεία συνιστά να μην καταναλώνετε αφρώδες κρασί με τον αριθμό παρτίδας L070818. Οι καταναλωτές που ενδέχεται να έχουν στην κατοχή τους το ανακληθέν προϊόν μπορούν να το επιστρέψουν στο σημείο αγοράς.

Η περιεκτικότητα των οίνων σε Pb καθορίζεται από τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/1005 της Επιτροπής, της 25ης Ιουνίου 2015, ο οποίος ορίζει τη μέγιστη επιτρεπόμενη τιμή στα 0,15 mg/L. Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) το 2020 μείωσε το όριο σε 0,10 mg/L για τους οίνους και 0,15 mg/L για τα εμπλουτισμένα κρασιά.

Το Pb ταξινομείται από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο ως κατηγορία 2Α, πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Σε μια γνώμη σχετικά με πιθανούς κινδύνους για την υγεία, η CONTAM θεώρησε ότι τα δημητριακά, τα λαχανικά, το πόσιμο νερό και το κρασί συμβάλλουν περισσότερο στη διατροφική έκθεση στο Pb στην Ευρώπη. 

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρασιού, μπύρας και άλλων αλκοολούχων προϊόντων μπορεί να αυξήσει την ημερήσια πρόσληψη Pb πάνω από τα μέγιστα επιτρεπόμενα επίπεδα. Η επιτροπή JECFA/WHO όρισε μια προσωρινή ανεκτή εβδομαδιαία πρόσληψη (PTWI) για μόλυβδο 25 μg/kg σωματικού βάρους για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

 Η παρουσία μολύβδου σε σταφύλια, κρασιά και άλλα αλκοολούχα προϊόντα έχει αναφερθεί εδώ και πολλά χρόνια και επηρεάζεται από μια σειρά παραγόντων που χαρακτηρίζουν τα οινοποιεία (χώρα προέλευσης, διαφορετικές κλιματικές συνθήκες, ποικιλίες σταφυλιού, σύνθεση εδάφους, περιβαλλοντικές βιομηχανικές εκπομπές μολύβδου, ιστορικά και σημερινά, τα μηχανοκίνητα οχήματα που εξάγουν αέρια, μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα με βάση το μέταλλο, λιπάσματα και διαδικασίες οινοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού κελαριών).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο